Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти

Соуси - Секрет смаку ваших страв

14 соусів на будь-який смак
Салати

4.5 5

img 279
Дивіться у Фото Відео матеріалі

Опис рецепту

Соуси - Секрет смаку ваших страв

Для кожного салату, м’яса, риби, закусок чи навіть млинців ми часто додаємо соус, щоб підкреслити смак і зробити страву ще більш апетитною. У магазинах вибір соусів дуже широкий, але магазинні соуси містять багато цукру, консервантів та інших небажаних добавок.

Домашні соуси стають чудовою альтернативою, адже ви можете контролювати склад, використовуючи тільки якісні та свіжі інгредієнти. Частіше за все в домашніх умовах готуємо домашній майонез, легкі заправки з оливковою олією та лимонним соком, натуральний томатний соус, соус голландез до яйця пашот або намазки з авокадо. Але існує безліч варіантів соусів, які чудово доповнять ваші страви.

Чому соуси настільки важливі у приготуванні страв? 

  • Соус підкреслює смак основних інгредієнтів, роблячи страву багатшою на смак.
  • Якщо страва суха, то соус зробить її більш соковитою. 
  • Завдяки різним соусам ви можете кардинально змінювати смак однієї й тієї ж страви.
  • Готуючи соуси самостійно, ви можете додавати корисні інгредієнти, такі як авокадо, горіхи, трави та спеції, отримуючи не тільки смачний, але й корисний та поживний продукт.

Ми вирішили підготувати для вас добірку цікавих рецептів соусів, які стануть ідеальним доповненням до салатів, боулів, м’яса, риби та інших страв.

Від класичних до більш екзотичних — ці соуси зроблять кожен ваш прийом їжі справжнім задоволенням.

Не бійтеся експериментувати з інгредієнтами, створюючи нові унікальні смаки. Адже соус — це той секретний інгредієнт, який може перетворити звичайну страву на шедевр!



Лимонно-гірчичний соус 

Інгредієнти: 

  • цедра лимона - 3 г
  • гірчиця - 40 г 
  • цукор - 50 г 
  • сіль - 5 г 
  • оцет рисовий - 100 г 
  • олія з виноградних кісточок - 200 г

Приготування: 

  1. Змішати всі інгредієнти і ⅓ частину олії. Збити у блендері. Насамкінець додати ⅔ олії, що залишилася. 
  2. Перелити в скляну пляшку. 
  3. Можна зберігати в холодильнику до 5 днів. 

Лимонно-гірчичний соус чудово підходить до салатів, до намазки з авокадо, до намазки з тунцем, до риби. 


Трюфельний соус 

Інгредієнти: 

  • м’якуш лимона - 40 г 
  • олія трюфельна - 20 г 
  • мірин (солодке рисове вино) - 70 г 
  • олія з виноградних кісточок - 20 г 

Приготування: 

  1. Змішати всі інгредієнти і ⅓ частину олії. Збити у блендері. Насамкінець додати решту олії. 
  2. Можна зберігати в холодильнику до 5 днів. 

Соус з трюфельною олією чудово підходить для запечених овочів, легких закусок з авокадо та яйцем, салатів. 



Горіховий соус

Інгредієнти: 

  • горіх кеш’ю - 80 г
  • яблуко - 115 г 
  • цибуля ріпчаста - 50 г 
  • насіння кунжуту - 40 г 
  • мірин - 70 г 
  • соус соєвий - 40 г 
  • олія оливкова - 140 г 

Приготування

  1. Змішати всі інгредієнти і ⅓ частину олії. Збити у блендері. Насамкінець додати решту олії. 
  2. Можна зберігати в холодильнику до 5 днів. 
  3. *Цей соус заморожувати не можна. 

Горіховий соус чудово підійде до салату та боулу

Соус із кінзи

Інгредієнти: 

  • кінза - 50 г 
  • перець чілі червоний - 5 г 
  • часник- 5 г 
  • сіль - до смаку 
  • мірин - 50 г 
  • оцет рисовий - 50 г 
  • олія оливкова - 105 г 

Приготування

  1. Змішати всі інгредієнти і ⅓ частину олії. Збити у блендері. Насамкінець додати решту олії. 
  2. Можна зберігати в холодильнику до 5 днів. 
  3. *Цей соус заморожувати не можна. 

