Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти

Різдвяні традиції та обряди в Україні

Різдвяні традиції та обряди в Україні
img 7989

Святкування Різдва Христового в Україні – одне з найочікуваніших та найсвітліших свят для українців. Це час, коли аромат куті та узвару наповнює кожен куточок оселі, коли стіл накривають в святкове вбрання, а родина збирається за одним столом. 

За вікном лунає веселий сміх та колядки, які наповнюють вулицю святковою атмосферою. Настає час магії, надії та здійснення бажань. 

Традиції цього свята в Україні мають глибокі історичні корені та особливий український колорит. 


Тож, коли святкувати Різдво в 2023 році? 

За новим григоріанським календарем, Різдво Христове святкують в Україні 25 грудня. А отже, Святий Вечір настає напередодні Різдва Христового - 24 грудня. 



Святвечір 

За давньою традицією, Різдвяне святкування починалось ще з вечора, напередодні Різдва, але Святвечір – це не тільки про їжу, це насамперед про  духовні обряди. Багато традицій збереглись до наших часів, а деякі наново відроджуємо в сучасному житті. Ось як, наприклад, Дідух та Різдвяний павук. 


Добрий вечір, Святий вечір! 

Традиційно на Святвечір перед трапезою діти носять вечерю своїм хрещеним - кутю, Карачун або хліб та вітають зі словами своїх хрещених батьків “Добрий вечір, Святий вечір”, а натомість отримують смаколики та подарунки.  

65783489b00aa.png


Дідух

Дідух – це один із найсвятковіших обрядів Святвечора, який відображає давню традицію та зв'язок з духами-пращурами та енергією урожаю. За віруванням, після завершення жнив, ці добрі духи воскресають у Дідуху, переходячи з полів у домівку, де господарі готують Святкову Вечерю. Дідух ставили біля ікон або на кут святкового стола. Дідух залишався в домі до Старого Нового року чи Водохреща, а навесні його традиційно спалювали, передбачаючи новий плідний врожай.


657839431cb99.jpg

Різдвяний солом’яний Павук

Це традиційна прикраса домівки на Різдво. Витончено сплетений із соломи чи очерету у вигляді повітряної конструкції із чотирикутників, павук визнавався символом Всесвіту (космосу). Його підвішували до балки під стелею. Наші пращури вірили, що, доторкнувшись до нього, в наступному році можна впевнено чекати на удачу. Жінки, які мріяли стати мамою, становились під Різдвяним Павуком, щоб завагітніти в наступному році.

Павука зазвичай спалювали після Водохреща, таким чином знищували всю негативну енергію, якою він напитувався за цей час.


Вбрання святкового столу 

Це також надзвичайно магічний обряд. Під скатертину розкладали сіно, на кожен кут стола клали голівку часнику, щоб відігнати негативну енергію. На стіл ще викладали пшеницю та монети, але в кожному регіоні України цей обряд мав свою унікальність та свої особливості.




12 пісних страв на Різдво

За давньою традицією, на столі на Святвечір повинно бути 12 пісних страв, які символізують 12 апостолів. Це обумовлено тим, що люди продовжують дотримуватися Різдвяного посту, який починається за 40 днів до Різдва. 

Серед традиційних страв на Святвечір - кутя, узвар, борщ, капусняк, хліб, риба, квасоля, голубці, гриби, пампушки, вареники та каша. 

У сучасному світі пісні страви змінилися і стали більш різноманітними, ніж це було навіть декілька десятирічь тому.

Господині готували святкові страви з ранку і повинні були впоратися з усім до моменту, коли на небі засяє перша зірка. В цей час можна було сісти за стіл і розпочати трапезу з головної страви святкового столу - Куті, яку першим коштував господар родини. 



Кутя на Різдво 

Тож, як ми вже писали, Кутя – це головна страва Святвечора, з якої починається трапеза. Кутя є символом вічного життя та добробуту, віддзеркаленням пошани до природних дарів. Мед у страві символізує Боже слово, чистоту та християнську віру, а додавання маку символізує – родючість та багатство. 

