Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти

Традиції святкування різдва в Україні

Традиції на Різдво в Україні
img4735

Найулюбленіше, казкове та чарівне свято зими — Різдво, яке повертає до наших домівок сімейний затишок, щастя, доброту, радість та очікування дива. Традиції зустрічі та святкові звичаї передаються українцями з покоління до покоління.

В Україні 7 січня помилково асоціюють саме із православним Різдвом, тоді як дата 25 грудня багатьма сприймається як Різдво католицьке. Розберемося в цьому питанні. Всі католицькі, протестантські та православні церкви святкують Різдво 25 грудня, але за різними календарями. За григоріанським календарем римо-католицька церква відмічає Різдво 25 грудня, а за юліанським календарем Православна церва України (ПЦУ) та Українська греко-католицька церква (УГКЦ) відзначає 7 січня.

Українці здавна бережуть і шанують традиції Різдва, які в нашій країні значно відрізняються від європейських. Пропонуємо дізнатись про святкування, загальноприйняті страви та дозвілля, яке притаманне цьому великому релігійному святу.

Що готують на Святвечір?

Українська родина у Святий вечір 24 грудня (греко-католики, протестанти) чи 6 січня (православні) збирається за щедрим, але пісним столом, з появою на небі першої зірочки. Її ще називають Вифлеємською зіркою, чи зіркою, яка вказала пастухам місце, де народився Ісус Христос. Цей день завершує період 40-денного Різдвяного посту, завдяки якому люди могли духовно очиститись покаянням, утриматись від жирної їжі, пристрастей, образ, зла та інших гріхів. 

Зазвичай господарі сумлінно готуються до свята, наводять порядки, прикрашають і декорують будинок. Кожна господиня на Святвечір готує 12 пісних страв, які уособлюють 12 апостолів Христа. Розпочинається родинне свято із запалювання свічки, потім голова сім’ї промовляє молитву, всі по черзі куштують першу страву і переходять до святкової вечері.

Відмінністю між католиками та православними є перша страва, з якої починають частування за святковим столом. Католики починають трапезу з облаток (тонкі білі коржики) або гостії (євхаристійний хліб), якими причащають парафіян у церкві.

Головна страва, з якої розпочинається різдвяна трапеза у православних вірян і яку необхідно подавати першою є кутя. Вона символізує достаток і добробут в домі та завжди робиться солодкою. Її готують з пшеничної або ячмінної каші з додаванням великої кількості родзинок, маку, меду та горіхів.

пісні страви на святвечір

Хоча кожен регіон України має свої гастрономічні уподобання на різдвяний період, є універсальні та обов'язкові страви. Облатки чи гостії у католиків, кутя у православних, узвар, хліб, це ті основні атрибути, що мають бути обов'язково присутні під час щедрої вечері. Решта страв, які дуже часто подають на Святвечір — це картопля, голубці, банош, тушкована капуста, салати, вареники (з капустою, картоплею, вишнями), гриби, риба, оселедець, шулики з медом та маком, пампухи, пісний капусняк або борщ.

12 страв на святий вечір

Українські православні вірять, що під час Святого Вечору за столом збирається вся сім’я, і душі померлих родичів також. Тож повністю зі столу не прибирають їжу, а залишають частування пращурам. Таким чином віддають шану померлим, що символізує об'єднання фізичного та духовного життя.

Як українці відзначають Різдво

Святкування Різдва в українських католиків

Різдво вважається найважливішим релігійним святом для вірян католицької церкви, яке об'єднує навколо всю родину. Передріздвяний період, який називається Адвент — чимось схожий на православний піст, але не такий суворий, під час якого віряни більше уваги приділяють духовному життю. Цей піст не передбачає суворих правил харчування та інших обмежень, крім звичайної відмови від їжі тваринного походження по п'ятницях.

У 2022 році Адвент у католиків починається 15 листопада і закінчується 24 грудня. У протестантів дата початку дещо відрізняються, а саме з 27 листопада і триває також до 24 грудня. В усі чотири тижні Адвенту, у храмах по неділях відбуваються богослужіння на честь Пришестя Спасителя. А на 25 грудня служать особливі три літургії: меса вночі, на зорі та вдень.

Вінок адвента та адвент календар з кожним роком набуває великої популярності в Україні. Їх можна купувати вже готовими, а можна створити власними руками — і це стане додатковою сімейною традицією, яку можна з кожним роком вдосконалювати та втілювати в життя.

різдвяний вінок адвента

Вінок адвента, який символізує вічне життя, виготовляється з вічнозелених ялинкових гілочок, шишок, стрічок та ялинкових прикрас. Всередині вінку присутні чотири свічки, і починаючи з 4 грудня щонеділі запалюють по одній, як нагадування, скільки тижнів залишилось до Різдва. Прийнято адвент-вінками прикрашати як церкви, так і двері будинків чи квартир.

Адвент календар створюють для того, щоб діти могли максимально сильно відчувати магію Різдва. Він може мати вигляд картонного будиночка з віконцями, мішечків, шкарпеток. В кожній з 24 скриньок має бути якась солодка дрібничка, текстова записка з побажаннями чи історією цього релігійного свята. І з кожним відкриттям, починаючи з 1 грудня, діти куштують ласощі, більше дізнаються та ведуть зворотний відлік в очікуванні Різдва.