Соус із кінзи чудово гармонує з м’ясом або можна його використовувати як маринад. 



Часникове масло 

Інгредієнти

  • Часник - 2 головки (100 г) 
  • масло вершкове/масло пряжене - 200 г 
  • соус соєвий - 100 г 

Приготування: 

  1. Запекти часник у духовці за температури - 180С протягом 20 хвилин, дати йому остигнути, розділити на зубчики, обчистити. 
  2. Викласти часник у блендері і подрібнити. 
  3. Додати масло та соєвий соус, збити до однорідної маси. 
  4. Перекласти в скляний посуд. Зберігати в холодильнику до 5 днів. 

Часникове масло підходить для намазок на хліб, на хлібці або млинців


Азійський соус 

Інгредієнти

  • бульйон курячий - 75 мл 
  • соус соєвий - 75 мл 
  • часник свіжий - 10 г 
  • сік лимона - 5 мл 
  • перець білий мелений - 1 г 
  • цукор тростинний - 45 г 
  • мірин - 10 мл 
  • вино біле сухе - 15 мл

Приготування: 

  1. Змішати всі інгредієнти, збити у блендері. Можна зберігати в холодильнику до 5 днів. 

Азійський соус пасує до боулу, рису, риби до страви насі-горенг або до пісного плову з грибами

Кисло-солодкий соус 

Інгредієнти: 

  • перець болгарський - 35 г 
  • перець чилі - 2,5 г 
  • цибуля ріпчаста - 20 г 
  • часник - 2 г 
  • корінь імбиру - 3,5 г 
  • цукор тростинний - 150 г 
  • сік лимона - 15 г 
  • оцет рисовий - 50 г 
  • вода - 100 мл 

Приготування: 

  1. Овочі з водою злегка збити у блендері. 
  2. Вилити суміш у сотейник і додати решту інгредієнтів.
  3. Поставити на вогонь і уварювати доки кількість соусу не зменшиться на ⅓ 
  4. Можна зберігати в холодильнику до 5 днів. 

Кисло-солодкий соус чудово підходить до м’яса (шашлику), рису та салатів. 



Імбирний спайсі-соус 

Інгредієнти: 

  • корінь імбиру - 25 г 
  • імбир маринований- 25 г 
  • часник- 2,5 г 
  • цукор тростинний - 12 г 
  • соус соєвий - 65 г
  • оцет рисовий - 50 г
  • соус кімчі - 25 г 
  • сіль - до смаку
  • олія оливкова - 60 г 

Приготування: 

  1. Змішати всі інгредієнти і ⅓ частину олії. Подрібнити у блендері. Насамкінець додати решту олії. 
  2. Можна довго зберігати у холодильній камері. 

Соус імбирний чудово підходить до салатів, закусо або мексиканської тортильї.


Сирний соус  

Інгредієнти:

  • молоко - 200 мл
  • твердий сир - 200 г 
  • вершкове масло - 1 ст. л. 
  • борошна - 1 ст.л. 
  • гірчиця - ½ ч.л. 
  • сіль - щіпка
  • мускатний горіх - щіпка

Приготування

  1. Натерти сир на дрібній терці. 
  2. У невеликій каструлі або на пательні розтопити вершкове масло на середньому вогні. Додати борошно після того, як масло повністю розтопиться. 
  3. Перемішати масло з борошном протягом 1-2 хвилин, поки суміш не стане однорідною і не набуде злегка золотистого кольору. Це основа соусу.
  4. Поступово вливати молоко, помішуючи суміш до згущення соусу.
  5. Зменшити вогонь до мінімуму і поступово додавати натертий сир у каструлю. Перемішати, поки сир повністю не розплавиться і соус не стане однорідним.
  6. Додати гірчицю (за бажанням), сіль, мелений чорний перець і мускатний горіх. Все ще раз перемышати, щоб рівномірно розподілити приправи.
  7. Зняти каструлю з вогню. Якщо соус вийшов занадто густим, можна додати ще трохи молока і ретельно перемішати.

Сирний соус чудово підходить до пасти, м’яса, овочів, картоплі. 


Соус барбекю

Інгредієнти:

  • кетчуп - 1 склянка
  • яблучний оцет - ¼ скляник 
  • тростинний цукор - ¼ склянки
  • мед - ¼ склянки 
  • соєвий соус - 2 ст.л. 
  • гірчиця діжонська - 1 ст.л. 
  • копчена паприка - 1 ч.л. 
  • часниковий порошок - 1 ч.л. 
  • цибулевий порошок - 1 ч.л. 
  • чорний перець мелений - ½ ч.л. 
  • сіль - ½ ч.л. 
  • кайенський перець - ¼ ч.л. (за бажанням для гостроти) 

Приготування:

  1. У каструлі змішати кетчуп, яблучний оцет, цукор і мед. Перемішати, щоб цукор і мед повністю розчинилися.
  2. Додати до суміші соєвий соус, діжонську гірчицю. Ретельно перемішати.
  3. Додати копчену паприку, часниковий і цибулевий порошок, мелений чорний перець, сіль і кайенський перець, якщо використовуєте. Знову все перемішати.
  4. Поставити каструлю на середній вогонь і довести соус до легкого кипіння. Потім зменшити вогонь до мінімуму і варити, помішуючи, приблизно 15-20 хвилин. Соус повинен трохи загуснути.
  5. Зняти соус з вогню і дати йому трохи охолонути. Соус барбекю готовий до використання!
  6. Соус можна зберігати в герметичному контейнері в холодильнику до 2 тижнів.

Цей домашній соус барбекю відмінно підходить для маринування м’яса, до страв, які приготовлені на грилі або як соус для кукурудзяних чипсів. 



Справжній соус Цезар

Інгредієнти:

  • яєчний жовток Ясенсвіт - 2 шт. 
  • діжонська гірчиця - 1 ч.л. 
  • часник - 2 зубчика
  • анчоуси - 10 шт. 
  • лимонний сік - 2 ст.л.
  • вустерширський соус - 1 ст.л. 
  • оливкова олія - 1/2 склянки
  • пармезан тертий - 1/4 склянки
  • Сіль і мелений чорний перець за смаком

Приготування:

  1. У слатнику змішайте яєчні жовтки, діжонську гірчицю, подрібнений часник та нарізані анчоуси. Ретельно перемішайте до отримання однорідної маси.
  2. Влийте лимонний сік до суміші і добре перемішайте. Це додасть соусу свіжість і легку кислинку.
  3. Повільно вливайте оливкову олію тонкою цівкою, постійно збиваючи суміш віночком або міксером на низькій швидкості. Це допоможе створити консистенцію кремового соусу.
  4. Вмішайте тертий пармезан у соус і знову перемішайте, поки сир повністю не розподілиться по всій суміші.
  5. Додайте сіль і мелений чорний перець за смаком. 
  6. Соус можна зберігати в герметичному контейнері в холодильнику до 2-3 днів. Перед використанням рекомендується ще раз перемішати.

Соус Цезар підходить до салатів, спагеті та основного соусу для піци карбонара


Соус зі сливами до м’яса

Інгредієнти:

  • стиглі сливи - 500 г 
  • цибуля (дрібно нарізана) - 1 шт. 
  • зубчик часнику (дрібно нарізані) - 2-3 шт. 
  • оливкова олія - 1 ст.л.
  • цукор - 2 ст.л. 
  • яблучний оцет - 2 ст.л. 
  • кориця мелена - 1 ч.л. 
  • гвоздика мелена - ½ ч.л. 
  • імбир мелений - ½ ч.л. 
  • червоний перець - ¼ ч.л. 
  • Сіль і мелений чорний перець за смаком

Приготування:

  1. Вимити ретельно сливи, розрізати їх навпіл, видалити кісточки та нарізати м'якоть на невеликі шматочки.
  2. У великій сковороді або каструлі розігріти оливкову олію на середньому вогні. Додати дрібно нарізану цибулю і обсмажити її до м'якості та прозорості, приблизно 3-4 хвилини. Потім додати нарізаний часник і обсмажити ще 1 хвилину, поки не з'явиться аромат.
  3. Додати нарізані сливи до сковороди з цибулею та часником. Перемішати і готувати на середньому вогні протягом 5-7 хвилин, поки сливи не почнуть виділяти сік.
  4. Додайте цукор, оцет, корицю, гвоздику, імбир і, за бажанням, пластівці червоного перцю. Добре перемішати. Готувати на повільному вогні ще 10-15 хвилин, поки соус не стане густим.
  5. Додати сіль і мелений чорний перець за смаком. 
  6. Зняти соус з вогню та дати йому час для охолодження. Потім подрібнити його за допомогою блендера до консистенції гладкого пюре. 
  7. Якщо соус занадто густий, можна додати трохи води Якщо соус рідкий, продовжуйте готувати на повільному вогні до потрібної густини.
  8. Перелити готовий соус у скляний посуд або контейнер. Соус зі слив може зберігатися в холодильнику до 1 тижня.

Цей сливовий соус відмінно підходить до м'ясних страв, до фаршированих томатів, сиру або як соус для чипсів та овочів.


Соус грушевий з гірчицею

Інгредієнти:

  • 2 стиглі груші (очищені, без серцевини та нарізані кубиками)
  • 1 маленька цибулина (дрібно нарізана)
  • 2-3 столові ложки діжонської гірчиці (або іншої улюбленої гірчиці)
  • 2 столові ложки яблучного оцту
  • 1 столова ложка меду або кленового сиропу
  • 1 столова ложка оливкової олії
  • 1/4 чайної ложки меленої кориці (за бажанням)
  • Сіль і мелений чорний перець за смаком
  • Вода або бульйон (якщо потрібно для досягнення бажаної консистенції)

Приготування:

  1. У невеликій сковороді розігріти оливкову олію на середньому вогні. Додати дрібно нарізану цибулю і обсмажити її до м'якості та прозорості, приблизно 3-4 хвилини.
  2. Додати до сковороди нарізані кубиками груші та перемішати. Готувати на середньому вогні, поки груші не стануть м'якими і не почнуть розпадатися, приблизно 10-12 хвилин.
  3. Додати діжонську гірчицю, яблучний оцет, мед (або кленовий сироп) і корицю (за бажанням). Перемішати, щоб всі інгредієнти рівномірно змішалися.
  4. Зменшити вогонь і тушкувати грушевий соус на повільному вогні ще 5-7 хвилин, поки він не загусне. 
  5. Якщо соус занадто густий, можна додати трохи води або бульйону для досягнення бажаної консистенції.
  6. Додати сіль і мелений чорний перець за смаком. Добре перемішати.
  7. Зняти соус з вогню і дати йому трохи охолонути. Потім подрібнити блендером до гладкої консистенції. Якщо вам подобається соус зі шматочками, можна частково подрібнити соус. 
  8. Перелити готовий соус у скляний посуд або контейнер. Соус грушевий може зберігатися в холодильнику до 1 тижня.

Грушевий соус із гірчицею чудово поєднується з м'ясними стравами, сирами та навіть з салатами, додаючи їм солодкувато-гострий смак.


Соус з авокадо 

Інгредієнти:

  • авокадо стиглий - 1 шт.  
  • грецький йогурт або сметана жирна - ½ ск.
  • лимонний сік - 1-2 ст.л. 
  • часник - 1 зубчик 
  • оливкова олія - 1 ст.л. 
  • кмин мелений - ¼ ч.л. 
  • сіль і мелений чорний перець за смаком
  • кінза - 1-2 ст. л.
  • Вода або вершки - 2 ст.л.

Приготування:

  1. Очистити авокадо, розрізати навпіл, видалити кісточку і ложкою вийняти м'якоть. Покласти авокадо в чашу блендера або в миску, якщо плануєте використовувати ручний блендер.
  2. До авокадо додати грецький йогурт або сметану, лимонний сік, часник, оливкову олію, мелений кмин, сіль і перець.
  3. Подрібнити всі інгредієнти до однорідної гладкої маси за допомогою блендера. Якщо соус вийшов занадто густим, можна додати вершків.
  4. Додати дрібно нарізану кінзу і обережно перемішати.
  5. Соус готовий до використання. 
  6. Соус з авокадо найкраще вживати свіжим, але його можна зберігати в холодильнику в герметичному контейнері до 1 дня. Щоб уникнути потемніння, покладіть харчову плівку щільно до соусу. 

