Пляцок з маком і яблуками
Інгредієнти
- Маргарин м’який 350 г
- Цукрова пудра 400 г
- Яйця 7 шт.
- Борошно 200 г
- Розпушувач для тіста 1 ч. л.
- Мелені сухарі залежно від розміру форми
- Мак сухий 300 г
- Яблука 2 шт.
- Манна крупа 300 г
- Сік лимонний на ваш смак
- Шоколад чорний 150 г
- Молоко 6 ст. л.
- Масло вершкове 90 г
Опис рецепту
Пляцок — це десерт родом із Польщі, популярний у Західній Україні. Він входить у ТОП 5 західноукраїнських ласощів, особливо люблять його на Галичині, де існує безліч різновидів рецепту пляцку. Раніше господарки змагалися між собою у мистецтві, випікаючи високі тістечка з найрізноманітнішими начинками.
Йдеться про випічку, яка є чимось середнім між тістечком та тортом. Готується десерт на великому деку й потім розрізається на невеликі квадратні шматочки. Буває як багатошаровим, так і простим одношаровим.
Традиційно пляцок подавали на свята і зараз, напередодні новорічних та різдвяних свят — саме час навчитися його готувати. Почнемо з досить простого рецепта.
1. Цукрову пудру можна замінити на подрібнений цукор, манку — на крохмаль. Замість маргарину підійде м'яке вершкове масло.
2. Для цієї кількості інгредієнтів вам знадобиться висока прямокутна форма для випікання, орієнтовно 29*14*8см.
3. Готуємо макову масу та яблука. Заздалегідь залийте сухий мак окропом і залиште запарюватись, можна кілька разів злити й залити знову. Мак повинен насититися водою і стати м'якшим. Після чого його ретельно відцідіть.
4. Масу перетріть блендером або перекрутіть через м'ясорубку. Розтираючи, поетапно додавайте яйця (5 шт.), 300 г цукрової пудри, 225 г маргарину, 1,5 ложки манки та сік лимона.
5. Яблука наріжте дольками.
6. Для тіста маргарин м'який (125 г) розітрійте зі 100 г цукрової пудри. Підготуйте 2 яйця, відокремте білки від жовтків і додайте жовток до маргарина та пудри, розітріть, далі додайте поетапно просіяне борошно (200 г) і чайну ложку розпушувача, продовжуючи розтирати масу. Окремо збийте білки й акуратно введіть у масу, вимішайте. Тісто вийде за консистенцією як для бісквіта.
7. Змастіть форму жиром, першим шаром викладіть часточки яблук, залийте їх тістом, рівномірно розподіливши масу.
8. Далі зверху посипте масу меленими сухарями, шар повинен бути щільним, не шкодуйте сухарів і не турбуйтесь, адже вони не зіпсують смак. По сухарях рівномірно розподіліть макову масу.
9. Поставте форму в духовку, розігріту до 200 ℃ для випікання. Пляцок повинен дійти до сухої скоринки, раніше, ніж через 30 хвилин можете і не перевіряти його.
10. Тим часом займіться помадкою: подрібніть шоколад, залийте його молоком і розтопіть, постійно помішуючи на невеликому вогні. Зніміть з вогню, додайте 90 г вершкового масла й перетріть масу.
11. Змащувати помадкою потрібно охолоджений пляцок.
Пляцок – це не страва вихідного дня. Пляцок - це король застілля! Плануйте приготування найсмачнішого десерту на події, де зберуться гості: день народження, ювілей, весілля, традиційні походи в гості на свята.
Якщо рецепт вам сподобається й легко виходитиме, змінюйте начинки: яблука можна замінити іншим фруктами, варенням, горіхами. Можна і ще один шар додати на ваш вибір. Не забувайте, що традиційно вважалося: чим вище та різноманітніше шари начинки вашого пляцка – тим майстерніша ви господиня.
Сподобався цей рецепт? Тоді вам сподобається наша підбірка десертів:
- ШОКОЛАДНИЙ ФОНДАН
- КРУАСАН З ШОКОЛАДОМ
- ТОРТ СМЕТАННИК
- РІЗДВЯНИЙ ПУДІНГ
- РІЗДВЯНЕ ПОЛІНО
- ШОКОЛАДНЕ ПЕЧИВО
- ШОКОЛАДНИЙ БРАНІ
- ШОКОЛАДНІ НАЛИСНИКИ