Сирники — рецепт з домашнього сиру
Інгредієнти
- Яйця 1 шт.
- Сир домашній 500 г
- Цукор 5 ст. л.
- Борошно пшеничне 5 ст. л.
- Ванільний цукор ½ ч. л.
- Олія для смаження
Рекомендований продукт
Опис рецепту
Сирники — одна з найпопулярніших страв в Україні. Сирники готують, мабуть, у кожному домі, у кожної хазяйки є свій фірмовий рецепт та секрети цієї страви. Однак не всі знають, звідки ж прийшли нас ці ласі шматочки з домашнього сиру.
Одна з версій походження сирників розказує нам перш за все про те, як почали готувати сам сир, і, очевидно, що цей смаколик вперше винайшли слов’яни. Причина дуже проста: молоко — продукт, що не міг зберігатись довго, тому з кисляку, що утворювався після прокисання молока, наші предки почали готувати сир. Продукт використовували як начинку до борошняних страв, а згодом почали готувати поживну страву, яка стала улюбленою через неймовірно ніжний смак, простоту й швидкість технології.
Сирники чудово смакують солодкими, солоними, при приготуванні у духовці та мультиварці. До них часто додають начинки з ягід, сухофруктів, заправляють сметаною, медом, сиропами та джемами.
Сьогодні ми приготуємо класичні сирники за найпростішим рецептом, який лиш можна собі уявити, тому на такий сніданок у вас завжди вистачить часу.
- Домашній сир розімніть виделкою або рукою. Процес піде швидше, якщо попередньо дістати продукт із холодильника.
- Додайте до сиркової маси цукор, ванільний цукор та яйце. Ретельно перемішайте інгредієнти до однорідності.
- Черга за борошном. Борошна ми додамо мінімальну кількість — всього 4 столові ложки, а решту залишимо для панірування. Надто велика кількість борошна зробить сирники жорсткими та сухими.
- Змішайте ще раз ретельно всі складники і сформуйте руками кульки. Якщо тісто трохи липне до рук, змочіть їх у прохолодній воді.
- Розігрійте пательню на середньому вогні і додайте олію. Олія повинна покривати дно, але не більше. Все ж сирники не передбачають приготування у фритюрі. Надто мало олії також не може бути, у зворотному випадку ваш сніданок просто пригорить.
- Добре обваляйте кожну кульку у борошні, покладіть на сковороду і приплюсніть рукою, або сирник став більш пласким.
- Смажте кожну сторону 3-4 хвилини до рум’яної скоринки. Всередині сирник має залишитись м’яким та ніжним.
Найсмачнішою заправкою до сирників залишається сметана. Гарно підійде і мед, нарізка з сезонних фруктів, ягоди й сиропи.
Залишаємо ще кілька секретів приготування апетитних та пухких сирників:
- обирайте жирний та не водянистий сир, його структура має бути гладкою та маслянистою, аби тісто “схопилось” без додавання великої кількості борошна;
- якщо все ж ви прихильник нежирного сиру, додайте у тісто ще один жовток;
- борошно можна використати рисове, гречане, вівсяне — обирайте лише перевірене;
- любителям солодкого рекомендуємо присмачити готову страву солодким соусом, однак не додавати багато цукру у тісто, інакше ваші смаколики гарантовано згорять під час смаження;
- сирникам можна дати трохи постояти у холодильнику, наприклад приготувати тіста ввечері і залишити у холодильнику під харчовою плівкою на ніч, так їх смак стане ще кращим, а текстура ніжнішою.
Ось і все. Тепер залишилось лише приготувати смачний та поживний сніданок вдома. Сподіваємось цей рецепт став вас у пригоді. Смачних сирників.
Сподобався цей рецепт? Тоді вам сподобається наша підбірка рецептів:
- ЛЬВІВСЬКИЙ СИРНИК
- ЯК ЗРОБИТИ СИРНИКИ: В ДУХОВЦІ, МУЛЬТИВАРЦІ, НА СКОВОРОДІ
- СИРНА ЗАПІКАНКА З МАНКОЮ
- НАЛИСНИКИ З СИРОМ