Здорове і збалансоване харчування — це основа як красивої фігури, так і міцного здоров'я. Ефективний помічник — розрахунок співвідношення калорій і основних нутрієнтів у харчуванні: білків, жирів та вуглеводів (для короткого позначення використовується абревіатура КБЖВ). Нутрієнти — це найважливіші «будівельні матеріали» нашого тіла, від співвідношення яких залежить кількість енергії, що одержується з їжі, а також якість засвоєння всіх корисних мікроелементів.
Чому ж цей розрахунок такий важливий, ми розповімо вам в цій статті, прочитання якої займе у вас мінімум часу, але допоможе скласти раціон харчування, необхідний вашому організму.
Білки, жири, вуглеводи: чим важливі для нашого організму і який їх зв'язок з калоріями?
Білки, жири і вуглеводи мають певну енергетичну цінність, яка вимірюється в калоріях. У кожної людини індивідуальна норма необхідної кількості такої енергії, в залежності від фізичних показників і навантаження. Таким чином, важливо знати хімічний склад їжі та розраховувати необхідну кількість нутрієнтів: як для здорового їх співвідношення в організмі, так і для отримання необхідної кількості енергії (калорій).
Давайте детальніше розберемося в тому, що собою представляють білки, жири і вуглеводи.
Білки — це головний будівельний матеріал, без якого неможливе зростання мускулатури і тканин в цілому. Вони бувають двох видів залежно від походження: тваринного — м'ясо, птиця, риба, молоко, сир і яйця; рослинного: гриби, жито, вівсянка, волоські горіхи, сочевиця, квасоля, соя, морські водорості.
Головні функції білків:
- беруть участь в обміні речовин і допомагають в розщепленні їжі на молекули;
- надають форму клітинам;
- забезпечують детоксикацію;
- підвищують захисну функцію організму при запальних процесах;
- впливають на кількість речовин в клітинах, крові, їх розмноження і зростання;
- переносять вуглекислий газ до легенів від тканин, а також транспортують кисень з легенів до інших тканин;
- забезпечують скорочення м'язів.
Жири — це ключовий компонент харчування, без них про нормальний метаболізм не може бути й мови. Вони є головними постачальниками енергії в періоди дефіциту їжі і хвороб, коли організм отримує малий обсяг поживних елементів або ж не отримує їх зовсім. При цьому на відміну від білка, краще вживати жири рослинного походження.
Головні функції жирів:
- створюють величезний приплив енергії, якого неможливо досягти тільки за допомогою вуглеводів і білків;
- відповідають за транспортування поживних компонентів в організмі;
- допомагають засвоєнню вітамінів;
- поглинання таких органічних речовин як А, С, Е і К відбувається виключно за наявності жирів;
- роблять судини еластичними;
- виконують захисну функцію для кісток від ударів і забезпечують підтримку внутрішніх органів;
- регулюють процес утворення і розподілу гормонів;
- допомагають знизити апетит.
Вуглеводи — це головне джерело енергії для людей. Вони діляться на прості і складні. Складні можна знайти в крупах, овочах і наслідках фруктах. Прості містяться в солодощах, борошняних виробах, солодких фруктах, сухофруктах, рафінованих продуктах.
Головні функції вуглеводів:
- забезпечують близько половини добового енергоспоживання організму;
- беруть участь в «будівництві» мембран клітин, деяких ферментів;
- запобігають згортанню крові;
- утворюють енергетичний резерв, який накопичується в печінці, м'язах скелета, серці та інших тканинах;
- складні вуглеводи регулюють роботу шлунково-кишкового тракту і служать енергетичним паливом для нашого організму.
Але для того, щоб БЖВ виконували свої функції, вони повинні надходити в організм у правильних пропорціях. Пропонуємо розглянути наслідки дефіциту і профіциту кожного елемента.
Надлишок білка в організмі може спровокувати порушення в роботі шлунково-кишкового тракту та дисбаланс мікрофлори кишківника. Також профіцит білка підвищує навантаження на нирки, яке може спровокувати низку неприємних захворювань. А нестача білка може позначитися на складі вашої крові і привести до таких тяжких проблем, як дефіцит заліза або інших не менш неприємних ситуацій.
При нестачі жирів в раціоні може з'явитися сухість шкіри, свербіж, а також хворобливі відчуття в суглобах. Крім того, це може вплинути на ваш психоемоційний стан — підвищена дратівливість, проблеми з концентрацією уваги, погіршення пам'яті. Надлишок жирів також призводить до плачевних наслідків — вони накопичуються в крові, печінці та інших органах, підвищується небезпека виникнення тромбозу судин.
