Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти

Все про дієту №2

 Все про дієту №2
img351

У продовження ряду статей з оглядом медичних дієт, де ми коротко описували цільове лікувальне призначення та розбирали складові раціону, розглянемо стіл №2 – дієту, що призначаєтьсяпід час певних дисфункцій шлунково-кишкового тракту. Курячі яйця, як і в дієтах №8 і №9, є важливою та значимою частиною раціону.

Нагадаємо, що будь-яке призначення медичної дієти пов’язане з обмеженнями в функціонуванні певних процесів нашого організму та призначати їх може тільки лікар. Автори статті наполегливо рекомендують перед застосуванням будь-якої дієти пройти обов’язкове консультуванняз лікарем, що спеціалізується на проблемі. Тільки він зможе виявити джерела виникнення дискомфорту, болю або поганого самопочуття.

Отож, стіл №2 або дієта №2 призначається при зміні функціональної діяльності шлунково-кишкового тракту.

Серед показань для дієти №2 – не тільки хронічні гастрит, коліт та ентерит, але і час відновлення після перенесення інфекційного захворювання або стадія реабілітації після операції. Якщо є складності у ковтанні – це також є показанням для використання дієти №2. Фактично, якщо ви навіть зовсім здорові, але вирішили поставити брекети з естетичною метою – вам не обійтись без дієти №2 хоча б на першому етапі.

Ключовий фокус дієти №2 – щадний раціон для органів травлення: страви термічно оброблені та максимально подрібнені. З меню повністю виключені гострі соуси, спеції та важкі для шлунку страви. Такий режим харчування дає умови для нормального травленняпри порушенні функції шлункової та кишкової секреції, пережовування та ковтання.

Необхідно звернути увагу на те, що у час загострення патологій дієту №2 не використовують. Тільки лікар зможе дати вам корисні рекомендації та точні строки слідування дієті. Також призначення даної дієти не можливе під час таких супутніх захворювань, як:

  • панкреатит
  • гепатит
  • холецистит
  • каміння в жовчному міхурі.

Ще раз наголосимо, що узгодження доцільності застосування дієти з лікарем є важливим і обов'язковим пунктом для призначення будь-якої медичної дієти. Лікар допоможе вам скорегувати калорійність, виходячи із загального стану вашого організму і потреби в енергії, в залежності від вашого способу життя. Навіть при збігу всіх основних показань до застосування будь-якої медичної дієти, самостійно застосовувати лікувальні схеми харчування забороняється.

Як і в будь-якій дієті, дотримання пропорцій у споживанні білків, жирів і вуглеводів, а також співвідношення продуктів рослинного і тваринного походження є ключовим фактором успіху.

Загальні вимоги:

Енергетична цінність – 2400-2800 кК;

Об'єм рідини на день – 1,5 л;

Найкращий тип приготування – на пару, запікання, тушкування або варіння;

Частота харчування – їсти слід дрібно, 4-5 рази на день, помірний обсяг порцій.

Все, що вживається в їжу, має бути нейтральної температури і мати м'яку консистенцію.

