Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти
img1972

Що може бути тепліше та ніжніше Різдва? Улюблене всіма свято – Різдво – синонім слова «традиції» в усьому: різдвяна випічка, різдвяна ялинка, різдвяні подарунки та Святвечір в колі близьких та найрідніших. І як же легко перейнятися духом Різдва. Тільки уявіть собі, повітря наповнене атмосферою магії і чудес, звідусіль чутно аромати імбирних пряників і глінтвейну. Сніг кружляє і припорошує верхівки ялинок, десь недалеко чуються мотиви різдвяної музики і запалені різдвяні ліхтарики. Навколо люди, що поспішають додому з подарунками, а вдома їх чекають рідні і багатий стіл неймовірних ласощів і обов'язково традиційних страв.

І не дивно, що це свято є одним з найулюбленіших у дітей. Діти роблять снігових ангелів, ліплять сніговиків і грають в сніжки, прикрашають дім сніжинками з паперу і разом із сім'єю розмальовують різдвяні пряники. А у ввечері всіх чекає затишний и теплий перегляд традиційних різдвяних фільмів.

У всьому світі різдвяні традиції різні, але об'єднує їх одне – відчуття Різдва. Кулінарні традиції також є важливою частиною свята, висвітлимо деякі з них, і можливо, на своє сімейне свято Ви приготуєте щось новеньке, і ще ми плануємо здивувати Вас походженням улюблених і знайомих вам страв. 

Німеччина і Нідерланди

За німецькою традицією горіхи ламають лускунчиками в формі солдата. У різдвяному оповіданні Ернста Т.А. Гофмана «Мишачий король», написанному в 1816 році, цей тип лускунчика використовується в якості персонажа. З тих пір, як Чайковський написав свій знаменитий балет «Лускунчик», на основі цієї історії, і сам Лускунчик, і балет стали сезонними.

Штолен

Один з товарних знаків Німеччини і Нідерландів – різдвяний штолен, також відомий як Weihnachtsstollen (німецька версія) і Kerststol (голландська версія). В основному, це хліб з горіхами, спеціями і сухофруктами, покритий какао або цукровою пудрою. Перший штоллен був виготовлений в Дрездені в 1545 році, але оригінальний хліб сильно відрізнявся від сьогоденного. Оскільки пришестя було часом посту, в хліб не входили більшість сучасних інгредієнтів, він був досить прісним і твердим.

Зараз же це улюблений всіма святковий солодкий хліб. У Дрездені щороку проходить фестиваль цих ласощів, де кулінари з усього світу змагаються за отримання їх випічкою звання «Кращий штолен року». Але немає необхідності їхати в Німеччину, тому що ви можете без проблем приготувати вдома штоллен за кілька годин. Різдвяний штолен, або крістстолен, повний горіхів, родзинок і цукатів, він створює настрій та стає частиною чудового святкового частування. Голландський варіант включає в себе мигдальну пасту в середині хліба. Як і інші рецепти різдвяного фруктового хлібу, штолен найкраще готувати за кілька тижнів. Якщо ви витримаєте спечений хліб протягом двох-трьох тижнів, то смак його стане м'якше. 

Штолен

Глінтвейн

Вся смачна їжа повинна супроводжуватися чимось, що зігріє вас під час холодних зимових вечорів і немає нічого кращого за кружку гарячого глінтвейну. Глінтвейн відомий під різними назвами, такими як Bischopswijn, Gluhwein або Gløgg і рецепти можуть відрізнятися в залежності від країни, але відчуття затишку і тепла, яке він дає, залишається незмінним. Напій настільки популярний і улюблений багатьма, що є невід'ємною частиною кожного різдвяного ярмарку по всій Європі.

У більшості великих міст Німеччини глінтвейн подають в керамічних кружках, розроблених спеціально для місцевих різдвяних ярмарків. Як і в баварських пивних садах, при покупці глінтвейну ви вносите заставу на додаток до ціни напою. Після цього ви можете або повернути кружку, щоб повернути заставу, або залишити її в якості приємного сувеніра. Хоча дизайн відрізняється, на кружках зазвичай зображують або відповідні історичні центри міста, або різдвяний ринок.

