Торт сметанник
Інгредієнти
- Борошно пшеничне 2 стакани
- Какао 1 ст.л.
- Сметана 600 г
- Згущене молоко 0,5 б
- Яйця 2 шт
- Сода 1 ч. л.
- Цукор 2 стакани
- Какао* 2 ст. л
- Цукор* 3 ст. л.
- Вершкове масло* 50 г
- Молоко* 2 ст. л.
Рекомендований продукт
Опис рецепту
Якщо ви коли небудь куштували сметанковий десерт, то він вас точно не залишив байдужим! Забудьте про магазинний торт, коли поруч є домашня випічка. Неймовірно смачні ніжні та соковиті коржі, що просочені сметанним кремом!
Торт сметанник добре знайомий з дитинства, він надзвичайно пухкий та легкий в приготуванні. Зазвичай його готують з двох коржів: шоколадного (темного) та світлого. А от сам процес формування торту може бути різний. Поділимось рецептом приготування та рекомендаціями щодо оформлення.
Класичний торт сметанник зі згущеним молоком
Перейдемо до приготування доволі простого та неймовірно смачного десерту: сметанковий торт (його ще називають торт їжачок).
1. Підготуйте всі необхідні складові для випікання: свіжі яйця Ясенсвіт 2 шт, 200 г сметани, півбанки згущеного молока, 1 стакан цукру, 2 стакани просіяного борошна, 1 ч. л соди.
2. У велику миску насипте всі інгредієнти та перемішайте за допомогою виделки або вінчика. Соду погасіть за допомогою оцту (1 ч.л.) або соку лимону. У вас повинно вийти густа маса, схожа на дуже густу сметану.
3. Розділіть приблизно порівну густу масу тіста на 2 частини. Світлу частину тіста перелийте в круглу чи прямокутну форму та випікайте в розігрітій до 180С духовці приблизно 25-30 хвилин. Час вказаний приблизно, адже духовки різні та час випікання в них може відрізнятись. Періодично перевіряйте готовність, адже випічка повинна трохи підрум’янитись та гарно піднятись. Щоб бути впевненим в готовності тіста, проколіть за допомогою шпажки світлий корж. Якщо шпажка виходить суха, то можете витягувати з духовки перший шматок майбутнього торту. Залиште його на декий час для охолодження.
4. Візьміть миску з другою половиною тіста, додайте 1 ст.л какао та ретельно перемішайте. Після чого перелийте в форму та відправте шоколадну частину торту в духовку на 25-30 хвилин. Так само перевіряйте готовність шоколадного коржу за допомогою шпажки.
5. Після остигання, поріжте світлий корж пополам. Змастіть нижню частину сметанним кремом і накрийте зверху другою частиною. Відправте його в холодильник, поки готується шоколадний корж.
Як приготувати сметанний крем?
- Візьміть 350-400 г сметани та 1 стакан цукру і ретельно збийте за допомогою міксеру приблизно 5-7 хвилин. Рекомендуємо обрати жирну сметану, не менше 20% жирності. Так ваш крем швидше зіб’ється.
- Після змащування світлого коржу, повинно залишитись половина крему для другої частини приготування.
1 варіант. Торт їжачок або піраміда.
- Охолоджений шоколадний корж поріжте на квадратні шматочки, приблизно 2*2 см.
- Дістаньте світлий корж з холодильника та поступово викладайте на нього зверху шоколадні шматочки.
- Кожен нарізаний шматочок занурте повністю в кремі та викладайте зверху на світлий корж горкою.
- Після того, як ви виклали всі коричневі кубики, у вас має вийти торт у вигляді піраміди.
- Залийте торт теплою глазур'ю та поставте його в холодильник приблизно на 5-6 годин, щоб коржі ретельно просочились кремом
Як приготувати шоколадну глазур?
- Візьміть 2 ст. л какао, 3 ст. л. цукру, 50 г вершкового масла та 2 ст. л. молока.
- Перемішайте всі складові глазурі в сотейнику та доведіть до кипіння, періодично помішуючи.
- Зачекайте, доки глазур стане теплою та обережно полийте зверху торт.
2 варіант. Класичний сметанник або сметанковий торт.
- Візьміть світлий корж, який змащений лише посередині і змастіть ще зверху сметанковим кремом.
- Накрийте шоколадною частиною і знову змастіть кремом.
- Для прикрашання торту візьміть нарізані слайсами фрукти, наприклад ківі, полуницю.
- Посипте подрібненими горішками чи тертим шоколадом.
- Відправте торт в холодильник приблизно на 5-6 годин для того, щоб він гарно просочився.
Не важливо,який варіант оформлення ви оберете. Головне, зачекайте поки крем повністю просочиться. Тоді ваш десерт буде надзвичайно м'яким та ніби танути в роті.
Тонкі та соковиті коржі, просочені сметанним кремом, не поступаються трендовим десертам. А любителі експериментів можуть спробувати сметанник приготувати коржі у мультиварці. Бажаємо вам солодкого частування з неймовірно смачним та ніжним сметанковим тортом.
* інгредієнти для приготування шоколадної глазурі
Сподобався цей рецепт? Тоді вам сподобається наша підбірка десертів:
- ПОЛУНИЧНИЙ ДЕСЕРТ "НІЖНІСТЬ"
- ІТАЛІЙСЬКИЙ ДЕСЕРТ ПАННА-КОТТА
- ТІРАМІСУ
- БАНАНОВІ КЕКСИ
- ЯБЛУЧНИЙ ПИРІГ З МЕРЕНГОЮ