Дієта є однією з ключових складових в лікуванні багатьох захворювань, особливо діабету й тих, що стосуються шлунково-кишкового тракту. Лікувальне харчування передбачає правильний підбір продуктів та їх кулінарну обробку, температуру, а також режим прийому їжі та її обсяг.
Систематично неправильне харчування може саме по собі викликати різні хвороби, а якщо вони вже є, то привести до загострень. Провокувати такі неприємні наслідки може вживання дуже жирної, смаженої, солоної, копченої їжі у великій кількості, надмірне поїдання мучного, напівфабрикатів, алкоголь, недотримання режиму харчування і багато іншого. Коли загострення проходить, від загальних принципів обраної під час лікування дієти краще не відступати — так підвищується гарантія, що стабільний стан збережеться, а, можливо, хвороба і зовсім пройде. Також не слід забувати, що займатися самолікуванням не варто — лікувальну дієту вам повинен призначити лікар, інакше можна собі нашкодити.
На думку багатьох лікарів, курячі яйця в щоденному раціоні повинні стати частиною будь-якої дієти, й лікувальні — не виняток. Яйця — один з найбільш насичених корисними речовинами продуктів харчування, який легко засвоюється організмом. У яйцях міститься велика кількість білка, вітаміни A, D, B і B12. Вони мають достатню кількість омега-3, що зменшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань при їх вживанні.
2 яйця в день дають організму потрібну кількість холіну (вітамін В4), який є будівельним матеріалом мозку і покращує пам'ять.
Фосфоліпіди в курячих яйцях сприяють виведенню токсинів з печінки. Щоденне вживання 2-х яєць зменшує ризик виникнення раку молочної залози.
Курячі яйця важливо включати в раціон харчування при виразці шлунку або кишечнику, оскільки вони легко засвоюються. Також вони грають роль у підтримці нормального артеріального тиску.
При включенні яєць в лікувальні дієти слід враховувати спосіб їх приготування. Найбільш м'яким для засвоєння варіантом є свіжі яйця, зварені некруто, а також омлет, приготовлений на пару.
Ось зібраний перелік всіх основних медичних дієт і короткий опис кожної з них. Примітно, що абсолютно у всіх рекомендується щодня з'їдати яйця всмятку або у вигляді омлету.
Дієти №1, №1а, 1б показані при виразковій хворобі шлунку та 12-палої кишки. При цих хворобах їх зазвичай послідовно чергують, від загострення захворювання — до його загасання.
Дієта №2 застосовується при хронічному гастриті зі зниженою кислотністю у стадії легкого загострення, а також при хронічному і гострому ентериті та коліті.
Дієта №3 допоможе при запорах не в гострій фазі, сприяючи відновленню тонусу гладкої мускулатури і моторики кишечника.
Дієти №4, 4а, 4б, №4в допоможуть при гострих захворюваннях кишечника, які супроводжуються діареєю. Вони забезпечать організм необхідними поживними речовинами, при цьому не не викликаючи бродіння в кишечнику і не дратуючи його.
Дієти №5, 5а призначають при захворюваннях печінки й жовчних шляхів, а саме при хронічному гепатиті, холециститі, жовчнокам'яній хворобі — у гострій фазі і після неї.
Дієта №6 сприяє зниженню утворення сечової кислоти, підвищенню її лужності, поліпшенню обміну пуринів, що необхідно при подагрі, при підвищеному утворенні сечової кислоти, сечокам'яної хвороби з відходженням каменів.
Дієти №7, №7а, №7б допомагають при при хронічних захворюваннях нирок, зокрема нефриті — але без явищ хронічної ниркової недостатності.
Дієта №8 сприяє боротьбі з ожирінням як з основним захворюванням або коли воно супроводжує інші хвороб. Раціон даного столу характеризується низькою калорійністю, високим вмістом білка і зниженням кількості вуглеводів.
Дієта №9 призначається при цукровому діабеті середнього і легкого ступенів тяжкості.
Дієти №10 слід дотримуватися при захворюваннях серцево-судинної системи з недостатністю кровообігу. Вона обмежує вживання солоних продуктів, вуглеводів і жирної їжі.
Дієта №11 показана при туберкульозі різних форм в періоди легкого загострення або загасання. Також її можуть призначити при сильному виснаженні організму після інфекційних хвороб, травм і операцій.
Дієта №12 допоможе у відновленні нормальної роботи нервової системи, знизить її збудливість. Зазвичай її застосовують при підвищеному стресі і неврозах. Вона виключає продукти, що збуджують нервову систему, а саме гостре, жирне, солоне, копчене, алкоголь, міцні чай і каву.
Дієта №13 потрібна при гострих інфекційних хворобах. Вона підвищує опірність інфекції, допомагає організму відновити сили, не навантажуючи травну систему.
Дієта №14 потрібна при хворобах нирок з відходженням каменів, при запаленні сечовивідних шляхів. Вона сприяє розчиненню і виведенню дрібних каменів з організму. Передбачає обмеження продуктів, багатих кальцієм та тих, що підвищують лужність.
Дієта №15 універсальною і застосовується, коли не потрібні цілеспрямовані лікувальні дієти. Вона передбачає повноцінне харчування з виключенням гострих продуктів і тих, які важкі у засвоєнні.