Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти

Святкування Масляної. Чинні та забуті традиції Масляного тижня.

Святкування Масляної. Чинні та забуті традиції Масляного тижня.
img1066

 Вже з 8 березня починається Масляний тиждень, а саме свято цього року випадає на 14 березня.

У нас це свято асоціюється зі смачними млинцями, але чи знаєте ви, що його коріння вирушає аж у дохристиянські часи, у період поклоніння поганським богам і це свято має особливе значення.

Історія виникнення

Масляниця вважається поганським святом і спочатку святкування була пов'язана з прославлянням бога весни, сонця і розквіту всіх життєвих сил людини.

Взагалі-то, первісна назва цього святкового періоду в Україні –Колодій – маленький Сонце-Божич, який підріс і набрався сили, щоб розкручувати сонячне коло, ставши Коло-Дієм. Наші предки вважали Колодку символом продовження роду, тому, в Україні не спалювали Бабу, як ми це робимо зараз, а закопували Колоду, як символ прощання з холодною зимою і вітання весни, нового врожаю, достатку та родинного затишку.

Перша згадка свята «Масниця» (друга традиційна українська назва) датується IV ст. н.е. Свято активно святкувалося не лише у період поганства, але і після прийняття Християнства у 988 році. З приходом християнства до Русі, церква не відмовилася від традицій свята, а додатково ввела свої звичаї й наповнила його новими ідеями. За новими канонами Масляний тиждень став останнім етапом підготовки до Великого посту. За час Масляної віряни повинні були наблизитися до пробачення всіх образ, примирення з ближніми.

Найбільш активного святкування Масниці набула в IX—XII століттях за часів Київської Русі.

Свято прощання із зимою й вітання приходу весни присутнє під різними назвами у більшості європейських народів. Та всі його святкують однаково – проведенням свят, гулянь і карнавалів, що супроводжуються смачною традиційною їжею. Ви готові здивуватися? Венеціанський карнавал – це наш Колодій – адже і назва «карнавал» походить від латинського carnem vale, тобто, прощай м'ясо і проводиться він напередодні сорокаденного посту, що передує Пасху. Поляки називають свято «Запусти», словаки - «Фашианг», чехи – «Менсопуст».

Класичні традиційні страви на цей період у всіх народів різні: поляки обов'язково їдять пампушки з начинкою, росіяни млинці, хорвати пиріжки з повидлом.

пиріжки з солодкою начинкою

У всіх культурах свята супроводжуються традиційними обрядами, пов’язаними як з проводами зими і зустріччю сонця, так із загальними гуляннями, відвідинами друзів, рідних, традиційним частуванням, щоб наїстися перед постом, і загальним примиренням, всепрощенням і налагодженням стосунків та взаєморозуміння.

Але повернемося додому. Чи знаєте ви, що традиційними українськими стравами, характерними цьому періоду були вареники! Головна ритуальна страва на козацьких землях. Не даремно ж козаки жартували: «На Масницю й турки вареники їдять!». Отже, головна страва Масниці – це вареники з сиром. Пекти млинці українки стали вже у ХХ столітті. Також, традиційними стравами цього періоду були: налисники, сир зі сметаною (сьогодні ми часто замінюємо цю страву запіканкою або сирниками, різні каші, борщ з рибою, локшину на молоці, яєчню на маслі, капусняк, всілякі каші й інші пісні продукти, в тому сенсі, що не м'ясні. Головним напоєм свята були наливки. Самобутніх українських традицій дотримувалися дуже довго, аж до середини ХХго століття.

Вареники з сиром та сметаною

Дати святкування

В дохристиянські часи Масляницю святкували в період весняного рівнодення. Але з приходом християнства, святкування приходу весни було перенесене на раніший термін. Сьогодні у свята немає фіксованої дати, вона залежить від головного християнського свята Пасхи. Щоб розрахувати дату Масляниці потрібно відняти від дати Пасхи 56 днів: це 48 днів Великого посту і тиждень безпосередньо Масляниці.

Масляний тиждень

В старі часи Масляний тиждень називали Сирною седмицею, оскільки дозволялося їсти лише молочні продукти й рибу. М'ясо ж було під строгою забороною. Масляний тиждень тривав з понеділка по неділю, але святкувати починали навіть раніше.

Сам Масляний тиждень умовно розділений на два періоди: з понеділка по середу триває Вузька Масляниця, з четверга по неділю — Широка.

У перший період тижня заведено займатися господарством і домашніми справами, щоб потім як слід розважитися у час, що залишився. Кожен день Масляного тижня має свої назви, традиції й прикмети, яких наші предки дотримувались.


Млинці на рисовому борошні

Масляний тиждень по днях

Понеділок — «зустріч».

У перший ранок Сирної седмиці сім'ї ходили один до одного в гості – дівчата вранці вирушали з будинку чоловіка до своїх батьків, а ввечері свекри відвідували їх.

Цього дня закінчувалися останні приготування площ до святкування, а також випікали перший млинець. Але його не їли, а віддавали незаможним людям, щоб ті згадали душі покійних родичів.

Вівторок — «загравання».

Цей день Масляного тижня був присвячений оглядинам. Молодь збиралася, щоб поспілкуватися і придивитися один до одного. Ті, кому оглядини були нецікаві, цього дня запрошували в гості родичів і друзів, щоб разом зазивати Масницю. Чим ряснішим був стіл, тим більше пошани виявляв господар. Рецепти млинців на рисовому борошні, шоколадних налисників та млинців Сюзетт однозначно згодяться вам до рясного столу.

Середа – «ласунка».

В середині Масляного тижня зять ходив у гості до тещі на млинці. Поїсти млинців приходили також його друзі й родичі. Теща цього дня була особливо ласкава до зятя, адже вважалося, що чим добріше теща до зятя цього дня, тим краще будуть стосунки у її дочки з новою сім'єю. Тому, не жаліючи сил, теща подає млинці, вершковий сир та сьомгу,  французькі крепи та пухкі дріжджові млинці.


Сирні млинці з зеленню

Четвер – «розгуляй» або «Широка Масниця»

З цього дня всі хатні справи припинялися, займатися господарством найближчими днями вважалося поганою прикметою. Тому народ йшов на площу, щоб як слід повеселитися.

Сидіти вдома цього дня було не прийнято. Вважалося, що всіх, хто з якоїсь причини проігнорує загальні веселощі, наздоженуть прикрощі та невдачі.

А ще четвер називався «Жирним четвергом», у католиків цього дня навіть дозволено переїдання.

П'ятниця – «тещині вечірки»

У п'ятницю вже теща приходила до зятя на млинці. Ласощі до приходу матері пекла дочка — дружина зятя. Тепер теща була не сама і приводила з собою подруг, щоб похвалитися перед ними, за якого доброго парубка видала свою дочку. Випечіть для мами кукурудзяні млинці або гречані налисники з начінкою, раптом вийде здивувати.

Субота - посиденьки зовиці

Суботнього дня молоді невістки запрошували в гості зовиць – сестер і родичок чоловіка. Дівчата збиралися, щоб поїсти, поспілкуватися й попліткувати, тут підійдуть сучасні рецепти: класичні панкейки й Наполеон з налисників. Доброю прикметою вважалося зробити всім, хто прийшов в гості якісь невеликі, але приємні дарунки.

Останній день тижня — «проводи або прощена неділя».

В неділю віряни просили вибачення один в одного і відповідали один одному «Бог пробачить, і я прощаю». Цього дня було заведено поминати покійних і відвідувати кладовища.

Прощена неділя – останній день, коли в їжу можна було вживати продукти тваринного походження. Цього дня потрібно забувати всі образи і всіх пробачити. Багато століть в Україні існував спеціальний обряд прощення, який зберігали ченці Києво-Печерської Лаври.

Також, тиждень Масляної був останнім тижнем перед Великим Постом, протягом якого можна було влаштовувати весілля. А ще цей тиждень називався «Бабським тижнем», «Бабським святом» - впродовж всього тижня чоловіки мали слухатися жінок і терпіти збиткування.

Масляна в наші дні

Сьогодні Масляна – це відмінний привід зібратися сім'єю, разом приготувати млинці – символ сонця, наліпити вареники – символ місяця і, пробачивши всі образи, побажати один одному добробуту. Бажаємо вам смачної їжи, веселих святкувань і теплої весни!

2021-02-25T18:15:08+02:002021-05-28T12:01:06+03:00 Вже з 8 березня починається Масляний тиждень, а саме свято цього року випадає на 14 березня. У нас це свято асоціюється зі смачними млинцями, але чи знаєте ви, що його коріння вирушає аж у дохристиянські часи, у період поклоніння поганським богам і це свято має особливе значення. Історія виникнення Масляниця
img1066

empty