Історія походження дієти П’єра Дюкана досить цікава. Французький лікар-невролог мав друга, який ніяк не міг позбутися зайвої ваги і попросив його допомоги. П’єр на той час не мав кваліфікації у дієтології, тому довго не хотів погоджуватись. До того ж в його друга була одна умова — він був згоден на будь-які обмеження, але залишити в раціоні м’ясо. Тому лікар запропонував йому наступне — впродовж п’яти днів їсти тільки м’ясо і пити по 2 літри води. І на диво, чоловіку вдалось таким чином схуднути на 5 кілограмів. Було прийняте рішення продовжувати дієту. Протягом наступних п’яти днів чоловік позбувся ще 3 кілограмів, а на десятий день почав додавати до раціону овочі. У такий неочікуваний спосіб зародилась ідея знаменитої дієти Дюкана. А пацієнту вдалось нормалізувати вагу, втративши 40 кілограмів. Більше про факти, чутки, рецепти та ідею методу читайте у продовженні статті.
Суть дієти полягає в споживанні максимальної кількості білка. Вона дозволяє їсти в необмеженій кількості 100 видів продуктів (72 тваринного походження, а 28 — рослинного) і базується на натуральних продуктах.
Дюкан стверджував, що велика кількість білка в раціоні допомагає нормалізувати вагу. Адже білок низькалорійний, а перетравлюючи його, організм використовує більше енергії, ніж при споживанні вуглеводів. Як результат — спалює жир.
Обмежуючи себе у вживанні вуглеводів і жирів, організм входить у стан, схожий до голодування, і використовує запаси жирів в організмі.
У дієті Дюкана є 4 фази: фаза атаки (2-10 днів), фаза круїзу (15-330 днів), консолідація (50-500 днів) та стабілізація (протягом усього життя).
Фаза атаки
Ця фаза запускає метаболізм в організмі й саме в цей період іде схуднення на 2-3 кг протягом 2-10 днів.
Можна вибирати продукти з 68 дозволених білкових продуктів, кількість необмежена й калорії рахувати не потрібно. Це можуть бути яловичина, риба, курка, яйця, соя чи нежирний сир. Дозволяється: куряче м’ясо, куряча печінка, індичка, яловичина, нежирний бекон, телячі відбивні, тушкована телятина та ін. Єдине джерело вуглеводів, яке дозволено в цій фазі — 1,5 столові ложки вівсяних висівок.
Необхідно пити не менше 1,5 літрів води та щодня займатись спортом протягом 20 хвилин.
Фаза круїзу
Суть цієї фази — досягати бажаної форми поступово, додаючи до раціону 32 види овочів.
Під час другої фази людина зазвичай худне на 2 кілограми протягом тижня.
Можна їсти необмежену кількість білка, як і у фазі атаки, а також овочі, що не містять крохмаль, наприклад, шпинат, салат чи зелену квасолю. Білкові продукти та овочі потрібно чергувати по днях.
Потрібно не забувати про вживання води (1,5 л на день) та 1 ст.л. вівсяних висівок.
Фаза консолідації
У фазі консолідації головне завдання не скинути вагу, а уникнути її набору.
Дозволяється їсти необмежену кількість білків і овочів, фрукти з низьким вмістом цукру, сир та трішки цільнозернового хліба.
Протягом цієї стадії можна вживати 1-2 порції їжі, що містить крохмаль, та 1-2 страви, що не входить до списку дозволених.
Під час фази консолідації потрібно лише один день на тиждень їсти їжу з чистого білка, бажано щоб це був один і той же день щотижня.
Обов’язково потрібно пам’ятати про фізичне навантаження.
Фаза стабілізації
Це найдовша серед усіх фаз. Її мета — збалансувати харчування людини назавжди.
Можна їсти абсолютно все, дотримуючись деяких простих правил. Один раз на тиждень зберегти білковий день, як у фазі атаки.
Щодня їсти 3 столові ложки вівсяних висівок та заняття спортом протягом 20 хвилин щодня.
Нижче ми підготували для вас приклад тижневого раціону за дієтою Дюкана для першої фази:
День тижня |
Сніданок |
Обід |
Вечеря |
Понеділок |
Теплий напій (кава/чай) Сир з низьким вмістом жиру 2 шматочки курячої грудки на грилі |
Запечена яловичина Нежирний йогурт Млинець з вівсяними висівками і корицею Чай |
Запечена риба |
Вівторок |
Теплий напій (кава/чай) Омлет Кілька скибочок шинки (до 5% жиру) |
Рибний суп Сирники Чай чи кава без цукру |
Яйця, зварені вкруту Запечене м’ясо |
Середа |
Теплий напій (кава/чай) Яєчня з курячим м’ясом |
Куряча грудка на грилі Морозиво з мюслями Чай чи кава без цукру |
Курячі нагетси з висівками |
Четвер |
Теплий напій (кава/чай) Яєчня Індичка на грилі |
Суп зі шматочками лосося Булочка з висівками Чай чи кава без цукру |
Курка каррі |
П’ятниця |
Теплий напій (кава/чай) Йогурт з низьким вмістом жиру та висівками |
Риба на пару із зеленню Сир з низьким вмістом жиру Чай |
Біфштекс з яловичини |
Субота |
Теплий напій (кава/чай) Омлет Декілька шматочків шинки |
Тушковане м’ясо індички Печиво з висівками Чай |
Запечені м’ясні фрикадельки |
Неділя |
Теплий напій (кава/чай) Варені яйця з запеченою куркою |
Суп з м’ясом Млинці з висівками Чай або кава без цукру |
Тушковані морепродукти |