Дієта №1 була розроблена лікарем-терапевтом та одним із засновників дієтології та клінічної гастроентерології Мануїлом Певзнером. На його думку, лікувальна дієта — це спосіб харчування, що цілеспрямовано впливає на біохімічні процеси в організмі, корегуючи при цьому порушення обміну речовин. Загалом, Певзнер разом з колегами-лікарями розробив систему, яка складається з 15 дієт за групами захворювань.
Дієта стіл № 1 призначається при таких станах, як
- виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки,
- хронічний гастрит, особливо при його загостренні,
- гастрит з підвищеною кислотністю.
За енергоцінністю і вмістом поживних речовин — білки, жири, вуглеводи — цю дієту можна порівняти з раціоном “без обмежень”, але у даному випадку він більш щадний. У ній обмежені значні збудники секреції шлунка, подразники слизової оболонки, що довго затримуються в шлунку, і продукти, які важко перетравлюються.
Звертаємо вашу увагу, що дана дієта відноситься до лікувальних та може використовуватися тільки після консультації з лікарем.
Правила харчування за дієтою № 1
Стіл № 1 досить гнучкий, але вимагає серйозного дотримання правил.
По-перше, харчування має бути дрібним і частим — 5-6 разів на день. Тоді невеликі обсяги їжі легше проходять по шлунково-кишковому тракту (ШКТ) і швидко перетравлюються.
По-друге, вся їжа має бути відвареною, приготованою на пару або запеченою у фользі чи під кришкою. Така їжа зберігає м'якість і не пошкоджує слизову оболонку ШКТ. Смажене, тверде, запечене на відкритому вогні або сире не допускається. Також, важливо щоб їжа була теплою, холодне або занадто гаряче — виключається.
Стіл № 1 вимагає ретельного пережовування їжі та готування страв без паніровки і скоринки. Необхідно слідкувати за рівнем солі, допустима норма якої для цієї дієти — 6-8 грамів щодня.
Перед сном рекомендовано випивати склянку вершків або молока.
Тривалість дієти — не менше півроку, а краще — рік.
Дієта №1 — список продуктів
Заборонені продукти
- свіжий хліб, житній хліб, здобне та листкове тісто;
- жирні сорти м'яса та риби;
- бобові;
- жорсткі крупи – кукурудзяна, ячна, перлова, пшоняна;
- овочі, багаті на клітковину: білокачанна капуста, редис, редька, цибуля, ріпа, огірки, щавель
- гриби;
- свіжі фрукти та ягоди;
- сухофрукти;
- смажені або зварені круто яйця;
- солоний сир, ковбаси, консерви, продукти копчення;
- шоколад, цукерки, морозиво;
- кава, газовані напої, квас.
Дозволені продукти
- хліб із цільнозернових злаків;
- нежирне м'ясо: курятина, яловичина, кролик, телятина;
- нежирне філе риби без шкіри;
- знежирені кисломолочні продукти;
- твердий сир із нейтральним смаком;
- овочі: картопля, морква, буряк, кольорова капуста, гарбуз, обмежено — пасльонові та зелений горошок;
- зелень: петрушка та кріп (небагато);
- ранні гарбузи та кабачки;
- яйця, не сирі, не смажені та не круті;
- рис, манна крупа, гречка;
- термічно оброблені, фрукти та ягоди, наприклад, печені яблука.
Меню дієти № 1 на 7 днів
День 1
1-й сніданок: білковий омлет у мультиварці з насінням чіа.
2-й сніданок: яблуко, запечене з медом.
Обід: протертий вівсяний суп, парові м'ясні нежирні котлети, морквяне пюре.
Вечеря: варена або запечена риба, овочеве пюре, чай.
Перед сном: склянка молока.
День 2
1-й сніданок: чай з молоком, запечений гарбуз.
2-й сніданок: зварене некруто яйце.
Обід: молочний суп, філе курки на пару з печеними яблуками.
Полудень: відвар шипшини, цільнозернова булочка.
Вечеря: кабачок або баклажан на пару.
День 3
1-й сніданок: яйце пашот, каша манна молочна.
2-й сніданок: сирний пудинг, кисіль.
Обід: молочний суп-пюре, відварені м'ясо та морква, компот зі сухофруктів.
Полудень: відвар з ягід, цільнозернова булочка.
Вечеря: риба відварена або запечена під молочним соусом, морквяний рулет, чай із молоком.
Перед сном: склянка молока.
День 4
1-й сніданок: паштет с багетом із цільнозернових злаків.
2-й сніданок: відварені овочі з твердим не кислим сиром.
Обід: вівсяна каша на молоці з грушами, нежирна запечена риба.
Полудень: відвар шипшини, цільнозернова булочка.
Вечеря: запечена картопля та відварена яловичина.
День 5
1-й сніданок: каша рисова.
2-й сніданок: пюре з печених персиків та моркви.
Обід: суп-пюре з броколі, салат з відвареного буряка, банана.
Полудень: молочний кисіль.
Вечеря: сир, відвар з шипшини.
День 6
1-й сніданок: білковий омлет, бананово-молочний коктейль.
2-й сніданок: склянка нежирного йогурту.
Обід: цельнозернові макарони, курячі котлети парові.
Полудень: запечений кабачок.
Вечеря: курятина тушкована з овочами.
День 7
1-й сніданок: запечені яйця Орсіні, манна каша, чорний чай із молоком.
2-й сніданок: цільнозернові хлібці, трав’яний чай.
Обід: суп без м'яса, вермішель із тюфтельками на пару, нездобний хліб.
Полудень: печені яблука.
Вечеря: рис та парові котлети.
Переваги та недоліки харчування за дієтою № 1.
Перевагою такої системи харчування є, звісно, лікувальний ефект, при хронічних та гострих захворюваннях ШКТ, таких як, наприклад, гастрит із підвищеною кислотністю. Завдячуючи дієті зменшується запалення, нормалізуються секторна та рухова функції шлунку та загалом покращується робота системи травлення.
Загалом раціон залишається “багатим”, і за кількістю корисних речовин дієту № 1 можна дорівнювати до збалансованого режиму харчування. Якби не одне “але”. Здоровій людині не потрібно постійно вживати лише термічно оброблену “м'яку” їжу. Ще одним недоліком такого харчування є його тривалість, адже дієта розрахована на довгий період мінімум на пів року. То ж бажаємо вам здоров'я та дотримуватися здорового раціону, щоб вам не знадобилися жодні лікувальні дієти.