Макаронна запіканка
Інгредієнти
- Відварені макарони 100 г
- Відбивна зі свинини або курки 1 шт.
- Яйця ЯСЕНСВІТ 2 шт.
- Сметана 2 ст.л.
- Сир 50 г
- Вершкове масло 1/2 ч.л.
- Сіль за смаком
Опис рецепту
Запіканка або бабка з макаронів, вона ж макаронник добре знайома нам з дитинства, а точніше, з дитячого садка. Хтось вперше спробував її в солодкому вигляді, хтось із м'ясом або грибами. Без сумнівів, ця страва — відмінна ідея швидкого, ситного обіду або вечері.
Як і звідки з'явився макаронник
Історія походження бабки досі залишається невизначеною. Деякі джерела вказують, що автором страви була американська домогосподарка. Інші називають його батьківщиною Італію, адже саме італійці їдять більше за всіх у світі макаронів.
В наші дні де тільки не готують макаронник. У Фінляндії великою популярністю користується бабка з фаршем і сухариками для хрусткої скоринки, у Великобританії і США — з сиром та вершками. У Молдові це повноцінний десерт з додаванням цукру, родзинок і молока. На кількох островах Вест-Індії звична нам запіканка з вермішелі вважається стравою національної кухні.
Як і з чим приготувати запіканку
У нас макаронник готують з того, що є в холодильнику. Використовують м'ясо, гриби, овочі, сир, свіжу або консервовану рибу, ковбасу, сосиски. За основу частіше беруть залишки вчорашніх макаронів, але добре підійде будь-яка свіжозварена вермішель чи локшина, хто як любить.
Важливим елементом макаронної запіканки є заливка — сполучний елемент інших інгредієнтів. Її якості варто приділити увагу. Традиційно, заливка — це суміш молока, яєць і спецій. Молоко можна замінити сметаною або вершками.
Запіканка може бути й дієтичною, якщо взяти макарони з твердих сортів пшениці, овочі та нежирний сир для начинки.
Ми підготували рецепт класичної макаронної запіканки, інгредієнти для якої скоріше за все знайдуться у вашому холодильнику.
Макаронник з м'ясом у духовці
- Відбивну поріжте на невеликі шматочки або кубики.
- Приготуйте заливку. Збийте два яйця, додайте сіль, перець і спеції за своїм смаком. Потім покладіть сметану і ретельно перемішайте.
- Змастіть дно та стінки форми для запікання вершковим маслом. Викладіть макарони, потім шматочки відбивних і залийте яєчно-сметанною сумішшю.
- Щедро посипте натертим сиром.
- Випікайте в духовці 10 хвилин при температурі 200°С.
- Подавайте на стіл порційними шматочками у теплому вигляді. Смачного!
В даному рецепті відбивну можна замінити на майже будь-яке варене або смажене м'ясо: курку, свинину, телятину. Сир також вибирайте до смаку. Моцарелла, наприклад, зробить запіканку більш соковитою, а пармезан подарує пікантну нотку. За бажанням можна використовувати мікс сирів.
Замість яйця можна взяти вже готовий рідкий продукт ТМ ЯСЕНСВІТ "Яйце Рідке", а якщо немає бажання панькатись з молоком, залийте мікс для макаронів ТМ ЯСЕНСВІТ "Омлет". 2 яйця — це приблизно 0,5 склянки готової яєчної суміші.
Не бійтеся експериментувати, макаронник — страва, у якій можна легко втілити нестандартні кулінарні рішення.