Яблучний пиріг з меренгою
Інгредієнти
- Яйця 3 шт.
- Масло для тіста 120 г
- Цукор для тіста 50 г
- Борошно 200 г
- Сіль дрібка
- Яблука 700 г
- Масло для начинки 30 г
- Цукор для начинки 2 ст. л.
- Сік лимонний для начинки 2 ст. л.
- Спеції (кориця, ванільний цукор, мускатний горіх) на ваш смак
- Пудра цукрова 120 г
- Сік лимонний для меренги 1 ч. л.
Опис рецепту
Пісочний пиріг з яблуками і безе вважається одним з найсмачніших літніх десертів. Секрет криється в поєднання трьох текстур — ніжного коржа, прошарку яблук та хрусткої шапочки з меренги. Пиріг виходить достатньо солодким, кількість спецій можна підібрати на свій смак.
Ми пропонуємо ознайомитися з рецептом яблучного пирога з безе, який ми розділили на етапи: спочатку приготування пісочного тіста та основи, потім фруктова начинка, меренга і випікання в кінці. Приступаємо.
Корж з пісочного тіста для пирога з яблуками і безе
- Вершкове масло необхідно дістати з холодильника заздалегідь, щоб воно стало м'яким. Топити на бані або в мікрохвильовій печі не варто. Масло перемішуємо з цукром виделкою.
- Приготуйте суху та чисту ємність. Білки відокремити від жовтків. Жовтки відправляються в тісто, а білки — в холодильник. Жовтки перемішуємо з масляно-цукровою сумішшю.
- Додаємо сіль і поступово вводимо борошно. В результаті має вийти однорідне, не липке тісто. Якщо тісто залишається на пальцях, додаємо ще трохи борошна.
- Тісто розтягуємо пальцями по формі (рекомендуємо діаметром 22-25 см). Проколюємо виделкою, щоб корж не надувся під час випікання.
- Залишаємо в холодильнику на 40-50 хвилин.
Начинка з яблук
Яблука, приготовлені нижче описаним способом, можна додавати не тільки в пироги, а й в тонкі млинці, на тост, подавати до оладок.
- Яблука чистимо від шкірки та серцевин. Нарізаємо невеликими шматочками, відразу поливаємо лимонним соком, щоб не потемніли.
- Заправляємо цукром, ванільним цукром, корицею, дрібкою мускатного горіха. Перемішуємо.
- У каструлю (бажано з товстим дном) викладаємо масло та яблука. Тушкуємо на повільному вогні 5-8 хвилин, щоб шматочки стали м'якими, але не розвалювалися.
- Коли побачите потрібну кондицію, зніміть з плити і відставте в сторону.
Меренга для яблучного пирога
На даному етапі будемо робити безе для яблучного пирога і паралельно починати випікання.
- Дістаємо корж з холодильника. Ставимо в духовку на 15-20 хвилин при температурі 180 С.
- Тим часом підготуємо міксер, суху та бездоганно чисту посудину для збивання білків. Додаємо в ємність білки, які залишилися після тіста, і починаємо збивати на середніх оборотах до білої піни.
- Поступово додаємо цукрову пудру та збільшуємо оберти. Ми рекомендуємо ввести пудру в декілька заходів, в нашому випадку хоча б 4-5, щоб все ретельно розмішати, а білки не опали під вагою пудри.
- В кінці додаємо кілька крапель лимонного соку для блиску і перевіряємо пік по "вусу". "Зачепіть" насадкою від міксера білок. Вус, який утворився на ній, не повинен опадати. Це і є той самий стійкий пік.
- У випечений корж викладаємо начинку з яблук, що встигла охолонути. Простежте, щоб рідини з яблуками було не надто багато, достатньо 2-3 ст. .л. Спеціально зціджувати не потрібно, спробуйте перекласти дольки шумівкою і полити яблучною карамеллю в кінці, вимірявши потрібну кількість столовою ложкою.
- Далі покриваємо збитими білками. Якщо у вас є спеціальний кондитерський мішок, можна зробити меренгу різної форми за допомогою насадок. Але, взагалі, підійде і звичайна силіконова лопатка. З її допомогою ви також зробите рівномірний шар і симпатичні піки.
- Відправляємо в духовку на 30-35 хвилин при температурі 160 С.
Виходить дуже смачний літній пиріг, який точно не затримається на вашій кухні через кількість охочих спробувати хоча б шматочок. Смачного.
Вас також можуть зацікавити підбірка рецептів з яблуками: