Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти

Масляна 2022 — історія свята, традиції та обряди

Масляна 2022
img6095

У 2022 році Масляний тиждень починається 28 лютого, а саме свято Масляної цього року випадає на 6 березня.

У нас це свято асоціюється зі смачними млинцями. Але чи знаєте ви, що його коріння сягає ще дохристиянських часів — до періоду поклоніння язичницьким богам? Як і тоді, сьогодні це свято має особливе значення.

Масляна - історія свята

Масляна вважається язичницьким святом і спочатку святкування були пов'язані з прославленням бога весни, сонця та розквіту всіх життєвих сил людини.

Взагалі, споконвічна назва цього святкового періоду в Україні — Колодій — маленький божок сонця, який підріс і набрався сили, щоб розкручувати сонце, утворюючи таким чином сонячне коло (від українського «коло» та «дія», тобто створювати сонячне коло). Наші пращури вважали колодку символом продовження роду, тому в Україні не спалювали Бабу, як ми це робимо зараз, а закопували Колоду, як символ прощання з холодною зимою та вітання весни, нового врожаю, достатку життя та сімейного затишку.

Масляна 2022

Перша згадка свята «Масниця» (друга традиційна українська назва) датується IV ст. н. е. Свято активно святкувалося не лише в період язичництва, а й після прийняття християнства у 988 році. З приходом на Русь християнства церква не відмовилася від традицій свята, а додатково ввела свої звичаї та наповнила його новими ідеями. За новими канонами Масляний тиждень став останнім етапом підготовки до Великого посту. За час Масляної віряни повинні наблизитися до прощення всіх образ, примирення з ближніми.

Найбільш активне святкування Масляної придбало у IX—XII століттях за часів Київської Русі.

Свято прощання з зимою та вітання приходу весни є під різними назвами у більшості європейських народів. І всі його святкують однаково — проведенням свят, гулянь та карнавалів, які супроводжуються смачною традиційною їжею. Ви готові здивуватись? Венеціанський карнавал — це наш Колодій, адже й назва «карнавал» походить від латинського carnem vale, тобто прощай м'ясо і відзначається він напередодні сорокаденного посту, що передує Великодню. Поляки називають свято "Запусти", словаки — "Фашіанг", чехи — "Менсопуст".

Класичні традиційні страви на цей період у всіх народів різні: поляки обов'язково їдять пончики з начинкою, росіяни — млинці, хорвати — пиріжки з повидлом.

У всіх культурах свята супроводжуються традиційними обрядами, пов'язаними як із проводами зими та зустріччю сонця, так і загальними гуляннями, відвідуванням друзів, рідних, традиційним частуванням, щоб наїстися перед постом, та загальним примиренням, всепрощенням та налагодженням згоди та порозуміння.

Але повернемось додому. Чи знаєте ви, що традиційною українською стравою, характерною для цього періоду були вареники! Основна ритуальна страва на козацьких землях. Не дарма ж козаки жартували: «На Масницю й турки вареники їдять!». Так що, основна страва Масниці — це вареники з сиром залиті маслом та сметаною. Пекти млинці українки стали вже у ХХ столітті. Також традиційними стравами цього періоду були: налисники, сир зі сметаною (сьогодні ми часто замінюємо цю страву сирною запіканкою або сирниками), різні каші, борщ з рибою, локшина на молоці, яєчня на маслі, капусняк, різноманітні каші та інші пісні продукти, у тому сенсі, що не м'ясні. Головним напоєм свята були наливки. Самобутніх українських традицій дотримувалися дуже довго, аж до середини ХХ століття.

вареники на Масляну

Дата святкування

У дохристиянські часи Масляну святкували в період весняного рівнодення. Але з приходом християнства, святкування зустрічі весни було перенесено більш ранній період.

Сьогодні свято не має фіксованої дати, вона залежить від головного християнського свята Великодня. Щоб розрахувати дату Масляної, потрібно відняти від дати Великодня 56 днів: це 48 днів Великого посту і тиждень безпосередньо Масляної.

Масляний тиждень

У давнину Масляний тиждень називали Сирною седмицею, так як дозволялося їсти тільки молочні продукти і рибу. М'ясо ж було під суворою забороною. Масляний тиждень тривав з понеділка по неділю, але святкувати його починали навіть раніше.

Сам Масляний тиждень умовно поділений на два періоди: з понеділка по середу триває Вузька Масляна, з четверга до неділі — Широка.

