Швидка традиційна шарлотка з яблуками
Інгредієнти
- Яйця ЯСЕНСВІТ 4 шт.
- Цукор 150 г
- Борошно 150 г
- Яблука 3 шт. середнього розміру
- Лимонний сік від половинки лимона
- Рослинна олія або вершкове масло для форми
Опис рецепту
Шарлотка — простий пиріг із тіста на основі яєць, цукру, борошна та яблук. Цей десерт добре знайомий кожній господині. Справжня паличка-виручалочка, якщо потрібно швидко приготувати ласощі для гостей або просто хочеться солоденького.
Варто зазначити, що шарлотка популярна також у країнах Європи, США, тільки там у неї трохи інша назва і рецептура. Наприклад, французького "брата" шарлотки називають "Тарт Татен", в Англії люблять шарлотку у вигляді пудингу, а в Німеччині дуже популярні пишні яблучні пироги (Apfelkuchen). Але як же шарлотка стала такою популярною?
Історія шарлотки
Є кілька версій походження улюбленого пирога.
- Прийнято вважати, що шарлотка спочатку була стравою англійської кухні і готували її як пудинг. Скибочки хліба просочували сиропом, викладали шарами, а між них клали шматочки яблук. Не дивно, що такий простий десерт швидко став популярним. Згодом замість хліба почали використовувати бісквітне тісто або бісквітне печиво.
- Є й більш романтична історія шарлотки. Легенда свідчить, що один маловідомий кухар був закоханий у дівчину на ім'я Charlotte і на його честь винайшов простий, але дуже смачний пиріг.
Справжній пік слави шарлотки припав на XIX століття, коли рецепт перекочував разом з мігрантами до США. Місцеві кухарі придумали безліч варіантів начинки і експериментували з рецептурою тіста.
Яким би не було походження пирога, сьогодні це один з улюблених смаколиків дорослих та дітей.
Рецепт приготування шарлотки в духовці
Сьогодні улюблений пиріг з яблуками роблять в мультиварці, мікрохвильовці, на сковороді, деякі рецепти дозволяють і зовсім обійтися без випікання. Класична шарлотка з яблуками готується в духовці, водночас даний рецепт простий і не потребує багато часу.
- Для приготування тіста збийте яйця та цукор до однорідності й утворення білої, повітряної пінки.
- У яєчно-цукрову суміш додайте просіяне борошно і ретельно перемішайте, щоб не залишилось грудочок. В результаті має вийти маса, що за консистенцією нагадує густу сметану.
- Яблука очистіть від шкірки і серединок, наріжте невеликими шматочками. Щоб яблука не потемніли, їх можна злегка збризнути соком лимона.
- Форму для випікання змастіть вершковим маслом або соняшниковою олією. Викладіть частину тіста, потім рівномірний шар яблук і зверху покрийте тістом, що залишилось.
- Випікайте при температурі 180 градусів 35 хвилин до утворення рум'яної скоринки.
Поки шарлотка холоне, можна приготувати улюблений чай та кликати домочадців або гостей до столу.