Масниця або Колодій – традиційне східнослов'янське свято, що відзначається протягом тижня перед Великим постом. Останнім часом інколи називають «Масляна».
Перші згадки про масницю в календарях наших предків датуються ІV століттям н.е. (календарі із села Ромашки Київської області та із Лепесівки – сучасної Хмельницької області).
Сама назва Масниця пішла від слова "масний" – жирний. Мається на увазі, що останній тиждень перед Великим постом ми маємо можливіть вживати жирні страви.
Є багато давніх традицій гуляння у цей період, наприклад, у цей час українці ліпили вареники із сиром і йшли у гості до неодружених хлопців чи дівчат, хто не встиг одружитися чи вийти заміж.
Протягом цього тижня перед Великим постом всі намагалися помиритися. Саме через це Колодія називають святом примирення, коли пробачали старі образи й просили інших пробачити.
Свято Масниці символізує першу зустріч весни та проводи зими, це тиждень перед початком Великого посту. Головними смаколиками на Масницю є вареники з сиром і сметаною, пироги з сиром, налисники.
Пропонуємо вашій увазі рецепти на Масницю.
Вареники з сиром
За деякими даними традицію готувати вареники з сиром до свята Колодія було започатковано за
часів козацтва.
Інгредієнти:
- Пшеничне борошно – 500 г
- Вода – 300 мл
- Вершкове масло – 105 г
- Сіль – 1,5 ч.л.
- Домашній сир – 500 г
- Яйця ЯСЕНСВІТ – 2 шт.
- Цукор – 1 ч.л.
- Сметана – для подачі
Для тіста все борошно помістити у велику миску, додати 0,5 ч.л. солі і добре перемішати. У невеликій каструльці довести до кипіння воду з 50 г вершкового масла. Тоненьким струменем влийте воду у тісто, постійно помішуючи. Перемішуйте тісто до однорідності, поки воно не буде прилипати до рук. Якщо тісто прилипає до рук, просто додайте трішки борошна. Сформуйте з тіста кулю та накрийте рушником відпочити протягом 30-40 хвилин. Для начинки візьміть домашній сир, перетріть через сито, додайте 2 жовтки, 50 г топленого вершкового масла, щіпку солі та 1 ч.л. цукру. Начинку добре перемішайте до однорідності. Розкатайте тонко тісто, виріжте кружечки та ліпіть вареники. На кожен кружечок для варенику покладіть 1 десертну ложку начинки та зліпіть вареник.
Викладайте готові вареники на поверхню, застелену пергаментом або присипану борошном. Доведіть воду до кипіння та опускайте готові вареники й варіть до готовності.
Шукайте рецепти на нашому сайті у розділі рецептів: вареники
Налисники на молоці
Масниця – одне з найбільших свят початку року. А одна з найулюбленіших страв, яку часто готують на
Масницю – це налисники на молоці.
Інгредієнти:
- Молоко – 1 л
- Яйця ЯСЕНСВІТ – 1-2 шт.
- Борошно – 15-20 ст.л.
- Сіль – 1 ч.л.
- Цукор – 1 ст.л.
- Олія – 5-6 ст.л.
У молоко додайте сіль, цукор та яйця, перемішайте. Невеликими порціями додавайте просіяне борошно, слідкуйте за консистенцією тіста. У готове тісто додайте олію та вимішайте, щоб не було грудочок.
Оберіть сковорідку потрібного розміру та поставте на вогонь розігрівати. Виливайте кожен млинець на сковорідку та слідкуйте, щоб всі вони були приблизно одного розміру.
Можна використовувати різну начинку: сир, джем чи навіть обсмажені гриби або червону ікру.
Як начинку можна використовувати натертий твердий сир. В такому випадку вилийте тісто для млинця на сковорідку. Майже відразу розкладіть натертий сир та потім переверніть млинець. Сир розплавляється та при перевертанні трішки рум’яниться.
Рецепт на нашому сайті: млинці.
Шоколадні налисники
Пропонуємо вашій увазі варіант святкових налисників, який неодмінно сподобається вашій малечі.
Інгредієнти:
- Молоко – 500 мл
- Пшеничне борошно – 180 г
- Какао – 45 г
- Цукор – 50 г
- Яйця ЯСЕНСВІТ – 2 шт.
- Олія – 2 ст.л.
- Сіль – дрібка
Змішайте всі складники для налисників та поставте у холодильник на 30 хвилин. Після того, як тісто охолоне, процедіть його через сито, щоб тісто було однорідне.
Розігрійте сковорідку, що змащена тонким шаром олії, та смажте налисники до готовності. Складайте всі готові млинці один наверх іншого, щоб вони довше залишалися теплими.
Читайте рецепт на нашому сайті: шоколадні млинці
Сирні млинці з зеленню
Інгредієнти:
- Молоко – 150 мл
- Пшеничне борошно – 6 ст.л.
- Сир 5,5 % - 200 г
- Яйця ЯСЕНСВІТ – 3 шт.
- Масло вершкове – 2 ст.л.
- Ванільний цукор – 1 ч.л.
- Сіль, зелень – за смаком
Перемішайте сир, молоко та яйця. Додайте борошно, ванільний цукор та сіль й вимішайте. Додайте подрібнену зелень й м’яке вершкове масло, після чого добре перемішайте.
Випікайте на розігрітій та змащеній олією сковороді. Як тільки млинець підрум’яниться, перевертайте його на іншу сторону.
Подавайте до столу теплими.
Зберігайте рецепт до закладок: млинці з зеленню
У період Масляної народні гуляння були веселими й гучними, а доповнювали їх піснями й куплетами:
Ой спасибі, Колодію,
Що зібрав докупки,
Гостювали, цілувались,
Аж злипались губки!