У перший період тижня прийнято займатися господарством і домашніми справами, щоб потім як слід повеселитися в час, що залишився.

Щодня Масляного тижня має свою назву, традиції та прикмети, яких наші предки дотримувалися.

Масляна по днях

Понеділок — «зустріч»

Першого ранку Сирного тижня сім'ї ходили один до одного в гості — дівчата вранці вирушали з дому чоловіка до своїх батьків, а ввечері в гості до них вирушали й батьки чоловіка.

Цього дня закінчувалися останні приготування площ до святкування, а також випікали перший млинець. Але його не їли, а віддавали бідним, щоб ті згадали душі покійних родичів.

Вівторок — "заграш"

Цей день Масляного тижня був присвячений оглядинам. Молодь збиралася, щоб поспілкуватися та придивитися один до одного. Ті, кому оглядини були нецікаві, цього дня запрошували у гості родичів та друзів та разом зазивали Масляну. Чим більшим був стіл, тим більше поваги виявляв господар. Рецепти млинців на рисовому борошні, млинців Сюзетт та шоколадних млинців однозначно знадобляться вам для святкового столу.

млинці Сюзетт

Середа — "ласощі"

У середині Масляного тижня зять ходив у гості до тещі на млинці. Поїсти млинців приходили також його друзі та родичі. Теща в цей день була особливо ласкава до зятя, адже вважалося, що чим добріша теща до зятя в цей день, тим краще будуть стосунки її дочки з новою родиною. Тому, не шкодуючи сил теща подає млинці, вершковий сир та сьомгу, пухнасті дріжджові млинці та французькі крепи.

Четвер — «широка Масляна»

З цього дня всі роботи в будинку припинялися, займатися господарством найближчими днями вважалося поганою прикметою. Тому народ йшов на площу, щоб як слід повеселитися.

Сидіти вдома цього дня не було прийнято. Вважалося, що всіх, хто з якоїсь причини проігнорує загальні веселощі, спіткають гіркоти і невдачі.

А ще четвер називався жирним четвергом, у католиків у цей день навіть дозволено переїдання.

П'ятниця — «теща на млинці»

У п'ятницю вже теща приходила до зятя на млинці. Ласощі до приходу матері пекла дочка — дружина зятя. Теща була не сама і наводила з собою подруг, щоб похвалитися перед ними, за якого доброго хлопця видала свою доньку. Спечіть для мами кукурудзяні млинці або гречані млинці — раптом вдасться здивувати.

млинці на гречаному борошні

Субота — «зовичині посиденьки»

У суботу молоді невістки запрошували в гості зовиць — сестер та родичок чоловіка. Дівчата збиралися, щоб поїсти, поспілкуватися і попліткувати, тут підійдуть сучасні рецепти: класичні панкейки та Наполеон з млинців. Доброю прикметою вважалося зробити всім, хто прийшов у гості якісь невеликі, але приємні подарунки.

Останній день Масляної — «проводи або прощена неділя»

У неділю віряни просили прощення один у одного і відповідали один одному «Бог простить і я прощаю». Цього дня було заведено поминати померлих та відвідувати цвинтарі.

Прощена неділя — останній день, коли можна було вживати продукти тваринного походження.

Цього дня треба забувати всі образи та всіх пробачити. Багато століть в Україні існував спеціальний обряд прощення, який зберігали ченці Києво-Печерської Лаври.

Також тиждень Масляної був останнім тижнем перед Великим Постом, в який можна було влаштовувати весілля. А ще цей тиждень називався «Бабським тижнем», «Бабським святом» — протягом цього тижня чоловікам потрібно було слухати жінок і терпіти їхні примхи.

Масляна в наші дні

Сьогодні Масляна — це чудова нагода зібратися сім'єю, разом приготувати млинці — символ сонця, наліпити вареники — символ місяця і, пробачивши всі образи, побажати один одному добробуту та достатку.

Бажаємо вам смачної їжі, веселих святкувань та теплої весни.

2021-02-25T18:15:08+02:002022-01-26T17:53:07+02:00У 2022 році Масляний тиждень починається 28 лютого, а саме свято Масляної цього року випадає на 6 березня. У нас це свято асоціюється зі смачними млинцями. Але чи знаєте ви, що його коріння сягає ще дохристиянських часів — до періоду поклоніння язичницьким богам? Як і тоді, сьогодні це свято має
img6095