Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти

Види протеїну

види протеїну
img119

Протеїни або білки — це органічні речовини, які відіграють важливу роль в життєдіяльності людини. Потрапляючи в організм, білок розщеплюється на амінокислоти, а вони беруть участь в обміні речовин, побудові й підтримці клітин, тканин та дають нам енергію.

Частину амінокислот тіло людини продукує самостійно, але чимало з них ми можемо отримати виключно з їжі, ось чому так важливо вживати продукти багаті білком: яйця, рибу, м'ясо, горіхи, молочні продукти та бобові.

Людям, які займаються спортом, відвідують спортзал, хочуть наростити м'язову масу, часто не вистачає білка у звичайному раціоні, тому доводиться шукати його додаткові джерела. Якщо ви серед таких, пам'ятайте, важливо не тільки стежити за кількістю протеїну, а й за його якістю.

В цілому протеїн буває тваринного і рослинного походження, але для нашого дослідження ми пропонуємо класифікацію з чотирьох груп:

  • яєчний,
  • м'ясний,
  • рослинний,
  • молочний.

Серед рослинних найпопулярнішим підвидом вважається соєвий, а серед молочних — сироватковий і казеїновий. Також існує так званий комплексний протеїн, але це всього лише мікс перерахованих вище у різних пропорціях.

Яєчний протеїн

Даний вид протеїну виготовляють з білків яєць і він справедливо вважається найкращим за рівнем засвоюваності. Яєчний білок складається з альбуміну, який дуже близький до м'язових тканин людини за складом амінокислот. Навіть Всесвітня Організація Охорони здоров'я встановила, що яєчний білок — ідеал протеїнового харчового продукту.

яєчний протеїн

Також білки яєць багаті речовинами, які покращують кровопостачання м'язів, фолієвою кислотою, біотином, вітамінами В2, B3.

Приймати яєчний протеїн можна до і після тренування, вранці та ввечері через середню швидкість всмоктування. Зазвичай такий процес займає до 3 годин, при цьому організм весь цей час отримує необхідні амінокислоти.

Крім спортивного харчування на основі яєчного протеїну, ви можете спробувати рідкий білок "Ясенсвіт". Він також відмінно підійде для приготування коктейлів, білкових страв (омлетів, наприклад), що урізноманітнить ваш раціон. В одній упаковці продукту — аж 50 гр протеїну та ні грама жиру. Також, яєчний білок — знахідка для тих, хто не може вживати лактозні продукти або відчуває важкість після м'яса.

Соєвий протеїн

Як уже згадувалося вище, соєвий протеїн є найпопулярнішим видом рослинного білка. Отримують його найчастіше із соєвого борошна.

Перевага соєвого білка в тому, що його можна приймати вегетаріанцям. Він непогано сприймається організмом, сприяє нарощуванню м'язової маси та підвищенню витривалості. Довгий час вважалося, що в сої присутня велика кількість фітоестрогенів, але сьогодні експерти стверджують, що соя не впливає на гормональну систему організму.

соєвий протеїн

Плюсом даного протеїну є повільне засвоєння, тому для тих, хто хоче зберегти фізичну форму на тривалий період це хороше рішення. Приймають такий білок вранці, ввечері та між прийомами їжі.

На жаль, соєвий білок, на відміну від яєчного, не володіє повним набором необхідних амінокислот і засвоюється не повністю, тому він не може бути моно добавкою або основою повноцінного харчування.

Молочний протеїн

Два основних види молочного протеїну — сироватковий і казеїновий. Сироватковий отримують з молочної сироватки (та сама, яка залишається після виробництва сиру), казеїн — з молока і молочних продуктів (твердий і кисломолочний сир). Ці популярні види білків дуже багаті кальцієм і вітамінами, але протипоказані людям з непереносимістю лактози. Розглянемо детальніше кожен з них.

молочний протеїн

Сироватковий білок

Швидко засвоюваний протеїн, який радять вживати за 40 або через 30 хвилин після тренування або в якості доповнення до основного прийому їжі в першій половині дня. Сприяє швидкому росту м'язової маси й дає підтримку перед тренуванням. Також використовують при "сушці" тіла.

Казеїн

На відміну від сироваткового, казеїновий білок досить довго засвоюється. Казеїн активізує ріст м'язів, допомагає боротися з больовими синдромами після тренування. Радять приймати перед сном, так як протеїн починає перетравлюватися тільки через 90 хвилин після прийому і повністю всмоктується через 7-8 годин. Казеїн також допомагає тим, хто хоче набрати вагу.

Не дивлячись на популярність молочних протеїнів, забезпечити всю денну норму білка вони не можуть, тому їх рекомендують чергувати з яєчними.

М'ясний протеїн

Володіє досить непоганою біологічною доступністю і підійде тим, хто не переносить молочні продукти. Даний вид білка частіше представлений яловичим протеїном в спортивних добавках. Яловичий білок можна вживати як додаток до основного раціону та як окремий прийом їжі. Це дуже зручно для спортсменів, які харчуються 6 і більше разів на день. Крім цього, спортсмени часто їдять багато курки, вона теж багата білком. М'ясний протеїн підтримує м'язи між тренуваннями. Фахівці рекомендують його як спосіб диверсифікації та доповнення до джерел надходження білка.

Варто враховувати, що даний вид протеїну досить дорогий і не завжди доступний у високій якості. Крім цього, білки з м'яса засвоюються важче (з чималими витратами енергії з боку організму на їх перетравлення) і довше, ніж з яєць. М'ясний протеїн не рекомендують перед тренуванням, це може спричинити відчуття важкості та дискомфорту. Краще за 30-40 хвилин до занять спортом з'їсти порцію яєчного білка.

Очевидно, що білок дійсно незамінний в раціоні. Якщо ви не займаєтеся активно спортом і не відчуваєте потреби в додатковій порції протеїнів, все одно необхідно споживати достатню кількість білкової їжі, і яйця один з кращих її видів.

Також пам'ятайте, що будь-який вид протеїну в якості доповнення до основного раціону можна приймати з дозволу лікаря і після консультації з відповідним фахівцем.

2021-06-03T15:48:42+03:002021-06-03T15:48:42+03:00Протеїни або білки — це органічні речовини, які відіграють важливу роль в життєдіяльності людини. Потрапляючи в організм, білок розщеплюється на амінокислоти, а вони беруть участь в обміні речовин, побудові й підтримці клітин, тканин та дають нам енергію. Частину амінокислот тіло людини продукує самостійно, але чимало з них ми можемо отримати
img119

empty