Раніше ми публікували огляд медичних дієт, де коротко описали цільове лікувальне призначення і складові кожного раціону. Примітно, що щоденне вживання курячих яєць фігурує практично у всіх рекомендаціях здорового збалансованого харчування.
Даний матеріал ми присвятили медичній дієті №9, яка застосовується при цукровому діабеті легкої й середньої тяжкості. Як відомо, діабет вимагає суворого контролю кількості вуглеводів в раціоні і, при цьому, має бути збережено збалансоване співвідношення всіх поживних речовин. Дієта № 9 розроблена з урахуванням саме таких вимог.
Основні принципи дієти № 9
Хочемо підкреслити, що в питаннях здоров'я, і особливо щодо такої хвороби як діабет, слід бути вкрай обережним. Дієтичне харчування повинно бути обов'язково узгоджене з лікарем. З початком впровадження дієти необхідно уважно спостерігати за впливом на організм і вчасно узгодити коригування з лікарем, якщо є така потреба.
Отже, дієта №9 підходить для людей з цукровим діабетом легкої і середньої тяжкості, які мають нормальну або злегка надлишкову масу тіла, а також не отримують інсулін або отримують його в невеликих дозах (20-30 ОД). Також дієта може застосовуватися для встановлення витривалості до вуглеводів і підбору доз інсуліну або інших препаратів.
Відзначимо, що дієта заснована на принципах здорового харчування, тому може бути використана не тільки при хворобі, але і для схуднення або оздоровлення організму.
Стіл №9 характеризується помірно зниженою калорійністю за рахунок виключення легкозасвоюваних вуглеводів та тваринних жирів. Кількість білків в раціоні при цьому відповідає стандартам здорового харчування.
Режим харчування передбачає 5-6 прийомів їжі на день. При формуванні меню на день необхідно стежити, щоб добова норма вуглеводів була розподілена рівномірно протягом дня. Переважні способи приготування — варіння та запікання, тушкування і смаження також можна використовувати, але рідше.
Важливо, аби раціон був наповнений вітамінами, також важливу роль відіграє режим пиття — необхідно споживати не менше 1,5 л чистої питної води в день. Норма калорій в день становить 2400-2600 в день.
Дозволені продукти на дієті № 9
Основа дієти № 9 — продукти з низьким глікемічним індексом, тобто такі, що не провокують стрибки рівня цукру у крові, а саме:
- нежирні сорти м'яса, риби та птиці;
- рибні консерви у власному соку або в томатному соусі;
- ковбасні вироби — тільки дієтичні, а взагалі багато дієтологів говорять про те, що ковбасні вироби завжди краще замінити нежирним м'ясом або рибою;
- курячі яйця в щоденному раціоні до 1-1,5, переважно відварені некруто, також рекомендують робити білкові омлети (у випадку, коли споживання жовтків краще обмежити);
- рекомендуються супи — овочеві і м'ясні;
- житній, білково-висівковий, білково-пшеничний та пшеничний хліб з борошна 2-го сорту, в середньому 300 г на день;
- молоко та кисломолочні напої, напівжирний і нежирний, несолоний сир;
- овочі та крупи вживаються з урахуванням необхідної кількості вуглеводів; краще вибирати овочі, що містять менше 5% вуглеводів (капуста, салат, кабачки, баклажани, огірки, томати); виняток становить гарбуз, вміст вуглеводів в якому 7%, але він незамінний за складом корисних елементів і є низькокалорійним продуктом; слід надавати перевагу кашам з гречаної, пшоняної, ячної, вівсяної і перлової круп, а також бобовим;
- страви можна заправляти вершковим, топленим маслом або олією;
- фрукти і ягоди тільки кисло-солодких сортів;
- кава з молоком, чай, овочеві соки, а також соки з фруктів і ягід;
- в якості підсолоджувача для солодких страв і напоїв можуть використовуватися ксиліт сорбіт або сахарин, вживання меду обмежено.
Під час дієти № 9 слід уважно читати склад продуктів, ретельно вибирати ті, де вміст вуглеводів мінімальний. Приготування їжі самостійно вдома — гарний спосіб контролювати кількість вуглеводів та калорій.
Стіл № 9 — заборонені продукти
Серед заборонених продуктів слід виділити ті, які багаті на цукор або фруктозу, що провокують стрибки рівню глюкози в крові. Також слід обмежити:
- вироби із здобного і листкового тіста;
- цукор і солодощі, зокрема солодкі фрукти, наприклад, виноград, родзинки, банани, інжир, фініки;
- копчені, гострі й солоні продукти;
- наваристі бульйони;
- консерви в олії;
- жирні види м'яса і риби;
- майонез, сметана, вершки;
- рис, манна крупа і макаронні вироби;
- горіхи, насіння;
- солодкі напої;
- алкогольні напої.
Зразкове меню на день медичної дієти №9
1-й сніданок: яйце некруто, або білковий омлет, або яйце в авокадо (до речі, фахівці Американської діабетичної асоціації заохочують включення авокадо в регулярний раціон харчування при цьому захворюванні), шматочок житнього хліба з дозволеним видом сиру, чай.
2-й сніданок: салат з дозволених фруктів та ягід.
Обід:
Варіант 1: овочевий суп та шматочок нежирної відвареної риби.
Варіант 2: окрошка на заквасці (без картоплі, а сметану слід замінити нежирним кефіром).
Полудень: печені яблука.
Вечеря: запіканка із зелені з сиром та вівсяними пластівцями.
За дві години до сну можна випити склянку нежирного йогурту без цукру або кефіру.
Плюси та мінуси дієти №9
Дана дієта здатна нормалізувати вуглеводний обмін, запобігти порушенням жирового обміну, визначити, скільки вуглеводів з їжі засвоюється організмом. Її ефективність при діабеті підтверджена більшістю медичних установ. Також дієта добре підходить для оздоровлення організму і схуднення за рахунок зниженої кількості вуглеводів.
Як таких мінусів стіл №9 не має, крім труднощів в обмеженні вуглеводних продуктів. Однак, ці обмеження через хворобу мають однозначну користь. Ми ще раз наголошуємо на необхідності в обов'язковому порядку проводити консультації з лікарем, перш ніж дотримуватись дієти.