Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти
Гомбовці

Гомбовці зі сливами — традиційний український десерт, що готують на пару, а потім обсмажують у хрустких сухариках.
Інгредієнти
- Дріжджі свіжі 20-25 г
- Молоко 200 г
- Борошно 500 г
- Яйця 1 шт.
- Сіль ½ ч. л.
- Цукор 3 ст. л.
- Сливи маленького розміру + цукор на ваш смак
- Олія 20 г
- Сухарики 100 г
- Масло вершкове 50 г
Опис рецепту
Гомбовці — страва традиційної української кухні, яка є популярною на Закарпатті. Гомбовці готують зазвичай солодкими та подають як десерт із різноманітними начинками — ягодами, жирним сиром, маком чи шоколадом, однак ближче до кордону з Угорщиною можна зустріти і солоний варіант з картоплею.
Ми приготуємо сезонні гомбовці із сливами. Так вони вийдуть неймовірно соковитими та помірно солодкими.
- Смачні гомбовці починаються з вдалого тіста. Просійте борошно у широку миску або прямо на стіл і дайте подихати 15-20 хвилин.
- Тим часом підігрійте молоко до температури 40 С, додайте дріжджі та столову ложку цукру. Залишіть на 10-15 хв у теплому місці, аби суміш забродила.
- Змішайте насичене киснем борошно з готовою опарою, яйцем, цукром та сіллю у глибокій мисці. Вимішайте тісто, накрийте його рушником та залишіть у теплому місці ще на півтори години.
- Доки підходить тісто, підготуйте начинку для гомбовців. Помийте сливу, ретельно висушіть та розламайте на половинки. Сливу слід обирати невеликого розміру, солодку і не надто м’яку, аби виріб під час приготування тримав форму.
- Готове, пухке тісто розкачайте у тонкий пласт, товщиною 1-1,5 см та витісніть склянкою кружальця однакової форми.
- У кожен шматочок тіста покладіть трохи цукру та дві половинки сливи. Заліпіть виріб так, аби вийшла суцільна кулька.
- Підготуйте водяну баню. Можна скористатись пароваркою, або ж зробити такий механізм самостійно. У велику каструлю налийте половину води, зверху одягніть сито. Поставте конструкцію на середній вогонь.
- Гомбовці змастіть олією, покладіть на водяну баню та готуйте 20 хв.
- Дістаньте готовий виріб, дайте трохи охолонути.
- Тим часом у глибокій сковороді підсмажте сухарі у вершковому маслі 1-2 хвилинки, потім додайте гомбовці і дайте їм “обгорнутись” сухариками.
Подавайте до столу у гарячому або холодному вигляді. Взимку гомбовці смакуватимуть з чаєм, а влітку — з кулькою пломбіру.
Смачного!
Сподобався цей рецепт? Тоді вам сподобається наша підбірка рецептів:
- ВЕРГУНИ
- ПАМПУШКИ
- ШОКОЛАДНИЙ БРАУНІ
- ТРАДИЦІЙНА УКРАЇНСЬКА ВИПІЧКА
- МЕДОВІ ШУЛИКИ З МАКОМ
- ПІСОЧНЕ ПЕЧИВО З ЦУКРОМ АМОНЯЧКИ