Продовжуючи нашу серію статей про медичні дієти, присвячуємо матеріал столу №13, який є допомогою при інфекційних захворюваннях. Дана дієта може бути призначена лікарем на короткий період.
Раціон столу №13 служить помічником у реабілітації при інфекціях різної природи: ураження дихальних шляхів, в тому числі пневмонії, а також при інших варіантах інфекційно-запальних патологій, які супроводжуються ознаками загальної інтоксикації організму, слабкістю, підвищенням температури тіла. Також така дієта може бути рекомендована для швидкого відновлення після великих оперативних втручань на кістках, м'яких тканинах і щитовидній залозі.
Метою столу №13 є підтримка загальних сил організму та підвищення його опірності інфекції, зменшення інтоксикації, забезпечення щадного режиму харчування для органів травлення в умовах гарячкового стану й постільного режиму.
Дієта сформована так, щоб не навантажувати травну систему, але в той же час забезпечити пацієнта всіма необхідними речовинами.
Зазвичай така дієта не призначається на тривалий період — харчування може тривати не більше двох тижнів. У разі поліпшення стану дієту припиняють. Якщо поліпшення не спостерігається, меню повинно бути скориговано. Звертаємо вашу увагу, що дана дієта використовується тільки під час хвороб, перерахованих вище, і призначається лікарем.
Загальні вимоги дієти №13
Дієта виключає їжу, що важко перетравлюється, а також продукти, які викликають підвищене газоутворення, процеси бродіння в кишечнику.
Раціон повинен складатися з їжі, багатої на вітаміни, білок. Харчування — невеликими порціями, через рівні проміжки часу. Сплануйте день так, щоб виходило 6 маленьких прийомів їжі на добу.
В середньому необхідно 2200-2300 ккал, де:
- білки — від 70 до 80 грамів (60-70% — тваринні, особливо молочні)
- жири — від 60 до 70 грамів (15% — рослинні)
- вуглеводи — 300-350 грамів (30% — легкозасвоювані)
- натрію хлорид (сіль кухонна) — 8-10 грамів, при рясному потовиділенні і активному блюванні кількість збільшують
- обсяг вільної рідини — 2000-2500 мл (в залежності від втрати рідини організмом).
Дозволені продукти
- Пшеничний підсушений хліб
- Супи: знежирені м'ясні та рибні бульйони, на овочевому відварі, слизові відвари з круп
- Нежирні сорти м'яса, птиці, риби. Перед приготуванням м'ясо очищають від жиру і фасцій, птицю — від шкіри. Рекомендовано подрібнювати тваринні продукти, роблячи з них суфле, пюре, парові котлети або тефтелі
- Яйця: некруто та у вигляді парових омлетів
- Всі молочнокислі напої, сир помірної жирності
- Протерті каші з рису, манної і гречаної круп
- Овочі та фрукти: картопля, морква, буряк, цвітна капуста, стиглі томати, стиглі м'які фрукти та ягоди
- Напої: неміцний чай, кава з молоком, відвар шипшини, розбавлені соки і морси
- Солодощі: цукор, мед, варення, джем, мармелад.
Заборонені продукти
- Вироби із здобного та листкового тіста, свіжоспечений хліб
- Жирні бульйони з риби або м'яса, борщ;
- Жирні види риби, ікра, солона риба, консерви; жирні сорти м'яса: баранина, свинина, сало, шинка, копченості, ковбасні вироби
- Незбиране молоко і вершки, жирна сметана, жирний сир
- Пшоно, перлова, кукурудзяна та ячна крупи, макарони, всі види бобових
- Овочі й фрукти в сирому вигляді, з грубою шкіркою. Білокачанна капуста, редис, редька, цибуля, часник, огірки. Виключаються фрукти, багаті клітковиною.
- Бобові
- Гриби
- Всі гострі, жирні, солоні та пряні соуси;
- Кондитерські вироби, шоколад, цукерки, тістечка.
- Смажені та варені круто яйця;
- Какао, міцний чай, чорна кава.
Варіант меню на тиждень
День 1
Сніданок: манна каша, кисіль;
Перекус: фруктове пюре;
Обід: рибний суп з локшиною;
Полудень: галетне печиво, відвар ягід шипшини;
Вечеря: відварне філе мінтая з овочами.
День 2
Сніданок: солодкий омлет, чай з лимоном;
Перекус: бананове суфле;
Обід: овочевий суп з фрикадельками;
Полудень: відварний буряк зі сметаною;
Вечеря: запіканка з нежирним сиром і зеленню.
День 3
Сніданок: парові сирники зі сметаною, узвар;
Ланч: сирна запіканка з родзинками;
Обід: буряковий суп, рис з яловичою печінкою;
Полудень: форшмак з вимоченого оселедця, ягідний компот;
Вечеря: ліниві голубці, стакан кефіру.
День 4
Сніданок: паровий омлет, чай;
Перекус: запечене яблуко;
Обід: овочевий суп, гречана каша з курячою паровою котлетою;
Полудень: тушкована морква, яблучно-грушевий сік;
Вечеря: суфле з молодої яловичини.
День 5
Сніданок: яйце некруто, кава з молоком;
Перекус: запечений гарбуз з медом;
Обід: курячий бульйон з овочами, парові курячі битки;
Полудень: 50-60 грам мармеладу, відвар вівса;
Вечеря: заливне з риби, стакан ряжанки.
День 6
Сніданок: вівсяна слизова каша на молоці, чай;
Перекус: банан, перетертий з нежирним сиром;
Обід: сирний суп-пюре, курячі кнелі;
Полудень: овочевий пудинг, тост з тонким шаром яблучного джему;
Вечеря: печінковий торт, стакан кефіру.
День 7
Сніданок: макаронна запіканка;
Перекус: полуничний десерт;
Обід: суп з цвітної капусти, підсушений хліб з печінковим паштетом;
Полудень: тушковані кабачки з фаршем;
Вечеря: запечена риба, стакан кефіру.
Плюси та мінуси дієти №13
Дієта покликана прискорити процес одужання та відмінно з цим справляється. Завдяки їй швидше відновлюється робота внутрішніх органів, знижується інтоксикація організму. Крім інфекційних захворювань дієта також може допомогти при відновленні після хірургічних втручань, що дозволяє скоротити період медикаментозної терапії.
Труднощі в дотриманні дієти №13 можуть виникнути через велику кількість продуктів, які потрібно виключити з раціону. Однак з урахуванням того, що дана дієта призначається при важкому стані організму, виключення багатьох продуктів є гострою необхідністю.