Соус з авокадо чудово поєднується з овочами, тостами, салатами, а також може бути використаний як дип для чіпсів, начинки для буріто або як соус до спагетті (локшини). 


Соус Сацебелі - традиційний грузинський рецепт

Інгредієнти для соусу Сацебелі:
  • 500 г томатів
  • 3 зубчики часнику
  • 1 ст. л. томатної пасти
  • 1 ст. л. аджики
  • 1 ч. л. хмелі-сунелі
  • 1 ч. л. червоного перцю (за смаком)
  • 1 ст. л. оцту
  • 1 ст. л. цукру
  • Сіль і чорний перець (за смаком)
  • 1 пучок кінзи
Як готувати соус Сацебелі: 
  1. Томат обшпарити, очистити від шкірки та подрібнити.
  2. Обсмажити часник на невеликій кількості олії, додати томатну пасту та аджику.
  3. Додати подрібнені томати, спеції, оцет і цукор. Готувати на середньому вогні 10-15 хвилин.
  4. Додати подрібнену кінзу, сіль і перець. Зняти з вогню і дати охолонути.


Соус Болоньєз - класичний італійський рецепт

Інгредієнти для соусу Болоньєз:
  • 500 г фаршу (свинина і яловичина)
  • 1 цибулина
  • 1 морква
  • 2 зубчики часнику
  • 400 г томатів у власному соку
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • 1 склянка червоного сухого вина
  • 1 ч. л. орегано
  • Сіль і перець (за смаком)
Як готувати соус Болоньез:
  1. На оливковій олії обсмажте подрібнену цибулю, моркву та часник.
  2. Додайте фарш і смажте до рум'яності.
  3. Влийте вино, дайте йому випаруватися.
  4. Додайте томати, орегано, сіль і перець. Варіть на слабкому вогні близько 30-40 хвилин, поки соус не загусне.


Соус Бешамель - французька класика

Інгредієнти для соусу Бешамель:
  • 500 мл молока
  • 40 г вершкового масла
  • 40 г борошна
  • Щіпка мускатного горіха
  • Сіль і перець (за смаком)
Приготування соусу Бешамель: 
  1. Розтопіть масло на середньому вогні.
  2. Додайте борошно та обсмажте його до золотистого кольору.
  3. Поступово вливайте молоко, постійно помішуючи, щоб не було грудочок.
  4. Додайте сіль, перець та мускатний горіх. Готуйте на повільному вогні до загустіння (приблизно 5-7 хвилин).

Білий сирний соус: ніжний і кремовий

Інгредієнти для білого сирного соусу:
  • 500 мл молока
  • 100 г вершкового масла
  • 100 г борошна
  • 150 г тертого сиру (чеддер або пармезан)
  • Сіль і перець (за смаком)
Як готувати сирний соус:
  1. Розтопіть масло на середньому вогні.
  2. Додайте борошно і обсмажте до золотистого кольору.
  3. Поступово вливайте молоко, постійно помішуючи, поки соус не стане однорідним.
  4. Додайте тертий сир і готуйте до його повного розплавлення. Додайте сіль і перець за смаком.


Часниковий соус: ідеальний для м'яса

Інгредієнти для часникового соусу:
  • 4 зубчики часнику
  • 200 г сметани або грецького йогурту
  • 1 ч. л. лимонного соку
  • 1 ч. л. оливкової олії
  • Сіль і перець (за смаком)
  • Свіжа зелень (за бажанням)
Як приготувати часниковий соус:
  1. Подрібніть часник і змішайте його зі сметаною або йогуртом.
  2. Додайте лимонний сік, оливкову олію, сіль і перець. Добре перемішайте.
  3. При бажанні додайте подрібнену зелень (петрушка, кінза або кріп).




© ТМ «ЯСЕНСВІТ»
2024-08-14T12:12:15+03:00 2024-09-06T15:28:19+03:00
img 279