Запечені яйця Орсіні
Інгредієнти
- Яйця 2 шт.
- Сіль, перець за смаком
Опис рецепту
Орсіні — швидкий французький сніданок з яєць. Виглядає ефектно, чи не так? Навіть великий художник Клод Моне обожнював цю страву та вніс її рецепт у свою кулінарну книгу.
Головне те, що яйця Орсіні дуже швидко готуються, не вимагають особливих навичок і великої кількості продуктів; вам знадобляться лише яйця, а гарнір до них вибирайте на свій смак. Гармонійним доповненням стануть свіжі томати, грінки або тости з пшеничного хліба, салат, оливки, нежирний сир на кшталт фети чи бринзи. Тепер від теорії перейдемо до практики.
Рецепт приготування в духовці
- Помістіть яйця в холодильник або прохолодне місце. Це необхідно для того, щоб білки краще піднялися і "хмарка" тримала форму під час запікання.
- Відокремте білки від жовтків. Постарайтеся залишити жовток цілим. До білків додайте дрібку солі, збийте міксером або вінчиком до стабільних піків.
- Для запікання скористайтеся керамічними формочками або покладіть білки на деко з пергаментом. Для першого варіанту не забудьте щедро змастити ємності вершковим маслом.
- Сформуйте білкову масу так, щоб посередині вийшло невелике заглиблення.
- Поставте білки в духовку, розігріту до 180° C на 3 хвилини. Краї "хмаринки" повинні трохи підрум'янитися, а все інше — залишитись білим.
- Дістаньте білки, помістіть у заглиблення жовток, посоліть, поперчіть на свій смак і відправте в духовку ще на 3-4 хвилини. Тим часом є можливість зробити тост або нарізати овочі.
- Готові яйця Орсіні можна додатково посипати приправами, але як показує практика, солі та перцю досить.
Якщо ви все зробили правильно, жовток вийде рідким всередині, як у яйці “в мішечок”, білок буде зверху хрустким, а всередині — м'яким та ніжним.
Орієнтуйтеся при запіканні не тільки на час, але й на готовність страви й особливості вашої духовки.
Яйця Орсіні з правильним гарніром можна включати в раціон при дієті Дюкана, Аткінса, кето-дієті. Яйця в запеченому вигляді відмінно засвоюються, дарують відчуття ситості до наступного прийому їжі без зайвих калорій.
Як приготувати яйця Орсіні в мікрохвильовці
Якщо духовкою скористатися немає можливості — не проблема. Яйця Орсіні легко спекти в мікрохвильовій печі.
- Приготуйте спеціальний посуд для мікрохвильової печі і змастіть його вершковим маслом.
- Відокремте білки від жовтків. Білки збийте, викладіть "хмаркою" в ємності, сформуйте ямки і покладіть в них по жовтку.
- Поставте в мікрохвильовку на 2 хвилини на потужність 360 Вт.
- Готові Орсіні приправте сіллю, перцем і насолоджуйтеся найніжнішим смаком.
Коли наб’єте руку у приготуванні Орсіні, спробуйте поекспериментувати:
- додайте у збитий білок трохи дрібно-дрібно натертого сиру;
- візьміть на замітку — смак жовтка доповнить гарбузове насіння, кунжут;
- спробуйте змішати білок з дрібно нарізаними оливками — так вийде французький сніданок з італійської ноткою;
- якщо ви любитель спецій, подаруйте собі нові грані смаку та аромату яйця за допомогою половинки дрібки мускатного горіха або кардамону.
Смачного.