Надлишок в раціоні вуглеводів може збільшити ризик розвитку цукрового діабету і сприяти зайвій вазі. А при нестачі підвищується навантаження на нирки, а також відбувається «закислення» шлунково-кишкового тракту, що призводить до спалювання жирів і білків.
Переваги підрахунку КБЖВ
- Крім красивого, здорового тіла, ви будете підтримувати здоров'я організму, забезпечивши його всім, що йому необхідно для функціонування, а також зміцните імунітет.
- Ви схуднете без шкоди організму: без екстремальних дієт, жорстких обмежень. В меню включаються всі продукти, а схудненню сприяє їх співвідношення при правильній кількості калорій.
- Ви зможете «підлаштувати» раціон під свої потреби. Коригуючи процентне співвідношення елементів, можна ефективніше (і навіть швидше) схуднути, набрати вагу або м'язову масу, сформувати гарний рельєф тіла.
- Ви дисциплінуєте себе і виробите корисну звичку на все життя.
Негативні наслідки незбалансованого харчування
- Постійний голод. Це завжди трапляється при нестачі вуглеводів і жирів.
- Повільне спалювання жиру. Якщо в організм надходить недостатньо поживних речовин, він перебудовується на економію ресурсів і як наслідок, відбувається уповільнення жироспалювання.
- Незмінні обсяги. Вага знижується за рахунок втрати рідини і м'язової маси. А ось жировий прошарок залишається.
- Порушення в роботі гормонів. Як наслідок, мінливість настрою, зниження працездатності, погіршення стану шкіри, волосся і нігтів.
- Проблеми зі здоров'ям, наприклад, нудота, запаморочення, нездужання і навіть непритомність.
Як же розрахувати потрібну пропорцію КБЖВ?
Крок 1. Визначити добову норму споживання калорій.
Ви можете розрахувати її самостійно за відомою і перевіреної формулою Міффлін-Сан Жеора або в онлайн-калькуляторах.
Якщо калькуляторам все-таки не довіряєте, то формула виглядає так:
- Для жінок: (10 × вага в кілограмах) + (6,25 × зріст в сантиметрах) − (5 × вік у роках) − 161
- Для чоловіків: (10 × вага в кілограмах) + (6,25 × зріст в сантиметрах) − (5 × вік у роках) + 5
Формула також враховує фізичну активність, виходячи з якої цифра, що вийшла, множиться на певний коефіцієнт:
- на 1,2 — якщо у вас немає фізичних навантажень і сидяча робота;
- на 1,375 — якщо ви робите невеликі пробіжки або робите легку гімнастику 1-3 рази в тиждень;
- на 1,55 — якщо ви займаєтеся спортом із середніми навантаженнями 3-5 разів на тиждень;
- на 1,725 — якщо ви повноцінно тренуєтеся 6-7 разів на тиждень;
- на 1,9 — якщо ваша робота пов'язана з фізичною працею, ви тренуєтеся 2 рази в день і включаєте в програму тренувань силові вправи.
Крок 2. Визначаємо рекомендоване співвідношення білків, жирів і вуглеводів.
Стандартною добовою кількістю нутрієнтів (за рекомендаціями USDA) для раціону на 2000 ккал вважають 91 грам білків, 65 грамів жирів і 271 г вуглеводів. Базове їх співвідношення в тому ж порядку для збалансованого типу обміну речовин:
- білки: 30% калорійності раціону;
- жири: 30% калорійності раціону;
- вуглеводи: 40% калорійності раціону.
При цьому:
- 1 грамм білка = 4 ккал
- 1 грамм жирів = 9 ккал
- 1 грамм вуглеводів = 4 ккал.
Для представників різних статей і людей з певними цілями (схуднути, наростити м'язи і так далі) норма коригується.
Для жінок:
- з білковим типом метаболізму рекомендують зрушувати співвідношення нутрієнтів до формули 5-3-2, а з вуглеводним - 25-15-60;
- для зниження маси тіла співвідношення становить 4-2-4;
- для «сушки», тобто формування красивого м'язового рельєфу — 4,7-2,3-3;
- для втрати ваги і «сушки» — 5-2-3;
- для набору нормальної маси - 3-2-5.
Для чоловіків:
- у віці до 40-50 років, зайнятим інтелектуальною працею, рекомендують дотримуватися співвідношення 3,3-2,5-4,2;
- при важких навантаженнях, фізичній роботі баланс зрушують до 2,7-2,3-5;
- щоб худнути і одночасно набирати м'язову масу, співвідношення змінюють до 3-1,5-5,5.
Крок 3. Розраховуємо, скільки білків, жирів і вуглеводів повинно бути в раціоні в залежності від норми споживання калорій.