Ми підготували рецепт Багатої куті, яка, обов’язково, у вас вийде. 

Інгредієнти:

  • 2 склянки пшениці
  • 1 склянка ячменю
  • 1/2 склянки рису
  • 1/2 склянки гречки
  • 1/2 склянки вівса
  • 1 чашка меду
  • 1/2 чашки маку
  • 1/2 чашки горіхів (горіхи за бажанням)
  • 1 чайна ложка меду (за смаком)
  • 1/2 чашки вершкового масла
  • Солодка вода (для варіння)
  • Спеції (ваніль, кориця) за смаком

Інструкція:

  1. Замочіть пшеницю, ячмінь, рис, гречку та овес на ніч, заливши їх окропом.
  2. Вранці промийте зерно, додайте солодкої води та варіть до готовності. Злийте залишки води за необхідністю.  
  3. Додайте до страви мед, мак, горіхи (за бажанням), вершкове масло та спеції (ваніль, кориця).
  4. Добре перемішайте усі інгредієнти. Якщо кутя здається занадто густою, можна додати трішки теплої води.
  5. Поставте кутю в глибокий посуд і дайте їй настоятися в теплому місці протягом 4-6 годин або залиште на ніч.
  6. При подачі прикрасьте кутю медом та великими горіхами. Можна також полити топленим маслом.

Кутя готова до подачі. Смачного!

Під час святкової трапези не можна сваритися, вживати лайливі та грубі слова. Адже це час для примирення. Такі мирні взаємини під час святкової трапези створюють позитивну енергію, яка переноситься в новий рік, наповнюючи дім гармонію, спокоєм та родинним щастям.  



Колядування 

Гарна традиція, яка перейшла через століття, залишаючись актуальною в наші дні. Раніше колядувала молодь, ходила по хатках з різдвяними співанками, бажаючи господарям здоров’я, добробуту, щастя та довгих років життя. Господарі дарували колядникам солодощі та гроши. Обов’язковим атрибутом була велика зірка або вертеп, що є символом народженням Ісуса Христа, адже про народження сповістила саме “Вифлеємська зірка”. 

Коли починати колядувати? Колядувати починали відразу після Святої вечері. Першим з колядників заходив хлопець, бо за повір’ям, саме парубок принесе в цю оселю щастя і чим більше колядників відвідає дім, тим більше достатку чекає його мешканців у новому році. 


Ворожіння на Різдво 

Саме у ніч на Різдво багато дівчат вірили, що можна побачити майбутнє та гадали на свою долю та заміжжя. Цей вечір ставав вікном в майбутнє, де можна було дізнатися про свого нареченого та що тебе чекає в наступному році. Але найчастіше ворожать на другу половинку і нижче ми поділимось як зробите це найпростішим способом.

Найпростіший спосіб ворожіння на судженого. 

Під час сімейної Святої вечері варто нишком заховати перший шматочок хліба і сховати в кишеню. Покласти під подушку кусочок хліба, а перед сном дівчині потрібно проговорити слова: "Суджений мій єдиний, приходь до мене на вечерю, я тобі хліба подам!" Якщо дівчині призначено в наступному році вийти заміж, то вона побачить свого майбутнього чоловіка уві сні. 



Ось такі цікаві традиції та обряди, які і досі зберігаються в Україні. Вони є дійсно унікальними та різноманітними, а головне – це наша шана та повага до традицій наших пращурів. В кожному регіоні України є свої особливі звичаї, які розкривають багатство культурної спадщини та історії. Але зібрати всі ці традиції у єдину статтю було б завданням космічних розмірів! 


2023-12-12T15:31:46+02:00 2023-12-12T17:57:25+02:00 Святкування Різдва Христового в Україні – одне з найочікуваніших та найсвітліших свят для українців. Це час, коли аромат куті та узвару наповнює кожен куточок оселі, коли стіл накривають в святкове вбрання, а родина збирається за одним столом. За вікном лунає веселий сміх та колядки, які наповнюють вулицю святковою атмосферою. Настає час
img 7989
замовити
онлайн