Рекомендовані страви та продукти

  1. Допустимі хліб та випічка («вчорашні» та з пшеничного борошна), печиво галетне та вівсяне.
  2. Рекомендовані нежирні кисломолочні продукти без цукру, вершкового масла. Молоко можна тільки у складі страв та напоїв, наприклад в омлеті, какао.
  3. Яйця рекомендується варити некруто, робити паровий омлет, вживати їх у складі інших страв. Овочі важливо вживати термічно обробленими: рагу, пюре, салати, овочеві котлети і запіканки. Ставтеся з обережністю до білокачанної капусти, зеленого горошку і свіжої зелені.
  4. Каші можна, але добре розварені або протерті з «в’язких» видів круп – це манка, рис, вівсянка.
  5. Можна гречку, але ні в якому разі ні пшоняну кашу, ні перлову.
  6. Макаронні вироби з борошна твердої пшениці вищого гатунку, але вони вимагають тривалішого приготування. Вибирайте вироби дрібнішого розміру: вермішель, зірочки.
  7. Рекомендовані супи з круп і овочеві протерті, але на вторинному м’ясному або рибному бульйоні. Можна спробувати борщ. Виключіть квасолевий і гороховий супи, окрошку, солянку, харчо.
  8. Обмежень по м’ясу, птиці та рибі немає. Обирайте нежирні сорти. Тут важливіший спосіб приготування. Віддайте перевагу тушкуванню, приготуванню на пару, запіканню.Ви можете іноді готувати смажену страву, але без панірування, яке створює грубу скоринку, що сприяє розвитку запальних процесів. Віддайте перевагу рідкому кляру з яєць.
  9. Фрукти і ягоди можна м’які та зрілі (персики, абрикоси, сливи), інші – тільки в перетертому вигляді, пюре, сік, варення.
  10. Десерти: зефір, мед, ірис, мармелад, пастила, джем, варення.
  11. Щодо напоїв, можна вживати воду, солодкі компоти, морси і соки, неміцний чай (можна з молоком), какао.

Ваше меню на один день може виглядати так:

  • Сніданок: яєчня запечена або ліниві вареники та чай.
  • Обід: суп з фрикадельками та яйцем, кабачки з яйцем, солодкий кисіль;
  • Полудень: какао з медовоюковрижкою;
  • Вечеря: варений рис та рибна котлета, зроблена на пару, салат з буряка з чорносливом (буряк варений та протертий), чай;
  • Перекусити у перерві можна легким салатом із варених овочів, фруктовим салатом, запеченим яблуком, легким десертом;
  • За 3 години до сну: склянка нежирного кефіру або ряжанки.

Заборонені продукти

  1. Борошняні вироби із здобного і листкового тіста, свіжий хліб.
  2. М'ясо жирних сортів, солона риба, копченості, будь-які консерви.
  3. Гриби, соління, цибуля, часник, редька, солодкий перець, огірки, мариновані та сирі непротерті овочі.
  4. Гостре, кисле та жирне, а також, напівфабрикати, гострі соуси і спеції та інша їжа, що важко перетравлюється.
  5. Кислі та алкогольні напої, квас, солодка газована вода, кава і міцний чай.

Плюси та мінуси

Однозначно, дієта №2 одна з найбільш лояльних у плані різноманітності дозволених продуктів і методів їх приготування. Допускається навіть смаження, але бажано – приготування на пару або на грилі. Навіть дотримуючись всіх рекомендацій, ви зможете щодня харчуватися смачно і досить різноманітно.

З мінусів цієї дієти можна згадати тільки необхідність проводити більше часу за приготуванням їжі, ніж зазвичай. Звичайно, щоб приготувати тушковану страву, знадобиться часу в два рази більше ніж для смаженого. Немає можливості нарізати салат і тут же його з'їсти або перекусити яблуком - все потрібно термічно обробити і перетерти. Але воно того варте.

Якщо у вас ще немає мультиварки, придивіться до асортименту, функції цього приладу дуже широкі, як результат, будь-яка страва, навіть смажена, виходить корисною.

Дуже можливо, що після закінчення лікування ви відкриєте для себе нові рецепти і подібне харчування стане для вас щоденним вибором, але вже не у вигляді дієти, а як повсякденне здорове харчування. А якщо до такого харчування додати ще й фізичну активність – вам будуть забезпечені хороша робота органів травлення та фігура!

2020-09-22T11:42:23+03:002020-10-12T13:00:45+03:00У продовження ряду статей з оглядом медичних дієт, де ми коротко описували цільове лікувальне призначення та розбирали складові раціону, розглянемо стіл №2 – дієту, що призначаєтьсяпід час певних дисфункцій шлунково-кишкового тракту. Курячі яйця, як і в дієтах №8 і №9, є важливою та значимою частиною раціону. Нагадаємо, що будь-яке призначення
img351

empty