Яблука — одні з найпопулярніших фруктів для випічки. Є кілька причин такого успіху серед інших начинок. По-перше, доступність: яблука є на прилавках магазинів цілий рік і вигідно відрізняються ціною серед заморських делікатесів. По-друге, смак: кисло-солодкий присмак яблука гармонійно поєднується з бісквітами, пісочним і листковим тістом, різними кремами, просоченням і т.п. Крім цього, фрукт часто додають, щоб зробити ласощі менш калорійним і більш здоровим. А для багатьох, солодощі з яблуками — це улюблений смак з дитинства.
Які ж найпопулярніші види випічки з яблуками? Перерахуймо: пироги, пиріжки, печиво і його похідні, млинчики та оладки з яблучною начинкою, пончики і колечка з яблуками.
Звичайно ж, ми вказали тільки найзнаменитіші ласощі, насправді їх набагато більше. Найбільша група — це, звичайно, пироги. На них і зупинимося в нашому невеликому екскурсі по яблучній випічці.
Традиційні яблучні пироги різних країн
У багатьох країнах є свій яблучний пиріг.
У Франції печуть витончені тарти з яблуками. Тарт — це відкритий пиріг з пісочного тіста, який за технологією приготування нагадує тарталетки. Спочатку роблять корж із рубленого тіста, потім відправляють в духовку до повної готовності і в кінці викладають в основу готову начинку. У яблучному тарті зазвичай використовують кисло-солодкі сорти яблук, а щоб шматочки не розповзалися їх заливають солодкою карамеллю.
В Австрії дуже пишаються віденським штруделем — пирогом у вигляді рулету з листкового тіста і начинкою з міксу яблук, родзинок і ноткою рому. Тісто розкачують максимально тонким, напівпрозорим, адже весь акцент повинен бути на начинці. Раніше зі штруделем навіть була пов'язана прикмета: якщо незаміжня дівчина при розкачуванні порвала тісто або край вийшов товстим, заміж вона в цей року не вийде.
У німців є відразу два популярних десерти з яблуком: апфелькухен і баварський штрудель. Другий нічим не відрізняється від свого австрійського брата, крім начинки. Щоб було ситніше, німці додають до штрудель сир і сметану. Апфелькухен дуже схожий на шарлотку, але німці до знайомого всім пирога кладуть щедру порцію вершкового масла.
В Англії господині бережуть вікові рецепти яблучних пудингів і крамблів. Крамбл — десерт, який складається з великої кількості яблук і крихти на основі борошна, вершкового масла і цукру (штрейзель). Про пудинг ви напевно чули раніше. Це м'який десерт на основі яєць, цукру, молока і борошна.
Завдяки США ми знаємо яблучний пай в класичному оформленні — з ґратами з тіста зверху. Дійсно, пай від іншого будь-якого пирога відрізняє верхній шар тіста.
Польський яблучний пиріг відрізняється оригінальною текстурою з 3 шарів — пісочне тісто, білки і яблука.
В Італії можна спробувати смачні сільські яблучні пироги на жовтках з вершковим маслом.
Традиційна шарлотка
Найпопулярніший пиріг з яблуком для багатьох це класична шарлотка — простий, швидкий десерт на основі бісквітного тіста. Зазвичай шарлотку роблять без дріжджів або кисломолочного інгредієнта. У складі тільки яйця, цукор, борошно і очищені яблука.
Щоб шарлотка вийшла пишною, важливо добре збити яйця і ретельно просіяти борошно. Можна скористатися порадами і технологією, що описані в рецепті ідеального бісквіта на 6 яєць.
Готується шарлотка зазвичай годину або трохи більше. Це дуже швидкий і смачний пиріг. Яблука можна вибирати будь-якого сорту, але якщо попалися дуже кислі, можна присипати начинку цукром.
Яблучний пиріг в мультиварці
Витратити менше часу на приготування пирога вам допоможе мультиварка. Інгредієнти знадобляться ті ж, що і на шарлотку, але процес випікання контролювати не доведеться. Яблучний пиріг в мультиварці виходить ніжним і м'яким, якщо ви любите трохи вологу випічку — це відмінний варіант.
Щоб десерт був не тільки смачним, але і красивим, викладіть часточки яблук зверху.
Пиріг з яблуками і безе
Для всіх, хто любить більш витончені і складні десерти, ми приготували рецепт яблучного пирога з пісочного тіста з меренгою. Хрустка основа, солодка начинка з припущених яблук і повітряне безе не залишить байдужим навіть гурмана. До речі, секрети ідеального пісочного тіста і не тільки ви можете знайти в нашій статті.
Якщо у вас залишилася начинка після приготування пирога з меренгою, її можна використовувати для начинки млинців.
Яблучні колечка
Колечка з яблуками настільки смачні, що навіть в розповіді про пироги ми не могли їх не згадати. Десерт з'явився в Італії, місцеві називають його Фрітелле ді меле. Готували колечка під час карнавалу переважно в районі Трентіно, де багато фруктових плантацій.
Фрітелле смажать у фритюрі або на сковороді, попередньо змочивши кожен шматочок яблука в клярі на основі яєць, масла, молока і борошна. Якщо готуєте колечка для великої компанії і кляру потрібно багато, спробуйте рідке яйце ЯСЕНСВІТ. З ним ви заощадите чимало часу.
В цілому, для чого б ви не використовували яблука, не бійтеся експериментувати, адже завдяки їх чудовому смаку і аромату страву навряд чи вийде зіпсувати.