Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти

Рецепт дерунів з м’ясною начинкою

Деруни з начинкою

3.3 5

img 680

Інгредієнти

  • Картопля 4 шт.
  • Цибуля 1 шт.
  • Фарш (на ваш вибір) 300 г
  • Сіль та перець за смаком
  • Яйця "Ясенсвіт" 2 шт.
  • Борошно 5 ст. л.
  • Рослинна олія для смаження
  • Печериці 200 г
  • Цибуля 1 шт.
  • Вершки 10% 200 мл
  • Борошно 1 ч. л.
  • Сіль та перець за смаком
  • Свіжа зелень для прикраси

Опис рецепту

Картопляні деруни 

Деруни, драники, терюхи, терчінікі, беці, гейзи, бубели, кийзлики і кремзлики, рисилованики і пертушаники - так називають картопляні оладки в різних куточках нашої планети і які так знайомі нам ще з дитинства. Ця страва проста у приготуванні, але й дуже смачна, вона підійде до будь-якого столу. Завдяки поєднанню простих інгредієнтів (картоплі, яєць та борошна) можна приготувати смачну страву, яка стане чудовим доповненням до вашого обіду, вечері, або навіть святкового столу, особливо якщо зробити їх більш нетрадиційними. Тож, пропонуємо приготувати деруни з начинкою та вершковим соусом за нашим перевіреним рецептом.

Історія дерунів

Історія дерунів налічує століття, і їх початок пов'язаний з кулінарною традицією польського кухаря Яна Шітлера, який в 1830 році став новатором та задокументував рецепт цих картопляних оладок. Вперше вони з'явилися під назвою "Kartoffelpuffer" в Німеччині, а з часом стали популярні на території сучасної Білорусії та Литви. 

Як називаються деруни в інших країнах? 

  • У Польщі дуже полюбляють деруни, їх подають зі сметаною та з назвою "placki ziemniaczane". 
  • Чехи часто готують картопляні оладки, які називають “bramboráky”. 
  • У Німеччині деруни називають “Kartoffelpuffer". Вони популярні на ярмарках та святкових заходах.
  • В американській кухні деруни називають "hash browns", вони стали важливою складовою сніданку. Їх подають разом з яйцями та беконом.
  • В Словаччині деруни називають "zemiakové placky" і це популярна страва. Її часто подають зі сметаною або іншими соусами.
  • У Литовців - “Цепеліни, Диджукукуляй”, вони від наших дерунів нічим не відрізняються. 
  • В англійській кухні також існує схожа страва, наприклад "potato cakes" або "potato scones", які готуються за принципом дерунів.

Незважаючи на те, що кожна країна привносить свій унікальний смак, інгредієнт, приправу, які притаманні цьому регіону, загальна ідея залишається незмінною – перетерта картопля. 

Із домашньої кухні до Фаст-Фуду

Деруни - смачна та проста страва, яка завоювала серця не лише на домашніх кухнях, а й у фаст-фуд закладах. Розповсюджена назва "Hash browns", яку можна замовити в будь-якому закладі швидкого харчування, але тільки в США. 

Рецепт дерунів з м'ясною начинкою та вершково-грибним соусом.

Як приготувати деруни з начинкою:

  • Очистіть картоплю і цибулю від шкірки, після цього добре промийте овочі під проточною водою для видалення забруднень. Натріть картоплю на дрібній тертці у глибоку миску. Відіжміть картоплю руками, щоб видалити зайву рідину.

  • Розріжте цибулю на 2 частини, покладіть її в чашу блендера і подрібніть до кашоподібного стану. Розділить отриману масу на дві рівні частини. Одну з них покладіть в окрему глибоку миску, а іншу додайте в ємність до натертої картоплі.
  • У невелику миску розбийте курячі яйця “Ясенсвіт” і збийте їх до однорідної консистенції виделкою. 
  • Після цього вилийте рідку яєчну суміш в ємність до тертої картоплі та цибулі. 
  • Додайте до тертої картоплі просіяне борошно, сіль, перець. Перемішайте столовою ложкою до однорідної маси. 
  • У глибоку ємність покладіть фарш та додайте другу частину перебитої цибулі, приправте спеціями і сіллю. Перемішайте до однорідної маси. Додайте 2 столові ложки води для того, щоб фарш став трохи рідшим. 
  • На розігріту сковороду викладіть по 1 ст. ложці картопляної маси, злегка притисність, надаючи форму оладки. 

  • Сформируйте вологими руками кульку з фаршу, притисніть, щоб була оладка з фаршу приблизно 0,5 см і покладіть на дерун. І так робимо з усіма дерунами. 

  • Покладіть по 1 столовій ложці картопляної маси поверх м'ясних коржиків.
  • Коли одна сторона дерунів набере привабливий золотисто-коричневий колір, обережно поверніть їх на іншу сторону за допомогою кухонної лопатки. 

  • Зробіть нижчу температуру плити (температура для тушкування), накрийте сковороду кришкою і смажте другу сторону дерунів до отримання золотистої скоринки та повної готовності. Цей процес займає не менше 18–20 хвилин. Все залежить від товщини самих дерунів. 
  • Після готовності Дерунів перекладіть їх за допомогою кухонної лопатки на велике блюдо. 
  • Таким же чином крок за кроком приготуйте всі інші деруни.


Як приготувати вершково-грибний соус для дерунів? 

  • Наріжте гриби та цибулю. Обсмажте цибулю на рослинній олії до золотистого кольору, потім додайте гриби та смажте, поки не вийде вся волога з грибів.
  • Додайте улюблені спеції, перець та сіль за смаком. 
  • Додайте вершки до грибів, чайну ложку борошна і тушкуйте, поки соус не стане густим.  

Як краще подавати деруни з начинкою із вершково-грибним соусом?  

  • Краще подавайте деруни гарячими, поливши їх вершково-грибним соусом та прикрасивши петрушкою. 
  • Другий варіант (так частіше роблять в закладах): подають деруни на тарілці з соусником. 
  • Деруни з м’ясною начинкою чудово підійдуть для сімейного обіду, вечері або святкового столу, якщо зробити їх більш нестандартними! 
Смачного! 

Готуйте з любов'ю разом з Ясенсвіт!



Поради у приготуванні дерунів. 

  • Для приготування дерунів з м’ясною начинкою можна використовувати фарш різних видів: курячий, індичий, яловичий, свинячий.
  • Спеції, які ми використовуємо у цьому рецепті, можете замінити на свої улюблені. 
  • Також можна додавати свіжу зелень: кріп, петрушку, базилік, шпинат або дрібно нарізаний часник.  
  • Для подрібнення картоплі використовуйте блендер, м'ясорубку, тертку. Вибір завжди залишається за вами.
  • Під час смаження дерунів уважно слідкуйте за рівнем олії на пательні, оскільки картопля вбирає в себе багато жиру. У разі необхідності додайте невелику кількість олії в сковороду, щоб уникнути пригорання.




© ТМ «ЯСЕНСВІТ»
2024-01-30T15:00:07+02:00 2024-02-08T09:10:25+02:00
img 680
замовити
онлайн