різдвяний адвент календар

Прихожани католицької церкви з величезною відповідальністю ставляться до оздоблення свого будинку різним декором, гірляндами та прикрасами. Одним із сімейних ритуалів вважається прикрашання ялинки, особливо з власноруч виготовлених різдвяних іграшок. Головним та найочікуванішим моментом є відкриття рано вранці подарунків, які заздалегідь гарно упаковані та розкладені навколо ялинки.

В кожній країні існують власні традиційні страви, які повинні бути присутніми на різдвяному столі. Переважна більшість католиків подають запечену індичку як основну святкову страву на Різдво.

різдвяні страви

Святкування Різдва в православних українців

Для православних християн Різдво також є одним з найбільш шанованих релігійних свят, які зазвичай відзначають у колі найрідніших і близьких. Заведено збиратися з сім'єю, друзями й родичами, готувати смачні страви та накривати багатий стіл. Щороку віряни з 28 листопада по 7 січня дотримуються суворого посту, який полягає не стільки в обмеженні харчування, а більше в духовному очищенні розуму. 

Святкування Дня народження Христа розпочинається рано вранці 7 січня, коли парафіяни йдуть на утрішню службу. Після богослужіння люди відвідують своїх родичів, друзів, за вечерею поминають померлих. Діти весело проводять час за колядками, приймають участь у вертепах. Альтернативою вітання в цей день заведено промовляти "Христос народився", на які слід відповідати слід "Славімо його".

Чим пригощають на Різдво

Перелік традиційних українських страв, які готують на Різдво в різних областях України:

традиційні різдвяні страви на Різдво

У цей день закінчується різдвяний піст, тож всі члени сім'ї сідають за щедрий стіл. Варять холодець, роблять крученики, начиняють ковбаски, запікають птицю і м'ясо, засолюють окіст. Як і на Святий вечір, в центрі столу ставлять кутю, з якої й починають трапезу.

Поширені традиції Різдва в Україні

Дідух, як символ вшанування предків

В Україні здавна існує традиція ставити біля прикрашеної ялинки або біля ікон сніп з пшениці, який називається Дідух. Його лаштують таким чином, щоб була “голова” та 12 гілок в різні боки. Більшість людей вірять, що Дідух — це місце перебування духів-предків, і в кожну сім’ю він доставляє щастя, здоров'я і удачу.

Різдвяні колядки

Діти починають колядувати ввечері 6 січня й аж до 14 січня триває цей обряд. Але підготуватись потрібно заздалегідь: вивчити різдвяні пісні, колядки, вірші, змайструвати зірку та особливі маски. Потрібно також сформувати групу колядників, яка складається з ватаги (берези), звіздаря, який носить різдвяну зірку, міхоноші та ряджених.

Після появи першої зірки на небі у Святвечір, діти збираються невеликими групами, беруть з собою велику зірку та ходять по хатах колядувати, приносячи звістку про народження Ісуса Христа. Колядування завжди супроводжується маленькими сценками, співами, веселими ситуаціями та сміхом, тому це дійство приходить до душі всім поколінням.

Найвідоміша українська пісня, яку співають колядники та яку знають в усьому світі — “Щедрик”, музику до якої написав композитор Микола Леонтович. Під назвою Carol of the Bells, ця різдвяна пісня відома на весь світ.

Колядники своїми піснями прославляють народження Ісуса Христа та славлять господарів. За свої пісні, вірші та побажання господарям, колядники отримують винагороду у вигляді смаколиків, подарунків та грошей. 

Смаколики, якими пригощають колядників:

різдвяне печиво

До речі, коляда — є суто українською традицією, яка притаманна вірянам як католицької, так і православної церкви в Україні. Вважається, що чим більше колядників прийде в будинок, тим більше достатку й багатства буде у сім'ї протягом наступного року. 

Вертепи

Популярним різдвяним звичаєм є вертеп. Це сценічна дія, під час якої відбувається народження Ісуса Христа у Віфлеємі. Вертеп може бути як пересувним (ляльковим) театром, і зі справжніми акторами. Сюжети вертепів незмінні: народження Ісуса Христа та інші євангельські події.

вертеп різдвяний

Ворожіння

З 7 січня у православних українців традиційно починаються Святки, які тривають аж до Водохреща (19 січня). Цей період вважається найкращим для отримання точних результатів різноманітних ворожінь. Зазвичай дівчата цікавляться майбутнім, збираються компанією та ворожать, щоб дізнатись ім’я свого майбутнього чоловіка, чи отримати відповідь.

Про стародавній обряд — ворожіння на яйці на різдвяні святки можете прочитати в нашому матеріалі на сайті.

різдвяні традиції

Ми зібрали для вас найцікавіші українські традиції святкування Різдва, яке для українців надзвичайно важливе родинне свято. Тож зробіть цей зимовий вечір найважливішим серед усіх справ, проведіть його в атмосфері сімейного затишку, насолодившись родинним теплом і любов’ю.

2022-12-02T12:15:43+02:002022-12-21T18:58:37+02:00Найулюбленіше, казкове та чарівне свято зими — Різдво, яке повертає до наших домівок сімейний затишок, щастя, доброту, радість та очікування дива. Традиції зустрічі та святкові звичаї передаються українцями з покоління до покоління. В Україні 7 січня помилково асоціюють саме із православним Різдвом, тоді як дата 25 грудня багатьма сприймається як
img4735