Пряниковий будиночок

Чи є що-небудь більш захоплююче, особливо для дітей, ніж будиночок з імбирних пряників з цукерками і глазур'ю?

 Це найбільша традиція, яка прийшла з Німеччини, де вся сім'я бере участь у створенні самого солодкого архітектурного дива. Традиція прикрашати пряникові будиночки зародилася в Німеччині на початку 1800-х років, ймовірно популяризована після того, як в 1812 році була опублікована не зовсім різдвяна казка про Гензель та Гретель. Натхненні історією, німецькі пекарі почали створювати невеликі прикрашені будиночки з «лебкухену», приправленого прянощами медового печива.

Популярність пряникових будиночків росла протягом всієї історії, і люди постійно впроваджують інновації, тому будиночки стали справжнім мистецтвом!

Сучасна традиція виготовлення пряникових будиночків стала сімейною подією на різдвяних ярмарках по всьому світу. Їх можна знайти по всій Європі і за її межами, що створює неповторний різдвяний дух. У США ж вони набрали такої популярності, що стали невід'ємною частиною традицій на Різдво.

Данія, Норвегія і Фінляндія

Різдво в Скандинавії – це неймовірна подія. Хоча багато країн Північної Європи поділяють схожі традиції та ідеї, кожне місце має свої особливості, які слід пам'ятати. Одна річ, яку ви знайдете в кожній скандинавській країні, це те, що святкування Різдва не триває всього пару днів. Більшість регіонів починають святкувати 13 грудня, в день святої Люсії. У деяких регіонах Ісландії відзначають перший Адвентистський тиждень.

У Данії та Норвегії напередодні Різдва обов'язково подають рисовий пудинг, який іноді подають з малиновим або вишневим соусом, всередині якого знаходиться очищений мигдаль.

Для деяких норвежців новіші християнські різдвяні традиції змішані з давніми язичницькими. Одна з традицій в переддень Різдва – ховати всі мітли перед сном, оскільки говорять, що злі відьми і злі духи, які виходять вночі 24 грудня, вкрадуть мітли, які вони побачать, щоб літати.

Рисовий пудинг

Солодка норвезька традиція – подавати на десерт Ris A La Mande, чи охолоджений рисовий пудинг з ягідним соусом. Сім'ї кладуть один мигдаль без шкірки в рисовий пудинг і той, хто його знайде, отримує невеликий подаруночок, а також, як кажуть, йому пощастить в наступаючому році і він зустріне свою любов.

Рисовий пудінг

Франція

Снігопад, чарівні вогні і подарунки це здорово, але Різдво у Франції – це дійсно задоволення національної пристрасті до їжі. Точне святкове меню залежить від регіону і сім'ї, але основна їжа – le Réveillon – подається в переддень Різдва.

У Франції та французькій Канаді страви з різдвяної вечері подаються в залежності від регіону Франції чи Канади: подають млинці, фуа-гра, устриці, морепродукти, ікру і равликів. Завжди закінчуючи химерним тортом Bûche de Noel, більш відомим під назвою «Різдвяне поліно». У Провансі на вечерю їдять сім пісних страв, а потім, після меси, на столі з'являються тринадцять десертів, які залишаються там на три дні.

Різдвяне поліно

Різдвяне поліно La Bûche de Noël – це десерт, який символічно представляє собою Святочне поліно – дерев'яну колоду, яке традиційно приносили в будинок, збризкували вином і потім спалювали в переддень Різдва. Його походження сходить до le cacho fiò, древньої церемонії святкування зимового сонцестояння, яка проводилася по всьому Провансу. У 1940-х роках, коли ця практика почала зникати, цей десерт прийняв на себе мантію.

