Дієта "Стіл № 15" — стиль харчування за Певзнером, який спрямований на відновлення організму після перенесеної хвороби або операції, адаптацію до режиму, що звичний для здорової людини.
Дієта № 15 максимально наближена до повноцінного раціону людей без патологій, тому за рекомендацією лікаря її можна використовувати як основу для нормалізації режиму їжі та пиття. Також стіл № 15 призначають для зміцнення імунітету, профілактики захворювань шлунково-кишкового тракту, серця, печінки.
Дієта добре підходить для підтримки ЦНС після депресії, сильного стресу, сезонного авітамінозу, адже багаті на мікро- та макроелементи продукти, з яких складається раціон, позитивно впливають на нервову систему, самопочуття людини загалом.
Основні принципи лікувальної дієти для зміцнення здоров'я
Основа будь-якої дієти — співвідношення БЖВ та кількості калорій. При дієті № 15 можна споживати від 2000 до 2500 Ккал на добу, але калораж корегує лікар залежно від ваги та швидкості обміну речовин пацієнта.
Зразковий баланс БЖУ виглядає так:
- білки - 20-25%
- вуглеводи - 60-65%;
- жири - 10-20%.
При цьому більше половини всіх білків повинні бути тваринного походження, а вуглеводи краще споживати складні з цільнозернових круп, овочів із достатньою кількістю клітковини. Харчування — 4-разове.
Чимало уваги треба приділити режиму пиття. У рекомендаціях вказують 1,5 л чистої води щодня. Кількість солі необхідно зменшити до 12-15 г на день.
Варто зазначити, що стіл № 15 розрахований на людей, які ведуть малоактивний спосіб життя (працюють в офісі або багато часу проводять за кермом автомобіля). Навіть якщо спорт присутній рідко або його немає зовсім, краще додати фізичної активності шляхом довгих прогулянок на свіжому повітрі, які можна здійснювати незалежно від погоди. Наприклад, пройтися одну або дві зупинки по дорозі на роботу або пішки відправитися за покупками, погодьтесь, не складно.
Пам'ятайте, що дієта № 15 — це не короткострокове лікування, а гарна можливість для переходу на повноцінний раціон. Приймаючи з лікарем рішення дотримуватись такого стилю харчування, постарайтеся максимально адаптувати його під себе, погодити з індивідуальним розкладом дня, щоб не фокусуватися надмірно на їжі, а отримувати від неї задоволення, сили та енергію.
Дозволені та заборонені продукти
На дієті № 15 можна:
- м'ясо та рибу помірної жирності;
- варені сосиски та ковбасу високої якості;
- яйця варені, у вигляді омлетів, на пару, пашот, як інгредієнти у готових стравах;
- кисломолочні продукти (сир, кефір, ряжанка тощо), нежирні сири;
- борошняні вироби;
- крупи;
- крохмалисті і некрохмалисті овочі;
- вершкове масло, рослинні олії;
- насіння горіхи;
- чай, кава, соки.
Заборонені продукти:
- жирне м'ясо (качка, жирна свинина, наприклад);
- смажені або солоні снеки;
- страви з великою кількістю солі, цукру, маргарину;
- гострі консервації та соління.
Звичайно, час від часу у вас буде бажання з'їсти щось шкідливе, наприклад, чіпси або шматочок торта. Не слід надто суворо обмежувати себе, інакше таке бажання буде виникати частіше. Краще дозволяти собі відступати від дієти та стежити за достатньою кількістю калорій, адже порив з'їсти шкідливу їжу можна сплутати з банальним почуттям голоду.
Не забувайте включити до раціону яйця, щоб організм отримував достатню кількість білка і швидко відновлювався. Різноманітність страв з яєць дозволить зробити їжу не тільки корисною, але й дуже смачною. Щоб не переборщити з жирами, можна споживати лише яєчний білок.
Стіл № 15 - меню на сім днів
Пропонуємо свій варіант меню для дієти № 15 на весь тиждень. Страви можна міняти місцями, коригувати залежно від бажаного набору продуктів.
День 1
Сніданок: два яйця Орсіні, тост з маслом та шматочок шинки.
Обід: суп із фрикадельками, картоплею та зеленими овочами, овочевий салат із фетою або бринзою та насінням.
Полуденок: жменя горіхів та сухофруктів, склянка кефіру або натурального йогурту без наповнювачів.
Вечеря: киш зі шпинатом, курячий бульйон.
День 2
Сніданок: вівсяна каша на воді із вершковим маслом, тост з намазкою із авокадо.
Обід: овочевий суп, курячі кнелі, овочевий салат.
Полудень: два сезонні фрукти.
Вечеря: порція вареників із сиром.
День 3
Сніданок: шакшука, порція овочів з оливковою олією, підсмажений тост.
Обід: макаронна запіканка, тушковані сезонні овочі.
Полуденок: шматочок запіканки з родзинками.
Вечеря: сирний крем-суп з броколі або цвітною капустою.
День 4
Сніданок: гречана каша на рослинному чи коров'ячому молоці, тост із олією.
Обід: макаронна запіканка, тушковані сезонні овочі.
Полуденок: печене яблуко з начинкою із сухофруктів та горіхів.
Вечеря: рагу овочеве з куркою.
День 5
Сніданок: панкейки з рисового борошна.
Обід: курячий бульйон з яйцем.
Полуденок: йогурт, тости
Вечеря: шматочок запеченої риби, картопляне пюре.
День 6
Сніданок: яєчня з сиром та шпинатом.
Обід: плов з м'ясом, салат з моркви та капусти.
Полудень: кілька горішків та шматочків сиру.
Вечеря: запіканка з куркою та броколі.
День 7
Сніданок: сендвіч крок-мадам.
Обід: молочний суп-пюре.
Полуденок: шматок яблучного пирога або шарлотки.
Вечеря: порція галушок з олією та нежирною сметаною.
Плюси та мінуси дієти № 15
Досить дивно, але у дієти № 15 практично немає мінусів, якщо вона застосовується за показаннями та з дозволу лікаря. Різноманітне меню, величезний список дозволених продуктів роблять цей стиль харчування доступним, його легко дотримуватись тривалий час.
Перед застосуванням лікувального столу № 15 обов'язково порадьтеся з лікарем, який допоможе відрегулювати калорійність та кількість БЖВ.