Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти

Топ-7 корисних властивостей яйця

Топ-7 корисних властивостей яйця
img1809

Курячі яйця — один з небагатьох продуктів, які можна віднести до “суперфудів”.

Вони насичені поживними речовинами, деякі з яких рідкісні в сучасному раціоні.

Представляємо 7 властивостей яєць, користь яких для людського організму була підтверджена багатьма дослідженнями.

  • 1.Неймовірно поживні

Яйця — один з найпоживніших продуктів на планеті. Одне велике варене яйце містить приблизно 77 калорій, 6 г  білка та 5 г здорових жирів, а також майже всі необхідні нам поживні речовини (відсотки вказані від 100% денної норми):

Вітамін А: 6% 

Фолієва кислота: 5%

Вітамін B5: 7% 

Вітамін В12: 9% 

Вітамін В2: 15% 

Фосфор: 9% 

Селен: 22% 

Яйця також мають велику кількість вітамінів D, Е, К, В6, кальцію,  цинку та інших мікроелементів, які мають велике значення для підтримки здоров'я. 

Збагачені омега-3 яйця містять більшу кількість жиру омега-3 і значно більше вітамінів А та Е (2, 3).

  • 2. Підвищують “хороший” холестерин, не підвищують поганий

Холестерин — найважливіший будівельний матеріал для клітинних мембран. Крім того, він необхідний організму для вироблення вітаміну D і гормонів —  тестостерону та естрогену. Печінка та кишківник виробляють його щодня в необхідній кількості, і також холестерин поступає в організм з харчовими продуктами. 

В одному яйці міститься 212 мг холестерину, що складає більше половини рекомендованої добової норми (300 мг). Однак важливо пам’ятати, що вживання яєць не впливає на підвищення загального холестерину в крові, адже лецитин, що також у великій кількості міститься в яйцях, не дає осідати холестерину на стінках судин. Саме тому вживання яєць у більшості людей не призводить до його підвищення. Таке може відбуватися лише у випадках гіперчутливості, в разі певних генетичних захворювань. 

При цьому, вживання яєць добре впливає на кількість ліпопротеїнів високої щільності, які також часто називають "хорошим" холестерином. Люди, які мають більш високий рівень ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ), зазвичай несуть менші ризики серцевих захворювань, атеросклерозу, інсульту та інших проблем зі здоров’ям. Отож, вживання яєць —  прекрасний спосіб збільшити ЛПВЩ (дослідження центру Loegernes, Данія, доводить, що вживання двох яєць на день протягом шести тижнів підвищило його рівень на 10%).

  • 3. Містять холін —  важливий поживний елемент, який більшість людей не отримує в достатній кількості

Холін — поживна речовина, про яку більшість людей навіть не знає, але вона є надзвичайно важливою і часто групується з вітамінами групи В. Він використовується для побудови клітинних мембран, відіграє важливу роль у виробленні сигнальних молекул у мозку, регулює рівень інсуліну, підтримує здоров’я печінки.

Яйце є прекрасним джерелом холіну: одна штука містить більше 100 мг

  • 4. Яйця знижують ризик серцевих захворювань

Ми розповідали про “хороший” холестерин ЛПВЩ, але є ще “поганий” — ліпопротеїди низької щільності (ЛПНЩ). Добре відомо, що наявність високого рівня ЛПНЩ пов'язана з підвищеним ризиком серцевих захворювань. Він поділяється на підтипи за розміром частинок, які бувають щільні та великі. Багато досліджень показали, що люди, які мають переважно щільні частинки ЛПНЩ, мають більший ризик захворювання серця, ніж люди, які мають переважно великі частки ЛПНЩ.

Споживання яєць змінює структуру частинок ЛПНЩ з малих, щільних до великих, що пов'язано зі зниженим ризиком серцевих захворювань — згідно досліджень з Університету Коннектикуту у США. 

Протягом багатьох десятиліть яйця були несправедливо знецінені. Стверджувалося, що через холестерин, що в них міститься, можуть бути проблеми з серцем. Багато досліджень, опублікованих за останні роки, вивчали зв’язок між поїданням яєць та виникненням серцевих захворювань. У дослідженні китайського університету наук та технологій Хуачжун із загальною кількістю 263 938 учасників не виявлено зв’язку між споживанням яєць та хворобою серця або інсультом.

До такого ж висновку дійшли й багато інших вчених зі всього світу. 

  • 5. Містять лютеїн і зеаксантин —  корисні для очей антиоксиданти

Одним із наслідків старіння є те, що зір поступово погіршується. Є кілька поживних речовин, які допомагають протидіяти дегенеративним процесам, що впливають на наші очі. Два з них — це лютеїн та зеаксантин. Вони є потужними антиоксидантами, які накопичуються в сітківці ока.

Дослідження показують, що споживання цих поживних речовин може значно знизити ризик катаракти та дегенерації макули — двох дуже поширених розладів очей.

Яєчні жовтки містять велику кількість як лютеїну, так і зеаксантину.

Згідно дослідження Національного інституту охорони здоров'я та природничих наук Франції вживання всього 1,3 жовтка в день протягом 4,5 тижнів збільшує рівень лютеїну в крові на 28–50%, а зеаксантину — на 114–142%.

Яйця також мають високий вміст вітаміну А, нестача якого є найпоширенішою причиною сліпоти у світі.

  • 6. Високоякісний білок та правильні співвідношення усіх основних амінокислот

Білки є основним будівельним елементом людського організму. Дуже важливо отримувати достатню кількість білка, і дослідження показують, що рекомендованої щоденної кількості білка може бути недостатньо.

Яйця є прекрасним джерелом корисного білка. Вони також містять усі незамінні амінокислоти в правильних співвідношеннях, тому наш організм може повноцінно використовувати їхній білок.

Вживання в їжу достатньої кількості білка може допомогти у схудненні, збільшити м’язову масу, знизити артеріальний тиск та оптимізувати здоров’я кісток.

  • 7. Насичують та допомагають схуднути

Яйця неймовірно насичують. Вони є високобілковою їжею, а білок, безумовно, є найбільш ситним макроелементом. Яйця отримують високу оцінку за шкалою, яка називається показником ситості, що вимірює здатність продуктів викликати почуття ситості та зменшити згодом споживання калорій (згідно дослідження Техаського університету, США).

А в дослідженні Університету в Сент-Луїсі 30 жінок із зайвою вагою вживали яйця замість мучних продуктів на сніданок, і це посилило почуття ситості та змусило їх автоматично їсти менше калорій протягом наступних 36 годин.

В іншому дослідженні заміна сніданку з мучним на сніданок з яйцем спричинила значну втрату ваги протягом восьми тижнів. 

Одна з найбільш популярних дієт в світі, яєчна дієта, рекомендує здоровий білковий сніданок з 2-х яєць щодня. 

Дослідження чітко показують, що з'їдати до трьох курячих яєць на день абсолютно безпечно. Яйця — це прекрасна натуральна та корисна їжа. Крім цього, вони дешеві, прості в приготуванні та мають чудовий смак.


Матеріал на основі статті Healthline.com
2020-05-05T14:33:24+03:002020-05-05T14:34:35+03:00Курячі яйця — один з небагатьох продуктів, які можна віднести до “суперфудів”.Вони насичені поживними речовинами, деякі з яких рідкісні в сучасному раціоні.Представляємо 7 властивостей яєць, користь яких для людського організму була підтверджена багатьма дослідженнями.1.Неймовірно поживніЯйця — один з найпоживніших продуктів на планеті. Одне велике варене яйце містить приблизно 77 калорій,
img1809

empty