Щоб дотриматися цієї традиції, почали випікати і завертати солодкі пироги з бісквітного коржу і шоколадного крему, імітуютчи форму колоди. В наші дні шоколадні різдвяні поліна зазвичай виготовляють з листкового або розкатаного бісквіта Женуаз, наповненого мусом або вершковим кремом. Часто прикрашають марципаном або грибами безе, шоколадними листям, колоду-рулет можна просто посипати цукровою пудрою і прикрасити декількома червоними ягодами. Нова гастрономічна традиція увійшла в моду і тепер цей різдвяний десерт відзначається у всьому світі. За посиланням можете подивитися рецепт і приготувати цей чудовий рулет. 

У період, коли доводився до досконалості торт Різдвяне поліно, який ми всі знаємо і любимо, французькі шоколатьє почали робити спеціальні цукерки до Різдва.

Різдвяне поліно

Французькі мигдальні макаронс

Хоча макаронс вважаються культовими французькими ласощами, їх походження викликає багато суперечок. За словами Larousse Gastronomique, макарон був створений у 1791 році в монастирі недалеко від Кормер в центрі Франції. Деякі пов'язують його французький дебют з приїздом Катерини Медичі. Вийшовши заміж за Генріха II Французького в 1533 році, вона привезла з собою своїх італійських кондитерів і перші макарони.

У 1792 році макарони стали набувати популярності. Дві черниці-кармелітки попросили притулку в Нансі під час Французської революції. Вони спекли і продали макаронне печиво, щоб заплатити за житло. Ці черниці стали відомі як «Сестри Макаронів».

Однак макаронс першого покоління не були такими, якими ми їх знаємо сьогодні. Це було просте печиво з цукру, мигдальної муки і яєчних білків. В результаті виходить неперевершене печиво з хрусткою поверхнею і жувальної внутрішньою частиною, яке ідеально підходить для наповнення банки з різдвяним печивом. Так що і на Різдво французи не відмовляться від своїх улюблених ласощів.

Гарячий шоколад

Цей напій – традиція будь-якого французького столу. Французи називають його шоколадним «чудом». Зроблений з розтопленого шоколаду, гарячого молока і збитих вершків, це безумовно не звичайний рецепт гарячого шоколаду. Чашки такого французького гарячого шоколаду вносять особливий шарм в святкові традиції і наповнюють їх затишком.

Протягом багатьох років королі і королеви Франції, від Людовика XIII до Марії Антуанетти, закохувалися в напій, відомий своїми афродизіаками і бадьорячими властивостями. А король Людовик XV був так захоплений цим напоєм, що час від часу навіть готував його самостійно! І ми знайшли особистий рецепт короля Людовика XV, щоб ви могли приготувати і спробувати його! 

Гарячий шоколад

Італія та Іспанія

В Італії та Іспанії існує безліч регіональних традицій різдвяної вечері. У деяких частинах Італії святкують Свято семи риб. Ця страва містить сім різних видів риби, приготованих сім'єю різними способами. Найчастіше представлені два види страв – Баккала (солона тріска) і кальмари. В інших регіонах вони їдять смажену баранину або смажену, варену птицю, заправлену соусом.

Солодощі також грають важливу роль під час курортного сезону, а в Північній Італії однією з сумнозвісних (кухар спалив десерт і йому довелося на ходу готувати заміну) святкових солодощів є панеттоне – торт з цукатами, шоколадом, родзинками і горіхами. Інші частування включають торроне, нугу, марципан, зепполе, каннолі і Пандори.

Панеттоне

Різдво без панеттоне було б дійсно сумним святом для будь-якої італійської родини, але в Мілані, де народився цей особливий хліб, такого не може статися. За кілька тижнів до Різдва сотні мільйонів панеттоне продаються по всій Італії, Європі, а також в Північній Америці. Ця знаменита яскрава коробка з солодким хлібом – величезна, святкова і елегантна - відразу говорить про те, що настав час свят.

