Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти

Традиційна українська випічка

традиційні українські страви
img 28317

Борщ, галушки та шпундра — українська традиційна кухня не обмежується цими стравами. Особливої уваги заслуговує також українська традиційна випічка, якою наш народ полюбляє ласувати не лише на свята, а й повсякдень. Далі у цій статті ви дізнаєтесь, що таке вергуни та гомбовці, макові баньки та чому львівський сирник такий особливий. Під час прочитання матеріалу рекомендуємо пожувати щось смачненьке, адже у вас точно прокинеться апетит.

Вергуни — традиційне українське печиво

Вергуни — виріб із бездріжджового тіста, який обсмажують у великій кількості олії та подають із щедрою порцією цукрової пудри. Такий собі український “брат” іспанських чурос. Вергунам присвячений цілий музей у Полтавській області. 

Достеменно невідомо, хто і де спік перший вергун, але із деяких джерел можна зрозуміти, що цим смаколиком бабусі часто пригощали онуків на свята, пекли для гостей, подавали на вечорницях, іноді пригощали колядників.

Готується страва із порції кисломолочного продукту або сметани, яєць, гарного борошна та часто коньяку чи горілки. З готового тугого тіста формують смужки, роблять отвір та вивертають, ніби сорочку, аби печиво набуло потрібної традиційної форми. Вергуни смажать до готовності у великій кількості олії та подають із пудрою. 

Виходить дуже смачно, але й дуже калорійно, тому такого гостя на своєму столі рекомендуємо змінювати час від часу менш поживними стравами.

вергуни

Гомбовці

Гомбовці — традиційний карпатський десерт, який готують на пару із начинками з домашнього жирного сиру, ягід, фруктів чи варення. Сьогодні також стали популярними начинки із маку та шоколаду. На Закарпатті складніше знайти дім, де гомбовці не готують, ніж навпаки. У деяких джерелах пишуть, що смаколик став своєрідною відповіддю лінивим вареникам та галушкам, однак це — страви на кожен день, а гомбовці — десерт. Також є деяка схожість із китайськими булочками баоцзи.

Для приготування гомбовців з солодкою начинкою знадобляться яйця, борошно, молоко та дріжджі. З готово тіста роблять кружальця, додають начинку, готують 15-20 хвилин на водяній бані, а потім обкачують в сухарях та цукрі, паралельно обсмажуючи для хрусткості. Неймовірно соковита, автентична та смачна страва виходить.

Ближче до кордону з Угорщиною можна також знайти гомбовці з картоплею, однак цей варіант не такий популярний, як солодкий. 

гомбовці

Баньки, струглі або завиванці з маком

Мова вище йде про один і той самий рулет з маком, але у різних куточках України його називають по-різному. Існує думка, що любов до випічки з маком ми перейняли у поляків, а закручені як равлики пироги дістались нам у спадок від Австро-Угорської імперії. До джерел історії можна скільки завгодно звертатись, а можна приготувати і посмакувати апетитними маковими завинцями.

Пироги й досі часто випікають на свята: Трійцю, Маковія, Різдво та Пасху. Тісто вимішують пухке, дріжджове і намагаються додати якомога більше начинки, щоб смакувало і страва була поживною. У макову масу для соковитості додають також вишні або шматочки яблука.

завиванці з макомОкрім макових готують також завиванці с сиром, вишнями, чорницями, яблуками, ревенем та іншими локальними та сезонними начинками.

Пампухи з маком

Ще один вид солодкої випічки — пампухи. Пампухи готують з дріжджового тіста та начиняють маком, варенням, ягодами чи фруктами. Пампухи смажать у великій кількості олії, тому страва виходить досить калорійною. Смаколики часто можна зустріти на святковому столі, ними частують гостей, колядників на Різдво.

пампужи з маком

Львівський сирник

Немає такого куточка України, де б не чули про львівські сирники. Страву вважають запозиченою з Польщі, але вона так прижилась та вдосконалилась на наших теренах, що по праву вважається традиційною. Львівський сирник готують виключно з добре перетертого та жирного домашнього сиру, яєць, вершків, масла, прянощів, родзинок, вкривають десерт ніжним шаром домашньої шоколадної помадки. Львівський сирник — неповторний десерт, який недарма вважається однією з візитних карток міста Лева. 

львівський сирник

Популярність десерту можна пояснити не лише вишуканим смаком, а й доступністю продуктів, адже хороший домашній сир раніше можна було купити майже у кожної хазяйки, що тримала рогату худобу.

Амонячки на смальці

Запах амонячок на кухні не сплутаєш ні з чим іншим. Хрумкі та солодкі (або не дуже) коржики печуть в Україні вже багато років. Назва печива пішла від слова “амоній” — це спеціальний розпушувач для тіста, який додають, аби виріб піднявся у печі. Амоній при випіканні виділяє специфічний запах, за яким можна легко впізнати, що готується на кухні. Тісто готують з яєць, масла, смальцю та борошна. Домашній смалець робить коржики хрусткими та поживними.

амонячки на смальці

Смалець у випічці займав особливе місце. Його не лише часто-густо додавали до самого тіста, а й змащували форми, папір для випічки. Банка зі смальцем була обов’язковим атрибутом турботливої господині.

Галицький цвібак

Наша відповідь італійським кантуччіні — пряний цвібак. На відміну від біскотті, паляницю цвібака не підсушують в духовій шафі після приготування, а їдять свіжою. Бісквіт готують з великою кількістю вершкового масла, яєць, пахощів, а родзинка страви — неймовірна кількість сухофруктів. Цвібак виходить солодким та соковитим.цвібак

Особливу роль в українській культурі займає також святкова випічка. І тут слід згадати не лише про паски.

  • На Маковія часто готують традиційні макові шулики (або ламанці).
  • На Поділлі пастушків на Петра частували мандриками.
  • Пляцки були справжньою прикрасою столу на весілля; їх і нині можна спробувати на святах в українських родинах. І куди ж без короваю, звісно. 
  • На Пасху на Львівщині частують Яворівським пирогом з шкварками.
  • Жайворонками з тіста закликають весну на Стрітення, а калиту кусають у забавках на Андрія.

Однак святкова випічка — тема окремої статті, яка обов’язково буде не менш насиченою та цікавою, ніж ця. Тепер у вас є кілька нових ідей, як внести різноманіття у меню домашньої випічки і заодно пізнати глибше українську кухню та культуру. 

2022-06-14T14:33:51+03:00 2022-12-01T14:18:36+02:00 Борщ, галушки та шпундра — українська традиційна кухня не обмежується цими стравами. Особливої уваги заслуговує також українська традиційна випічка, якою наш народ полюбляє ласувати не лише на свята, а й повсякдень. Далі у цій статті ви дізнаєтесь, що таке вергуни та гомбовці, макові баньки та чому львівський сирник такий особливий.
img 28317