Масниця, Масний тиждень або Сирна Седмиця. Масницю (Масляну) українці святкують у 2024 році з 11 березня по 17 березня - це останній тиждень перед Великим постом і святкування Масної розпочинається за 56 днів до Великодня, тож щороку дата свята змінюється.
Масниця - українське свято на честь весняного пробудження природи, одне з православних свят, коріння якого сягає Трипільської доби. Масниця має свої традиції та ритуали. Наприклад, традиційно на Масницю готували вареники з сиром, які на територіях запорізьких козаків вважалися головною ритуальною стравою, а козаки жартували: “І турки на Масницю вареники їдять”.
Масниця чи Масляна? Звідки прийшла назва Масляна, “Маслєніца”.
Назва свята Масляна - це “калька” з російської мови.
За часів Радянського Союзу по всій території проводили однакові свята - це було свідомим заходом для витіснення та придушення традицій, що спричинило втрату автентичності та розмиття національної ідентичності.
Свято Масляна або "Маслєница" не має нічого спільного з українською культурою. Ця імплементація в Україні в часи Радянського Союзу призвела до втрати традицій та автентичності наших національних свят.
Які були українські традиції на Масницю (Масляну)?
Обрядів і традицій в Україні на Масницю існувало безліч: у кожному регіоні, у кожному селі вони були особливими. Проте всі українці вірили, що потрібно провести зиму весело - тоді рік буде врожайним.
Як Українці готувались до Масниці (Масляної)?
- Підготовка починалася з прибирання оселі та виконання важкої роботи, щоб уникнути її під час святкування.
- Найпоширеніший обряд на Масницю (Масляну) був Колодій. Традиції, пов'язані з ним, вважаються найстарішими. Колодка була символом продовження роду. Тож, свято супроводжувалося обрядами, пов’язаними не лише з проводами зими й зустріччю весни, а й такими, що закликали до загального примирення, злагоди і всепрощення.
- Неодруженим парубкам прив'язували до ноги колодку, хоча цей обряд міг змінюватися залежно від регіону України. Прив’язування до ноги Колодки було своєрідним покаранням за те, що хлопець чи дівчина не одружилися, не заснували родину. Колодку можна було викупити грошима або могаричем, в деяких селах - хлопці відкупалися намистом. Але Колодка символізувала і те, що особа повинна замислитися та змінити свій сімейний статус.
- Під час Колодію в деяких селах був обряд: жінки збиралися гуртом, приходили до чоловіка, який нещодавно залишив свою жінку з дітьми. Це робилося для того, щоб його присоромити. У такій ситуації чоловіки могли відкупитися грошима.
- На Київщині та Житомирщині влаштовували театралізоване дійство, в якому брали участь лише жінки. Протягом тижня Колодка переживала різні етапи: від символічного народження, до поховання дерев’яної ляльки - Колодки, що уособлювало знищення образу зими. Натомість звичай виготовлення “маслєнічних” опудал і їх спалювання — явище, притаманне для традиції “заболотних”, і нічого спільного з українською народною культурою не має.
- Ще одним традиційним обрядом Масниці було ряджання. На Полтавщині жінок наряджали, чіпляли до їхніх довгих кіс конопляне прядиво. З цією косою вони танцювали, співали обрядові пісні, а потім цю дівчину відправляли в сіни. Ця молода жінка уособлювала Масницю, яку проводжали разом із зимою. Після цього до хати вводили дівицю, яка була переодягнена у старенького дідуся – робили для того, щоб піст був легким.
Ці обряди не лише додають колориту святкуванню Масниці, але мають глибокий символічний зміст, пов'язаний із життям, сім'єю та природними циклами.
Що готували в Україні на Масницю (Масляну)?
Страви, які подавали на Масницю в Україні, відображали багато регіональних традицій. Два головних продукти цього свята: масло та сир, які використовувались для створення різноманітних смаколиків. Також часто готували вареники з сиром. Крім цього, готували налисники з сиром, молочні каші, сирники, запіканки та різні солодощі. Кожен регіон мав свої унікальні рецепти.
- На Вінниччині готували вареники з сиром, після приготування вареники ще й запікали в печі, змащуючи їх маслом та сметаною.
- На Херсонщині популярною стравою була бабка з локшини або рису з додаванням родзинок (Ромова баба).
- У селі Нова Маячка існувала традиція приготування масничної яєчні, схожої на омлет. У ці дні велике значення приділялося їжі і святкування були більше масовими, ніж сімейними. Однак етичні норми не порушувалися, бо українці ніколи не зловживали горілкою.
Не можна визначити, що є правильним чи неправильним у святкуванні Масниці. Ми живемо в ХХІ столітті і традиції, які прийшли з іншої країни, тепер стали нашими, без яких ми вже не уявляємо це свято.
Тож, кожен українець обирає самостійно, як святкувати Масницю та які страви готувати. Проте, важливо зберігати зв'язок із своїми коренями і знати і шанувати саме свої українські традиції