Існує безліч легенд про те, як панеттоне став асоціюватися з Різдвом. Дехто каже, що солодкий міланський хліб був винайдений у 1400-х роках герцогом і його коханою Адальгісой, дочкою бідного пекаря. Таємно працюючи ночами, вони створили соковитий хліб, який відродив справу пекарні. На Різдво вони додали сушені фрукти та цитрон – це стало величезним успіхом, який зробив пекаря багатим і дозволив парі одружитися.

Менш романтична версія появи панеттоне розповідає історію бенкету, влаштованого при дворі Людовіко або Моро в переддень Різдва. Десерт, який кухарі планували подати в кінці трапези, випадково згорів. У розпачі шеф-кухар скористався порадою свого молодого помічника Тоні, який порадив йому подати торт таким, як він є, обґрунтувавши підгорілу скоринку невід'ємною частиною десерту. Звідси і народження «è il pane di Toni» (хліб Тоні), попередника сьогоднішнього панеттоне.

Навіть в Італії більшість купують панеттоне, але якщо ви хочете спробувати наш рецепт, вам знадобиться менше 3 годин і багато цукатів.

Итальянский панеттоне

Нуга

Гості Іспанії можуть спробувати асорті з різних солодощів і туррон - одна з них. Це нуга з меду, цукру, яєчного білку, підсмаженого мигдалю або деяких інших горіхів. Кажуть, що туррон сходить сотням і сотням років, аж до середньовіччя, і сьогодні це популярне різдвяне частування в Південній Європі. Turrón буває різних розмірів і консистенції, тому існують різні підтипи в залежності від того, в якому місті він став популярним, наприклад, turrón de Alicante (твердий сорт) і turrón de Jijona (м'який сорт). Крім того, чим більше мигдалю в Турроні, тим краще його якість. Нугу можна знайти в магазинах і купити в якості приємного подарунку.

Австралія і Нова Зеландія

Для австралійців проживання в Південній півкулі означає, що Різдво припадає на літній сезон. У день Різдва багато сімей готують обід на грилі, а потім відправляються на пляж. Санта з'являється на пляжі, іноді навіть приїжджаючи на дошці для серфінгу замість своїх фірмових саней. Ще одна австралійська традиція – «Колядки при свічках», які проходять у великих і малих містах Австралії, коли групи людей збираються і співають різдвяні пісні, тримаючись за свічки. Найбільші урочистості проходять в Мельбурні та Сіднеї навіть транслюються по телебаченню.

Традиційні різдвяні страви у всьому світі часто бувають теплими і досить ситними. Але в Австралії і Новій Зеландії Різдво випадає на спекотне літо, що робить різдвяну їжу зовсім іншою. Багато австралійців і новозеландців люблять барбекю, салати і морепродукти, фаворитами є смажені креветки.

Деякі сім'ї як і раніше люблять поласувати традиційною британської різдвяною їжею зі смаженою шинкою або індичкою, пирогами з фаршем і різдвяним пудингом. Серед популярних десертів – торт Павлова, традиційного різдвяного десерту в Австралії.

Павлова

Названий на честь російської балерини Анни Павлової, походження цього десерту з безе вже давно заперечується австралійцями і новозеландцами. Павлова – яєчний десерт з хрусткою оболонкою з безе і повітряним зефірним центром, покритим жорсткими піками збитих вершків і свіжих фруктів. В класичному рецепті використовуються полуниця і ківі, але є багато варіацій і поєднань.

Англія

Різдво, безсумнівно, є найпопулярнішим релігійним святом у Великобританії. Це час року, коли дотримуються багатьох традицій і звичаїв.

Соковиті солодкі тарталетки з пісочного тіста, або Mince pies, сигналізують про початок різдвяного сезону у Великобританії. Вони є традиційними для відпочинку в Англії, Шотландії, Уельсі та Північній Ірландії.

