Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти
img125

Стіл № 11 — це одна з п'ятнадцяти лікувальних дієт професора і дієтолога М. І. Певзнера. Застосовують при туберкульозі, пневмонії, залізодефіцитній анемії, після інфекційних хвороб, травм, операцій і в разі, якщо немає протипоказань з боку шлунково-кишкового тракту. Мета дієти № 11 — допомогти пацієнту набрати необхідну вагу, швидко відновитися після хвороби, зміцнити імунітет, підвищити рівень гемоглобіну в крові.

Стіл № 11 — особливості харчування

Головними відмінностями дієти від багатьох інших є великий список дозволених продуктів і висока денна норма калорій — від 3000 до 3500. Понад 3500 ккал вживати не варто, це може призвести до набору зайвої ваги і організм точно не скаже вам "дякую" за це.

дієта 11 продукти

Всю їжу слід розділити на 5 прийомів — 3 основних і 2 перекуси. Необхідно пити достатню кількість чистої води без газу. Загальна калорійність раціону підвищується завдяки їжі багатої білками, кількість вуглеводів та жирів збільшується незначною мірою. Тобто, не розраховуйте, що на дієті №11 можна їсти всі шкідливі продукти, які ви раніше собі забороняли. Як і в будь-якій подібній системі харчування, акцент робиться на їжі, яка багата вітамінами, мінералами, амінокислотами, яких так сильно потребує організм в період відновлення після хвороби і при дефіциті ваги.

Баланс БЖВ повинен бути наступним:

  • білки - 100-120 гр;
  • жири - 90-110 гр;
  • вуглеводи - 400-450 гр.

При цьому 50-60% білків повинні бути тваринного походження, 25-30% жирів — рослинного. Дане співвідношення може відкоригувати ваш лікар за показаннями.

Дозволені та заборонені продукти

Почнемо, мабуть, з переліку заборонених продуктів, адже він набагато менший, ніж список дозволених.

Не можна вживати або потрібно дуже обмежити:

  • жирні та гострі соуси;
  • жирні види м'яса;
  • солодощі з великою кількістю крему;
  • будь-який алкоголь;
  • гострі снеки (чіпси, сухарики);
  • соління в великих кількостях;
  • ковбаси та сосиски сумнівної якості;
  • енергетичні напої, солодку газовану воду.

Також, рекомендується виключити магазинний майонез, його можна легко зробити в домашніх умовах.

Список дозволених продуктів при дієті № 11:

  • хліб житній, пшеничний, випічка різних видів;
  • макарони (краще вибирати цільнозернові);
  • всі каші на воді та на молоці;
  • будь-які фрукти, овочі, ягоди, зелень;
  • яйця;
  • нежирне м'ясо, риба;
  • молоко, кисломолочні продукти (особливо сир);
  • горіхи, сухофрукти;
  • натуральне вершкове і рослинні масла.

Позитивно на стані організму позначаться ягідні і фруктові смузі, сирні запіканки, молочні коктейлі, каші на молоці з шматочком вершкового масла, овочеві салати із заправкою з рослинної олії. Можна пити чай, каву, какао.

Намагайтеся готувати їжу з якісних продуктів, витратьте свої 3000 ккал в день і місце в шлунку з максимальною користю.

Меню дієти стіл № 11

Так як дієта призначена для слабких хворих і часто зі зниженим апетитом (особливо при пневмонії, туберкульозі), страви повинні бути різноманітними і смачними. А для тих, у кого залізодефіцитна анемія важливо, щоб в раціоні був шпинат, червоне м'ясо, яблука, гречка, горіхи — все, де є велика кількість заліза.

Ми склали приблизне меню дієти № 11 на 7 днів:

дієта 11 меню приблизне

День 1

Сніданок: англійський сніданок (яйця, бекон, тости, трохи овочів) і теплий напій.

Перекус: велика порція смузі з молока, сезонних фруктів або ягід з ложкою морозива або варення.

Обід: суп з м'яса і овочів, порція картопляного пюре і овочевий салат.

Перекус: жменя горіхів і сухофруктів, чай та порція жирного сиру з медом.

Вечеря: порція вареників з сиром зі сметаною або грецьким йогуртом.

День 2

Сніданок: вівсянка з молоком, шматочком вершкового масла і ягодами, фруктами.

Перекус: кукурудзяне печиво і склянка ряжанки.

Обід: молочний суп-пюре, кілька шматочків відвареної або запеченої курки, порція салату.

Перекус: запечені яблука з горіхами, корицею і цукром (або медом).

Вечеря: картопля, запечена з яйцем.

День 3

Сніданок: гречана каша на молоці з шматочком вершкового масла.

Перекус: авокадо-тост з яйцем пашот.

Обід: рибна юшка з картоплею, кілька тостів з сиром.

Перекус: панкейки з медом (або джемом) і какао.

Вечеря: курячі кнелі з картоплею.

дієта стіл 11 меню на тиждень

День 4

Сніданок: шакшука, тост з маслом.

Перекус: вівсяне печиво з какао на молоці.

Обід: грибний крем-суп з вершками, порція салату, плов.

Перекус: жменя горіхів, яблуко, грецький йогурт.

Вечеря: кіш-лорен з овочами.

День 5

Сніданок: манна каша на молоці, тост з маслом.

Перекус: порція сезонних ягід або фруктів.

Обід: зелений борщ з куркою.

Перекус: тости з шинкою, сиром, томатом і руколою.

Вечеря: млинці з сиром.

меню на дієті стіл 11

День 6

Сніданок: фріттата.

Перекус: кілька фініків, мигдальних горіхів, банан і чашка йогурту.

Обід: суп зі свининою і овочами, картопляне або горохове пюре, салат овочевий з заправкою з оливкового масла.

Перекус: чашка сиру з цукром і сметаною.

Вечеря: макарони з сиром, стакан ряженки.

День 7

Сніданок: рисова каша на молоці з шматочком вершкового масла.

Перекус: порція пломбіру або домашнього замороженого соку.

Обід: суп з фрикадельками і яйцем.

Перекус: відвар шипшини і шматочок шарлотки.

Вечеря: макаронна запіканка.

Як бачите, меню різноманітне, включає в себе солодощі і випічку в помірних кількостях, звичайно, ідеально, якщо вони будуть домашнього приготування. Невід'ємною частиною дієти № 11 є яйця, адже саме вони багаті вітамінами, мінералами і білком, які легко засвоюються ослабленим організмом.

яйця на дієті 11

Набору ваги сприяють молочні каші, варена картопля з маслом, а салати забезпечать правильну роботу кишечника і підвищать апетит.

Пам'ятайте, дозволити, визначити тривалість такої системи харчування , індивідуальну потребу калорій і БЖВ повинен ваш лікар, адже тільки після консультації з ним можна дотримуватися будь-якої дієти.

2021-06-08T14:57:41+03:002021-06-11T16:52:48+03:00Стіл № 11 — це одна з п'ятнадцяти лікувальних дієт професора і дієтолога М. І. Певзнера. Застосовують при туберкульозі, пневмонії, залізодефіцитній анемії, після інфекційних хвороб, травм, операцій і в разі, якщо немає протипоказань з боку шлунково-кишкового тракту. Мета дієти № 11 — допомогти пацієнту набрати необхідну вагу, швидко відновитися після
img125

empty