Стіл № 11 — це одна з п'ятнадцяти лікувальних дієт професора і дієтолога М. І. Певзнера. Застосовують при туберкульозі, пневмонії, залізодефіцитній анемії, після інфекційних хвороб, травм, операцій і в разі, якщо немає протипоказань з боку шлунково-кишкового тракту. Мета дієти № 11 — допомогти пацієнту набрати необхідну вагу, швидко відновитися після хвороби, зміцнити імунітет, підвищити рівень гемоглобіну в крові.
Стіл № 11 — особливості харчування
Головними відмінностями дієти від багатьох інших є великий список дозволених продуктів і висока денна норма калорій — від 3000 до 3500. Понад 3500 ккал вживати не варто, це може призвести до набору зайвої ваги і організм точно не скаже вам "дякую" за це.
Всю їжу слід розділити на 5 прийомів — 3 основних і 2 перекуси. Необхідно пити достатню кількість чистої води без газу. Загальна калорійність раціону підвищується завдяки їжі багатої білками, кількість вуглеводів та жирів збільшується незначною мірою. Тобто, не розраховуйте, що на дієті №11 можна їсти всі шкідливі продукти, які ви раніше собі забороняли. Як і в будь-якій подібній системі харчування, акцент робиться на їжі, яка багата вітамінами, мінералами, амінокислотами, яких так сильно потребує організм в період відновлення після хвороби і при дефіциті ваги.
Баланс БЖВ повинен бути наступним:
- білки - 100-120 гр;
- жири - 90-110 гр;
- вуглеводи - 400-450 гр.
При цьому 50-60% білків повинні бути тваринного походження, 25-30% жирів — рослинного. Дане співвідношення може відкоригувати ваш лікар за показаннями.
Дозволені та заборонені продукти
Почнемо, мабуть, з переліку заборонених продуктів, адже він набагато менший, ніж список дозволених.
Не можна вживати або потрібно дуже обмежити:
- жирні та гострі соуси;
- жирні види м'яса;
- солодощі з великою кількістю крему;
- будь-який алкоголь;
- гострі снеки (чіпси, сухарики);
- соління в великих кількостях;
- ковбаси та сосиски сумнівної якості;
- енергетичні напої, солодку газовану воду.
Також, рекомендується виключити магазинний майонез, його можна легко зробити в домашніх умовах.
Список дозволених продуктів при дієті № 11:
- хліб житній, пшеничний, випічка різних видів;
- макарони (краще вибирати цільнозернові);
- всі каші на воді та на молоці;
- будь-які фрукти, овочі, ягоди, зелень;
- яйця;
- нежирне м'ясо, риба;
- молоко, кисломолочні продукти (особливо сир);
- горіхи, сухофрукти;
- натуральне вершкове і рослинні масла.
Позитивно на стані організму позначаться ягідні і фруктові смузі, сирні запіканки, молочні коктейлі, каші на молоці з шматочком вершкового масла, овочеві салати із заправкою з рослинної олії. Можна пити чай, каву, какао.
Намагайтеся готувати їжу з якісних продуктів, витратьте свої 3000 ккал в день і місце в шлунку з максимальною користю.
Меню дієти стіл № 11
Так як дієта призначена для слабких хворих і часто зі зниженим апетитом (особливо при пневмонії, туберкульозі), страви повинні бути різноманітними і смачними. А для тих, у кого залізодефіцитна анемія важливо, щоб в раціоні був шпинат, червоне м'ясо, яблука, гречка, горіхи — все, де є велика кількість заліза.
Ми склали приблизне меню дієти № 11 на 7 днів:
День 1
Сніданок: англійський сніданок (яйця, бекон, тости, трохи овочів) і теплий напій.
Перекус: велика порція смузі з молока, сезонних фруктів або ягід з ложкою морозива або варення.
Обід: суп з м'яса і овочів, порція картопляного пюре і овочевий салат.
Перекус: жменя горіхів і сухофруктів, чай та порція жирного сиру з медом.
Вечеря: порція вареників з сиром зі сметаною або грецьким йогуртом.
День 2
Сніданок: вівсянка з молоком, шматочком вершкового масла і ягодами, фруктами.
Перекус: кукурудзяне печиво і склянка ряжанки.
Обід: молочний суп-пюре, кілька шматочків відвареної або запеченої курки, порція салату.
Перекус: запечені яблука з горіхами, корицею і цукром (або медом).
Вечеря: картопля, запечена з яйцем.
День 3
Сніданок: гречана каша на молоці з шматочком вершкового масла.
Перекус: авокадо-тост з яйцем пашот.
Обід: рибна юшка з картоплею, кілька тостів з сиром.
Перекус: панкейки з медом (або джемом) і какао.
Вечеря: курячі кнелі з картоплею.
День 4
Сніданок: шакшука, тост з маслом.
Перекус: вівсяне печиво з какао на молоці.
Обід: грибний крем-суп з вершками, порція салату, плов.
Перекус: жменя горіхів, яблуко, грецький йогурт.
Вечеря: кіш-лорен з овочами.
День 5
Сніданок: манна каша на молоці, тост з маслом.
Перекус: порція сезонних ягід або фруктів.
Обід: зелений борщ з куркою.
Перекус: тости з шинкою, сиром, томатом і руколою.
Вечеря: млинці з сиром.
День 6
Сніданок: фріттата.
Перекус: кілька фініків, мигдальних горіхів, банан і чашка йогурту.
Обід: суп зі свининою і овочами, картопляне або горохове пюре, салат овочевий з заправкою з оливкового масла.
Перекус: чашка сиру з цукром і сметаною.
Вечеря: макарони з сиром, стакан ряженки.
День 7
Сніданок: рисова каша на молоці з шматочком вершкового масла.
Перекус: порція пломбіру або домашнього замороженого соку.
Обід: суп з фрикадельками і яйцем.
Перекус: відвар шипшини і шматочок шарлотки.
Вечеря: макаронна запіканка.
Як бачите, меню різноманітне, включає в себе солодощі і випічку в помірних кількостях, звичайно, ідеально, якщо вони будуть домашнього приготування. Невід'ємною частиною дієти № 11 є яйця, адже саме вони багаті вітамінами, мінералами і білком, які легко засвоюються ослабленим організмом.
Набору ваги сприяють молочні каші, варена картопля з маслом, а салати забезпечать правильну роботу кишечника і підвищать апетит.
Пам'ятайте, дозволити, визначити тривалість такої системи харчування , індивідуальну потребу калорій і БЖВ повинен ваш лікар, адже тільки після консультації з ним можна дотримуватися будь-якої дієти.