Запечені яйця Орсіні
Інгредієнти
- Яйця 2 шт.
- Сіль, перець за смаком
Опис рецепту
Орсіні — швидкий французький сніданок з яєць. Виглядає ефектно, чи не так? Навіть великий художник Клод Моне обожнював цю страву та вніс її рецепт у свою кулінарну книгу.
Головне те, що яйця Орсіні дуже швидко готуються, не вимагають особливих навичок і великої кількості продуктів; вам знадобляться лише яйця, а гарнір до них вибирайте на свій смак. Гармонійним доповненням стануть свіжі томати, грінки або тости з пшеничного хліба, салат, оливки, нежирний сир на кшталт фети чи бринзи. Тепер від теорії перейдемо до практики.
Рецепт приготування в духовці
- Помістіть яйця в холодильник або прохолодне місце. Це необхідно для того, щоб білки краще піднялися і "хмарка" тримала форму під час запікання.
- Відокремте білки від жовтків. Постарайтеся залишити жовток цілим. До білків додайте дрібку солі, збийте міксером або вінчиком до стабільних піків.
- Для запікання скористайтеся керамічними формочками або покладіть білки на деко з пергаментом. Для першого варіанту не забудьте щедро змастити ємності вершковим маслом.
- Сформуйте білкову масу так, щоб посередині вийшло невелике заглиблення.
- Поставте білки в духовку, розігріту до 180° C на 3 хвилини. Краї "хмаринки" повинні трохи підрум'янитися, а все інше — залишитись білим.
- Дістаньте білки, помістіть у заглиблення жовток, посоліть, поперчіть на свій смак і відправте в духовку ще на 3-4 хвилини. Тим часом є можливість зробити тост або нарізати овочі.
- Готові яйця Орсіні можна додатково посипати приправами, але як показує практика, солі та перцю досить.
Якщо ви все зробили правильно, жовток вийде рідким всередині, як у яйці “в мішечок”, білок буде зверху хрустким, а всередині — м'яким та ніжним.
Орієнтуйтеся при запіканні не тільки на час, але й на готовність страви й особливості вашої духовки.
Яйця Орсіні з правильним гарніром можна включати в раціон при дієті Дюкана, Аткінса, кето-дієті. Яйця в запеченому вигляді відмінно засвоюються, дарують відчуття ситості до наступного прийому їжі без зайвих калорій.
Як приготувати яйця Орсіні в мікрохвильовці
Якщо духовкою скористатися немає можливості — не проблема. Яйця Орсіні легко спекти в мікрохвильовій печі.
- Приготуйте спеціальний посуд для мікрохвильової печі і змастіть його вершковим маслом.
- Відокремте білки від жовтків. Білки збийте, викладіть "хмаркою" в ємності, сформуйте ямки і покладіть в них по жовтку.
- Поставте в мікрохвильовку на 2 хвилини на потужність 360 Вт.
- Готові Орсіні приправте сіллю, перцем і насолоджуйтеся найніжнішим смаком.
Коли наб’єте руку у приготуванні Орсіні, спробуйте поекспериментувати:
- додайте у збитий білок трохи дрібно-дрібно натертого сиру;
- візьміть на замітку — смак жовтка доповнить гарбузове насіння, кунжут;
- спробуйте змішати білок з дрібно нарізаними оливками — так вийде французький сніданок з італійської ноткою;
- якщо ви любитель спецій, подаруйте собі нові грані смаку та аромату яйця за допомогою половинки дрібки мускатного горіха або кардамону.
Смачного.
СПОДОБАВСЯ ЦЕЙ РЕЦЕПТ? ТОДІ ВАМ СПОДОБАЄТЬСЯ НАША ПІДБІРКА ШВИДКИХ СНІДАНКІВ: