Три Спаси 2024 — Медовий, Яблучний і Горіховий. Традиції і прикмети
Коли святкують Медовий спас, Яблучний спас, Горіховий спас в Україні 2024 році?
Традиційно у серпні православні християни відзначають три великі свята. За новим календарем у 2024 році відзначяємо свята:
- Медовий Спас (Маковія) — 1 серпня,
- Яблучний Спас — 6 серпня,
- Горіховий Спас — 16 серпня.
Оскільки Три Спаси припадають на період збирання врожаю та останній місяць літа, безліч народних прикмет та обрядів переплелися з церковними традиціями. У ці дні святять відповідні продукти та готують різноманітні частування. Давайте ж детальніше розглянемо основні прикмети та цікаві обряди кожного Спасу.
Маковія або Медовий Спас
1-го серпня розпочинали збір меду та маку. Ці продукти спершу освячували в церкві, а потім тільки їли. За традицією на Маковія готують шулики — макові коржики, пряники медові, пироги, коврижку, млинці. На пасіках пригощали солодким медом у стільниках усіх охочих дітей.
Свято називають ще Мокрим Спасом. У цей день заведено дбайливо поводитися з водою. Раніше її не лише святили у церкві. До Медового Спасу чистили домашні колодязі, прибирали береги річок та озер, а на свято купалися до сходу сонця, щоб змити всі гріхи та зцілитися від хвороб. Домашню худобу також мили у водоймах і годували найкращим зерном, щоб залишалася здоровою та дала гарне потомство.
Після церковної служби було прийнято святкувати із сім'єю, відпочивати. Польовою чи домашньою роботою цього дня намагалися не займатися. Виняток був лише пасічників. У давнину жінки плели з трав обереги для дому, а молоді дівчата ворожили на нареченого.
На Спаса заборонено лаятись, сваритися, особливо з ближніми та вживати алкоголь.
Прикмети на Медовий Спас
У Медовий Спас спостерігали за природою та вірили у прикмети. Наприклад, якщо 1-го серпня йде дощ, то восени та взимку буде посуха. Якщо птахи починають відлітати в теплі краї, то незабаром почнуться холоди. Вважалося, коли бджоли завершували роботу, закінчувалося й літнє тепло.
Яблуневий Спас
6-го серпня святкують Яблучний Спас або Преображення Господнього. У народі це свято асоціюється зі збиранням урожаю, особливо овочевого та фруктового. У церкві святять фрукти: яблука, груші, сливи, персики, виноград. У деяких джерелах згадується, що люди приносили на службу навіть моркву, помідори, картоплю та зелень — усе, на що були багаті.
Господині цього дня готують безліч ласощів з яблуками: закриті та відкриті пироги, пиріжки, оладки та млинці, кільця, киселі, компоти та, звичайно, печені яблука із солодкими начинками. Яблуками та стравами з них пригощали родичів, сусідів, знайомих, а також нужденних та хворих. Вважалося, що яблуко — символ родючості та щасливого сімейного життя, тому такий подарунок символізував побажання всього найкращого. Яблука також залишали на могилах родичів.
Говорили, що при надкушуванні яблучка можна загадати бажання і воно обов'язково здійсниться. А спробувати треба було якнайбільше фруктів.
У полі селяни зав'язували Дідову чи Спасову Бороду. Останні колоски з ниви збирали у великий пучок під жартівливі пісні, урочисто перев'язували червоною стрічкою, щоб і наступного року зібрати добрий урожай.
Медовий Спас та народні прикмети
Вважалося, що після відходу Яблучного Спасу йде літо. Ще кілька цікавих прикмет:
- Якщо у день свята було вітряно, то й зима буде із завірюхами.
- Якщо на вулиці сухо та сонячно, то й осінь буде теплою та приємною.
- Якщо до Спаса дала щедрий урожай антонівка (це солодкий сорт яблук), то наступного року буде багато хліба.
Горіховий Спас
Горіховий Спас називають ще Хлібним. Відповідно до церковних традицій 16-го серпня святкують перенесення нерукотворного образу Ісуса Христа до Константинополя.
У народі кінець серпня символізували із завершенням збирання врожаю. До Хлібного Спасу всі зернові мають бути змолоті. Пшеницю святили на службі, з неї пекли хліб, пироги та пригощали бідних та хворих.
Також наприкінці літа достигали горіхи. З них до Третього Спасу господині готували різну випічку: пироги, бісквіти, булочки, млинці. Обов'язково використовували пшеницю нового врожаю. Так само як і на Маковея, святили водоймища та нові колодязі. Люди ходили у лазні з горіховими віниками. Вважалося, що це надає здоров'я на рік уперед.
Головною подією для селян були ярмарки. Цікавою традицією було те, що не дозволялося просто дивитися на товар, обов'язково треба було щось купити.
Багатий Третій Спас і на вкрай цікаві прикмети.
- Якщо перший з'їдений горіх буде смачним та солодким, то цілий рік буде радісним.
- Впав на голову горіх — чекайте на велику удачу.
- Знайти подвійний горіх до успіхів. Такий горіх радили зберегти у кишеньці.
Цього дня також можна і навіть треба було працювати над збиранням урожаю. Не можна було відмовляти тим, хто просив допомоги чи притулку.
Ще більше інформації про народні та релігійні традиції на Спаса читайте у нашій торішній статті, яка, звичайно, не менш актуальна та цікава.