У кожної родини є свої традиції та звичні рецепти, які ми готуємо до святкового столу. Одним із найпопулярніших салатів у господинь можна назвати салат Олів’є.
Олів'є найбільш асоціюється з новорічними святами. Назву цей салат отримав на честь свого творця, шеф-кухаря Люсьєна Олів'є, який працював у Москві на початку 1960-х років в ресторані французької кухні «Ермітаж».
Кажуть, що оригінальний рецепт мав у своєму складі філе рябчиків та куріпок, а подавали все викладеним поруч на тарілці. За легендою, одного разу французький кулінар побачив, як один з відвідувачів перемішав усі складові в своїй тарілці й з’їв. Наступного дня шеф-повар самостійно змішав усі інгредієнти та змастив салат майонезом й подав замовлення.
Протягом років рецепт салату Олів’є видозмінювався й найбільш популярним до нашого часу дійшов салат з вареною ковбасою або курячим філе у складі.
Цього року пропонуємо вам приготувати незвичний варіант салату Олів’є.
Один з варіантів салату Олів'є з язиком.
Інгредієнти:
- Язик яловичий – 400-500 г
- Цибуля – 1 шт.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Перець запашний – 4 горошинки
- Сіль – за смаком
- Картопля – 4-6 шт.
- Морква – 1 шт.
- Огірок свіжий – 2 шт.
- Яйця ЯСЕНСВІТ – 5 шт.
- Зелений горошок – 400 г
- Зелень кропу – 3-4 гілочки
- Сметана (або майонез) – 200 г
Відваріть язик з цибулею, лавровим листом, перцем та сіллю. Варити потрібно на малому вогні протягом 2,5-3 годин, щоб язик був м’яким. Для того, щоб язик було легко очистити від шкірки, опустіть його на 3-5 хвилин у миску з холодною водою.
Для салату відваріть овочі, яйця й охолодіть. Як тільки язик, овочі та яйця охолонуть, наріжте кубиками. Додайте до салату нарізані огірки, яйця та зелений горошок, перемішайте й заправте сметаною. Прикрасьте салат зеленню й подавайте до столу.
Ще один червоний варіант салату Олів'є до святкового столу.
Інгредієнти:
- Картопля – 4 шт.
- Солоний лосось – 300 г
- Креветки – 150 г
- Ікра лосося – 100 г
- Морква – 1 шт.
- Свіжий огірок – 2 шт.
- Консервований горошок – 100 г
- Яйця ЯСЕНСВІТ – 4 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Майонез – 200 г
- Паприка – 1 ч.л.
- Лимон – половинка
- Сіль, перець – за смаком
Вірваріть моркву, картоплю й наріжте дрібними кубиками. Також кубиками наріжте солону рибу, огірки й цибулю. Змішайте майонез й паприку. З’єднайте всі підготовлені інгредієнти, додайте горошок, посоліть, поперчіть й заправте майонезним соусом. Відваріть яйця й також наріжте кубиками та перемішайте всі складники. В самому кінці додайте варені й очищені креветки та червону ікру.
Салат ви можете подавати в салатнику або у тарталетках, прикрасьте дольками лимону.
Заправити салат рекомендуємо домашнім майонезом.
Інгредієнти:
- Яйця ЯСЕНСВІТ – 2 шт.
- Соняшникова олія – 130 мл
- Гірчиця – 0,5 ч.л.
- Сіль – 0,5 ч.л.
- Цукор – 0,5 ч.л.
- Лимонний сік – 1-2 ч.л.
Яєчні жовтки покладіть в миску, додайте сіль, цукор та гірчицю. Всі інгредієнти змішайте за допомогою міксера на малій швидкості. Потім обережно, по краплях, введіть у жовткову суміш соняшникову олію, одночасно збиваючи суміш міксером. Стежте, щоб олія з’єдналася з жовтками в однорідну емульсію. Збивайте соус міксером на низькій або середній швидкості доки він не загусне та додайте сік лимона. Готовий майонез перекладіть в чисту банку й охолодіть в холодильнику.
Гарних вам свят!