Наприклад, ваша денна норма — 1700 ккал. Для розрахунку БЖВ використовуємо наступні формули:
- білки: (0,3*1700)/4=127,5 г
- жири: (0,3*1700)/9=56 г
- вуглеводи: (0,4*1700)/4=170 г.
Звідки взялися цифри для розрахунків:
- 0,3 / 0,3 / 0,4 — це процентне співвідношення білків, жирів і вуглеводів з кроку 2;
- 1700 — це добова норма калорій з кроку 1;
- 4/9/4 — це вміст калорій в 1 г білків, вуглеводів і жирів з кроку 2.
Крок 4. Визначаємо пропорцію БЖВ у продуктах
У попередньому кроці ми визначили, що при добовій нормі калорій 1700 людині необхідно споживати 127,5 г білків, 56 г жирів і 170 вуглеводів.
І тут найскладніший крок — як дізнатися КБЖВ кожного продукту, а тим більше готових страв? Згодні, це досить непростий і копіткий процес.
Ось наші поради як ви зможете визначати значення КБЖВ в продуктах:
- якщо це готовий продукт, то на етикетці зазвичай вказується кількість білків, вуглеводів, жирів і калорій, які містяться в 100 г продукту;
- якщо це продукт без етикетки або на вагу (наприклад, м'ясо, крупи, фрукти, овочі), то значення КБЖВ можна подивитися в готових таблицях в інтернеті або ви можете завантажити додатки для смартфона, які містять готову базу продуктів з даними КБЖВ;
- якщо це страва, яку ви готуєте самі з кількох продуктів, то зважте всі інгредієнти перед приготуванням і підсумуйте білки, вуглеводи і жири.
Приклади розрахунку КБЖВ
Ви вирішили з'їсти 150 г сиру з 3,8% жирності. Перевіримо скільки КБЖВ ви скористаєтесь в такому випадку.
- Дивимося калорійність продукту, яка повинна бути вказана на упаковці.
Наприклад, КБЖВ 100 г сиру 3,8% жирності така:
- Калорії: 115,60 ккал
- Білки: 17,54 г
- Жири: 3,80 г
- Вуглеводи: 2,92 г
- Множимо кожен показник на 1,5 (150 г):
- Калорії: 115,60 * 1,5 = 173,4 ккал
- Білки: 17,54 * 1,5 = 26,3 г
- Жири: 3,80 * 1,5 = 5,7 г
- Вуглеводи: 2,92 г * 1,5 = 4,38 г.
І дивимося, як це вписується у вашу добову норму споживання КБЖВ.
Перейдемо до більш складного прикладу — до готового блюда. У нас є чудовий рецепт яблучної шарлотки. Подивимося, які пропорції КБЖВ в цьому десерті.
- Визначаємо потрібні інгредієнти.
За нашим рецептом це:
- Цукор: 1 стакан (150 г)
- Яйце: 4 штуки
- Пшеничне борошно: 1 стакан (150 г)
- Яблуко: 3 штуки (1 кг)
- Сіль, сода (не враховуємо)
- Складаємо таблицю, де для кожного інгредієнта прописуємо його вагу, кількість білків, жирів, вуглеводів і калорійність. Ці показники для кожного продукту ви можете знайти в інтернеті.
Продукт |
Вага |
Білки |
Жири |
Вугле- |
Ккал |
Цукор |
150 г |
0 г |
0 г |
159,52 г |
636 ккал |
Яйця |
220 г |
27,94 г |
23,98 г |
1,54 г |
345 ккал |
Борошно |
130 г |
11,96 г |
1,56 г |
97,37 г |
445 ккал |
Яблука |
1 кг |
4,00 г |
4,00 |
98,00 г |
470 ккал |
- Сумуємо показники.
- Калорії: 1896 ккал
- Білки: 44 г
- Жири: 29,54 г
- Вглеводи: 356,43 г.
- Визначаємо, яка порція пирога вписується в нашу добову норму.
Ми зважуємо цілий пиріг, наприклад, він вийшов 600 г. Після зважуємо відрізаний шматочок — 150 г, що становить 25% від усього пирога. Таким чином для розрахунку КБЖВ однієї порції, нам потрібно помножити загальні показники, зазначені в пункті 3 на 0,25:
- Калорії: 1896 * 0,25 = 474 ккал
- Білки: 44 * 0,25 = 11 г
- Жири: 29,54 * 0,25 = 7,39 г
- Вуглеводи: 356,43 * 0,25 = 89,10 г.
Підрахунок КБЖВ в раціоні — це не тільки можливість виправити свою вагу, але і прекрасний спосіб підтримати хорошу фізичну форму і оздоровити організм, даючи йому необхідні елементи в потрібних пропорціях. Сподіваємося, що формули, якими ми поділилися з вами, допоможуть легко скласти свій ідеальний раціон харчування.