Тарталетки з солодким фаршем

Різдво в Британії без Mince pies, в точному перекладі – пирогів з фаршем, неможливо уявити. Пироги з фаршем були частиною традиційного британського Різдва ще в 16 столітті. Тоді вони були зроблені з приправленою солодкої м'ясної суміші, але тепер їх зазвичай готують із солодкого «фаршу»: суміші сухофруктів, цукру, спецій і бренді. Виходить насичена, липка, солодка начинка, загорнута в тісто. Вони є помітною частиною спадщини британського Різдва. Вважається, що їсти пиріг з фаршем кожен день грудня – це удача, і більшість людей не відмовляються від них, коли їм пропонують.

Кілька років тому майже всі їли різдвяну вечерю у Великобританії одночасно, щоб закінчити і зручно влаштуватися до виступу королеви, яке транслювалося в прямому ефірі рівно о 15:00 по телебаченню. В даний час королева записує свою промову і більшість телевізійних каналів транслюють її кілька разів протягом дня. Хоча ця національна традиція пішла в минуле, елементи традиційної різдвяної трапези залишилися майже такими ж.

Копчений лосось, що подається з чорним хлібом з маслом і скибочкою лимона або обгорнутий навколо креветок, є типовою святкової закускою.

Індичка з гарнірами

Раніше головним традиційним блюдом був гусак на Різдво. Зараз же в основному подають запечену індичку з начинкою. Але саме те, з чим готується індичка, робить її особливо британської. В супровід входять: маленькі сосиски загорнуті в бекон або тісто, які називаються pigs in blankets - свинки в ковдрах. Дивно думати про сосиски як про гарнір, але по суті вони використовуються для додавання солоного смаку до відносно м'якого м'яса індички.

Також індичку подають зі смаженими коренеплодами, найчастіше це смажений пастернак, картопля всіх видів, подають і пюре з маслом, і хрустку золотисту смажену картоплю. Доповнюють страву брюссельською капустою, часто  каштанами, беконом або і тим, і іншим. І обов'язково до індички подають хлібний соус, суміш панірувальних сухарів, молока, вершків, цибулі та приправ. Як кажуть британці, сам по собі соус не є цікавим, але з індичкою вони просто неймовірно доповнюють один одного. Після такого ситного обіду британці відпочивають пару годин і тільки після приступають до десертів.

Різдвяний пудинг

Жодне британське Різдво не обходиться без різдвяного пудингу. На відміну від американських пудингів, різдвяний пудинг являє собою темний, липкий і щільний бісквіт, більш схожий на кекс, зроблений зі змішаних сухофруктів, цукатів, яблук і цедри цитрусових. Бренді і спеції забезпечують глибокий складний смак і характерний темний колір, а перед подачею його поливають алкоголем і підпалюють.

Люди рідко їдять більше, ніж кілька ложок різдвяного пудингу, тому вечеря зазвичай включає кілька інших десертів і закусок. До столу можна подавати пироги і шоколадні десерти. На завершення пропонуються сири і портвейн або бренді.

США

Підготовка до Різдва в Америці починається після Дня подяки, що відзначається в кінці листопада (в останній четвер місяця). Починається сезон розпродажів: всі купують ялинки, готують подарунки, прикрашають будинки і вулиці. Взагалі американці дуже люблять традиції і у них їх дійсно багато. Найяскравіші з них це звичайно, прикраса будинку безліччю яскравих гірлянд, вогнів, фігурками оленів і Санта Клаусів на заздрість сусідам. Не менш улюблена традиція - це випічка всією родиною імбирних пряників та декорування їх глазур'ю і спільний перегляд різдвяних фільмів. Дуже широко поширені різдвяні гімни, іноді на вулицях в Святвечір можна зустріти хор, виконуючий різдвяні пісні.

Звичайно це свято не можна уявити без різдвяної вечері. Головна страва на Різдво в Америці, що прикрашає святковий стіл – запечена індичка, до неї на гарнір подаються брюссельська капуста, смажена картопля, відварені або парові овочі, бобові.

