Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти

Вергуни

вергуни
Десерти

2.78 5

img1211

Інгредієнти

  • Яйця1 шт.
  • Кефір250 мл
  • Борошно450 г
  • Сіль1 дрібка
  • Цукор4 ст. л.
  • Сода1 ч. л.
  • Олія 150 мл
  • Пудра цукрована ваш смак

Опис рецепту

image

Вергуни — традиційна українське печиво родом із Полтавщини. Раніше вергунами частували колядників, на вечорницях та готували для молодої сім’ї баби-повитухи. Чому вергуни були такими популярними? Відповідь дати складно, але, мабуть, це пов’язано із простою та швидкістю приготування, доступністю інгредієнтів та неймовірним смаком десерту. 

Сьогодні ми приготуємо вергуни на кефірі за традиційним рецептом, який вам буде просто повторити в домашніх умовах із продуктів, які є майже завжди під рукою.

  • Головним секретом смачних вергунів є правильне тісто. З нього й розпочнемо. Змішайте яйце з цукром та дрібкою солі до повного розчинення сухих складників. 
  • Додайте кефір кімнатної температури, змішайте й введіть чайну ложку соди. Гасити соду оцтом чи лимонним соком не потрібно, роль “реагента” виконає кефір.
  • До суміші рідких інгредієнтів додаємо 2 столові ложки олії. Гарненько перемішуємо. 
  • Далі вводимо просіяне борошно. Важливо, аби воно було саме просійним. Тоді вергуни вийдуть повітряними та ніжними. На даному етапі краще працювати руками, аби відчути, коли борошна буде достатньо. Готове тісто не повинно липнути до рук, але й надто тугим його робити не варто.
  • Помістіть тісто у миску, накрийте харчовою плівкою та залишіть відпочивати на 30 хвилин при кімнатній температурі.
  • Після вистоювання тіста, підготуйте робочу поверхню. Присипте стіл або дошку борошном,  покладіть посередині тісто, розкотіть його пластом, товщиною 1-1,5 см. 
  • Виріжте з тіста ромби одного розміру.

вергуни

  • Всередині кожного симетричного шматочка зробіть розріз по довгому краю, величиною 2-2,5 см.

вергуни на кефірі

  • Аби надати вергунові традиційної форми, потрібно вивернути його. Візьміть заготовку. Один кінець протяніть через отвір посередині, а інший залишіть як є. В результаті у вас вийде такий собі закручений ромбик із діркою посередині.

заготовка для вергунів

  • Обсмажте готові вергуни у великій кількості олії до готовності. Перед подачею щедро посипте пудрою. 

Смачного!

© ТМ «ЯСЕНСВІТ»
2022-07-04T11:37:19+03:002022-07-04T11:37:19+03:00
img1211

empty