Традиційний різдвяний пудінг
Інгредієнти
- Родзинки Джамбо Томпсон 120 г
- Родзинки золотисті 120 г
- Чорнослив 120 г
- Курага 100 г
- Цукати 50 г
- Яблуко 1 шт
- Цедра апельсина 1 ст. л.
- Свіжовижатий сік апельсина 25 мл
- Бренді (або коньяк) 75 г
- Вершкове масло 125 г
- Коричневий цукор 100 г
- Яйце 2 шт
- Розпушувач 1 ч. л.
- Панірувальні сухарі 80 г
- Суміш спецій 1 ч. л.
- Кориця 1 ч. л.
- Мигдаль (або волоський горіх) 2 ст. л.
Опис рецепту
Напередодні найказковішої пори року ми шукаємо способи зібратися разом з сім'єю та друзями для веселого святкового дійства. Приготуйтесь вразити своїх гостей автентичною британською стравою та отримати всі компліменти у цей святковий день.
Різдвяний пудінг, сливовий чи плам пудінг — традиційний англійський десерт, який подають на різдвяну вечерю. Британці, шотландці, ірландці та австралійці не уявляють собі святкування Різдва без цього ароматного пирога. Адже пудінг став уособленням свята та національного символу Великобританії.
Рецепт різдвяного пудінгу (Figgy Pudding)
Раніше пудінг мав виключно м'ясне походження, а сама історія цієї страви бере свій початок ще в 14 ст, але поступово кулінари почали додавати цукор, фрукти та горіхи. І вже у 1845-му році у кулінарній книзі-бестселері Елізи Актон «Сучасна кулінарія для приватних сімей» цей солодкий десерт вперше назвали «Різдвяним пудінгом».
В різних регіонах англомовного світу в обігу своя назва пудінгу: в США його називають Figgy Pudding (фігі пудінг), у Великій Британії та Ірландії він більш відомий як Christmas Pudding («Різдвяний пудінг») або Plum Pudding (Сливовий пудінг).
Цікавою є не лише історичне походження, а й метод приготування пудінгу. Його не запікають, а готують на пару задовго до початку Різдва, а перед подачею на святковий стіл його поливають коньяком і підпалюють.
Процес приготування пудінгу включає в себе замочування сухофруктів в алкоголі, а потім їх перемішування та варіння. Вважалося, що вживання пудінгу відразу після приготування призведе до того, що він розпадеться, а аромати не встигнуть дозріти. Тож Різдвяний пудінг раніше готували заздалегідь за 4-5 тижнів до свята, у так звану «Stir-up Sunday» (Замішувальна Неділя або Неділя Замішування). Під час приготування цього автентичного десерту збиралась уся родина і кожен член сім’ї повинен перемішати суміш з тістом за годинниковою стрілкою та загадати бажання.
Уявіть, що раніше сім'ї з усієї країни готували своє святкове частування в один день. До речі, цього року Замішувальна Неділя припадає на 20 листопада 2022 року. Якщо Ви не встигнете за п’ять тижнів замісити тісто, не засмучуйтесь, адже ви ще встигнете це зробити, в останню неділю перед Різдвом. Наш класичний рецепт приготування страви має всю необхідну глибину смаку, навіть якщо ви приготуєте пудінг за тиждень чи декілька днів до Різдва.
Як приготувати Різдвяний пудінг на пару
1. Підготуйте необхідні фрукти перед початком приготування страви:
- вичавіть з одного апельсину сік та натріть цедру;
- очистіть від шкірки та наріжте кубиками 1 велике яблуко;
- подрібніть сухофрукти та цукати.
2. Змішайте яблуко з усіма сухофруктами, апельсиновим соком, цедрою у великій мисці Додайте бренді (або коньяк)і добре перемішайте. Накрийте кришкою або рушником і дайте постояти принаймні одну годину, щоб фрукти ввібрали рідину. Можна залишити на ніч для того, щоб суміш краще замаринувалась.
3. В окремій місткості змішайте сухі інгредієнти: борошно, розпушувач, спеції, корицю, панірувальні сухарі, подрібнений мигдаль.
4. Збийте міксером (чи блендером) вершкове масло до отримання однорідної маси, потім додайте цукор та яйця і збивайте, поки маса не стане пишною, з м’якою консистенцією.
5. Додайте до борошняної суміші сухі інгредієнти. Потім викладіть замочені фрукти з усією рідиною і знову перемішайте.
6. Підготуйте металеву миску або спеціальну форму для пудінгу, покладіть на дно коло пергаменту та змастіть вершковим маслом. Ложкою викладіть підготовлене тісто у форму для пудінгу, обережно натискаючи на суміш тильною стороною ложки.
7. Виріжте з пергаменту коло, такого ж діаметру, як верхня частина форми для пудінгу. Злегка змастіть папір вершковим маслом і покладіть його маслом вниз на тісто. Потім відірвіть ще два прямокутні шматки пергаментного паперу, достатнього розміру, щоб покрити форму та стінки посуду. Накрийте пудінг цим подвійним шаром пергаменту для випічки, і надійно зав’яжіть ниткою, обернувши нитку навколо миски, потім проведіть петлю зверху, а потім знову навколо чаші. Таким чином утворюється ручка, яка стане в нагоді при вийманні пудінгу з каструлі.
8. Поставте велику каструлю з водою на плиту та доведіть до слабкого кипіння. Покладіть на дно складену тканину, щоб форма для пудінгу не торкалася прямо каструлі, запобігши підгорянню. Опустіть форму для пудінгу у воду поверх складеної тканини. Накрийте кастрюлю кришкою та доведіть воду до кипіння, після чого зменшіть вогонь.
9. Варіть десерт на дуже повільному вогні приблизно 8 годин. Рівень води повинен доходити до половини форми. Періодично перевіряйте щоб вода повністю не википіла. За потреби доливайте ще окропу.
10. Витягніть пудінг з каструлі та повністю його остудіть. Зніміть папір, проколіть пудінг шпажкою в кількох місцях і влийте трохи бренді. Пудінг має бути насиченого темно-коричневого кольору.
11. Знову накрийте десерт пергаментом та обв’яжіть ниткою, як ви робили раніше (хоча не змащуйте пергамент вершковим маслом). Щільно загорніть та зберігайте мінімум один тиждень або 4-5 тижнів до Різдва у прохолодному, темному та сухому місці.
12. Перед святковою вечерею готуйте пудінг на пару протягом 1-2 годин, щоб розігріти його, а потім переверніть на сервірувальне тарілку.
13. Безпосередньо перед подачею ви можете здивувати та приголомшити своїх гостей. Трохи полийте зверху коньяком та підпаліть пудінг, а потім подавайте його з заварним кремом, морозивом або лимонним соусом.
Насолоджуйтесь цією незвичайною стравою та долучайтесь до традицій різдвяної вечері в Британії.
Смачного.
Сподобався цей рецепт? Тоді вам сподобається наша підбірка десертів:
- МЕДОВА КОВРИЖКА
- ШОКОЛАДНИЙ БРАУНІ
- ТРАДИЦІЙНИЙ РІЗДВЯИЙ ПУДІНГ
- ЛІВІСЬКИЙ СИРНИК
- ШОКОЛАДНЕ ПЕЧИВО З ТРІЩИНКАМИ