Фруктовий кекс

Фруктові різдвяні кекси сягають корінням у Середньовіччя. На той час сухофрукти і цукор були дорогим імпортом, тому використання їх у великих кількостях було справою виключно для особливих випадків. До того ж, в ті часи, коли дров'яні печі було досить важко регулювати, випікання торта було непростим завданням, а ризик спалити такі цінні інгредієнти був дозволений тільки для дуже досвідчених кухарів і тільки в особливих випадках.

Фруктовий кекс – це добре просочений кекс з великою кількістю замочених в темному ромі сухофруктів і горіхів.

А ось дивовижний факт, що більшість американців не люблять фруктовий кекс. Люди розлюбили цей десерт, коли він став масовим подарунком який відправляли поштою в 20-му столітті. Їх стали виробляти у великих кількостях і не люблять саме магазинні кекси, адже вони сухі і солодкі, американці люблять жартувати, що цей кекс може зберігатися роками. А ще одне значення слова Fruitcake – «дивак» або «божевільний». Так що існує дуже багато жартів, пов'язаних з цими ласощами.

Імбирні чоловічки

Ніякі кондитерські вироби не символізують свята так, як імбирні пряники у багатьох проявах та формах, від їстівних будиночків до посипаних цукерками пряників-чоловічків. Ідею першого пряникового чоловічка приписують Королеві Єлизаветі I, яка запропонувала до візиту її почесних гостей спекти і прикрасити по прянику за їх власною подобою і піднести в якості подарунку.

Традиція випічки пряників на Різдво в Сполучених Штатах датується понад 200 років, а прикраса і декорування їх цукерками і глазур'ю всією сім'єю – дійсно прекрасне проведення часу. Тільки уявіть м'які всередині, хрусткі по краях, ідеально приправлені прянощами і солодким святковим смаком, до того ж, дуже прості в приготуванні. Зробіть  їх за нашим рецептом.

Імбирні пряники з глазур'ю

Різдвяний ег-ног

Коли справа доходить до класичних коктейлів з ромом, ніхто не зрівняється з eggnog, воістину традиційним різдвяним напоєм. Вважається, що цей напій виник в середньовічній Англії, але особливо популярний в Америці. Ег-ног часто робили для громадських заходів, щоб підняти тост за здоров'я тих, хто брав участь, тому вони були природним вибором для поширення різдвяного настрою.

Сьогодні яєчний гоголь-моголь  це піниста суміш яєць, молока і цукру з додаванням рому або бурбона. Відомо, що у Джорджа Вашингтона був свій улюблений рецепт яєчного ег-ногу з переважанням рому, і він був дійсно міцним. Якщо ви раніше не готували коктейль з яйця, не лякайтеся, спробуйте це дуже смачно. 

Рождественский эгг-ног

Салат Олів'є

Ну яке ж свято без Олів'є. Цей унікальний салат також можна назвати «салатом по-радянськи», тому що це улюблена святкова страва всіх країн Східної і Південно-Східної Європи, що бере початок у Росії. У різних країнах існує безліч різновидів, тому ви знайдете його під різними назвами. Основні інгредієнти: нарізана кубиками відварна картопля, морква і яйця, нарізані солоні огірки, зелений горошок, сіль, перець, олія та майонезна заправка. Деякі додають м'ясо (у вигляді курки, шинки або сосисок), цибулю, яблука або щось подібне. Зазвичай салат роблять величезними порціями, щоб їм можна було насолоджуватися цілими днями!

Є дуже багато способів як урізноманітнити рецепт. Спробувати приготувати класичний салат з новими поєднаннями і новим смаком ви можете перйшовши за посиланням.


2020-12-24T12:18:33+02:002021-05-28T12:27:45+03:00Що може бути тепліше та ніжніше Різдва? Улюблене всіма свято – Різдво – синонім слова «традиції» в усьому: різдвяна випічка, різдвяна ялинка, різдвяні подарунки та Святвечір в колі близьких та найрідніших. І як же легко перейнятися духом Різдва. Тільки уявіть собі, повітря наповнене атмосферою магії і чудес, звідусіль чутно аромати імбирних пряників і глінтвейну. Сніг
img1972

empty