Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти

Деруни з картоплі

деруни з картоплі
Основні страви

2.96 5

img2079

Інгредієнти

  • Яйце1 шт.
  • Велика картопля5 шт.
  • Цибуля1 шт.
  • Борошно 4 ст. л.
  • Сіль, перець меленийдо смаку
  • Рослинна оліядля смаження

Опис рецепту

image

Деруни, драники або тертюхи (від слова "дерти") — оладки з тертої картоплі, яєць і борошна, які традиційно смажать на сковороді з використанням рослинної олії. До дерунів зазвичай додають трохи цибулі, часнику, спеції, подають зі сметаною або підливою на її основі.

класичні деруни

Найсмачніші деруни — ті, що приготували вдома, гарячі, щойно зі сковороди, ще хрусткі. Крім того, ця страва дуже "любить" експерименти. Але про них ми розповімо трохи пізніше, а поки розберемося, хто придумав картопляні оладки і як вони стали такою частою стравою на нашій кухні.

Історія дерунів

Вперше про деруни написав Ян Шітлер в 1830 році, польський кухар, чиї книги та рецепти були дуже популярними на території нинішньої Білорусії та Литви. Вважається, що у страви німецьке коріння, а її й оригінальна назва "Kartoffelpuffer".

У картопляних дерунів є своя власне найменування в багатьох країнах. Наприклад, в Чехії їх називають "bramboráky", в Польщі — "placki ziemniaczane", в США — "hash browns". Картопляні оладки продають в багатьох мережах фастфуду.

Різновиди та начинки для дерунів

Всупереч сформованій побутовій звичці, неправильно називати дерунами тільки оладки з картоплі. В цілому, будь-які смажені пляцки, основою яких є терті овочі або фрукти можна визначити, як дерун, тому що назва походить не від інгредієнтів, а від способу приготування.

Крім картопляних, дуже популярні тертюхи із:

  • кабачків;
  • моркви;
  • гарбуза;
  • свіжої та квашеної капусти;
  • яблук.

деруни з моркви

Основи можна міксувати (наприклад, кабачки і картопля). Начиняють деруни фаршем, твердим сиром, ковбасками, шинкою, беконом, сосисками, грибами (частіше лисичками і печерицями), домашнім сиром. Окрему увагу слід приділити подачі. Крім традиційної сметани можна приготувати грибну підливу, домашній майонез, шкварки, навіть додати червону рибу або ікру. Загалом, варіацій стільки, що вистачить ідей для обіду або вечері на цілий рік.

Картопляні деруни - рецепт

Після короткого екскурсу приступимо до приготування класичних дерунів на сковороді.

  1. Натріть картоплю на великій або дрібній тертці. Розмір не має значення, це — справа смаку.
  2. Подрібніть цибулю блендером або на тертці. Змішайте з картоплею і вичавіть зайвий сік через марлю або спеціальну тканину, щоб деруни вийшли хрусткими.
  3. В окремій мисці змішайте яйце зі спеціями. Сюди ж можна один подрібнений зубчик часнику, якщо ви його любите.
  4. З'єднайте овочеву суміш з яйцями, добре перемішайте і додайте борошно. В результаті у вас вийде щось на зразок густого тіста для оладок.
  5. Розігрійте сковороду, змастіть рослинною олією. Викладіть тісто столовою ложкою, сформуйте невеликі кружечки, але не надто товсті, інакше деруни вийдуть сирими всередині.
  6. Смажте деруни з кожного боку до золотистої скоринки.
  7. Подавайте до столу зі сметаною або будь-якою іншою заправкою.

Смачного!

2021-10-16T20:23:16+03:002021-11-02T14:07:56+02:00
img2079

empty