Сьогодні ми запрошуємо вас на віртуальний гастрономічний тур Україною, де познайомимо вас з унікальними стравами із різних куточків нашої країни. Пропонуємо влаштувати вдома День національної кухні: прикрасьте кухню відповідним декором, приготуйте традиційні українські страви та зануртеся в атмосферу справжнього українського смаку!
Волинська область
Мазурики
Мазурики? Це теж страва? Виявляється, так - переконує нас Волинська область. На Західній Україні існує безліч рецептів домашніх ковбас і ковбасок. А мазурики по-волинськи - це маленькі домашні ковбаски з індички, всередині яких - вершкове масло і сир. Це не тільки смачно, але й дуже поживно!
Полісся
Вергуни
Під час відвідування Полісся рекомендуємо спробувати вергуни - надзвичайно ніжні і напрочуд смачні вироби з тіста, обсмажені в олії. Вони чудово підходять для перекусу або десерту.
Деруни
Полісся полюбляє оладки з натертої картоплі - вони ж деруни. У Коростені на Житомирщині ця страва стала своєрідним брендом, тут навіть проводиться Міжнародний фестиваль дерунів, на який приїздять кухарі з усієї країни (та й не тільки). На місці, де проходить цей фестиваль, навіть встановили пам'ятник деруну.
Львівська область
Львівський сирник
Однією з найвідоміших та найулюбленіших страв цього регіону є Львівський сирник. Ця страва – справжній кулінарний шедевр, який підкорює серця не тільки місцевих жителів, а й гостей міста. Наразі Львівський сирник готують майже в кожному домі. Готуючи Львівський сирник, заваріть собі чорну каву, щоб повністю відчути атмосферу Львова.
Закарпатська область
Завиванці
М'ясні рулети на Закарпатті називають завиванцями. Вони бувають як великі, так і маленькі, і їх можна знайти в багатьох закарпатських ресторанах.
Бануш
Бануш - це густа каша з кукурудзяної крупи, приправлена сметаною або вершками. Подається разом з обсмаженим беконом, бринзою та грибами.
Грибна юшка
У Карпатах, зокрема на Буковині, Закарпатті та Прикарпатті, варять чудову грибну юшку, яку подають з домашньою сметаною.
Хмельницька область
Відер
Відер - це картопляна ковбаса. Свинячі кишки начиняються сирою тертою картоплею, зверху їх рясно змащують смальцем і все запікають у печі. Хмельниччина також славиться дивовижними м’ясними ковбасами і рулетами, які запікаються до красивої рум’яної скоринки.
Рівненська область
Мацик
Мациком на Рівненщині називають сиров'ялене м'ясо у кендюху (вичиненому свинячому шлунку). Таку назву страва отримала від українського слова “мацати” - чіпати. Крім того, українці із Західної частини України вміють добреготувати домашні ковбаси.
Картопляники
На Рівненщині можна смачно насититися і картопляниками (або ж зразами).
Чернігівська область
Печеня
Чернігівська область щедро запропонує до вашого столу печеню - дивовижно смачну страву, яка готується та подається в глиняних горщиках. До її складу входять картопля, м'ясо, квашена капуста, іноді додають інші інгредієнти. На солодке тут пригощають пиріжками з калиною.
Черкаська область
Борщ
Борщ скрізь різний, і в цьому його привабливість. У Черкаській області його готують наваристим, відповідно до традиційного розуміння страви. Зазвичай цей борщ супроводжують ароматні пишні пампушки з часниковою заправкою-соусом.
Буковина
Чанахи
Чанахи - це традиційна буковинська страва, схожа на печеню. На Буковині готують дуже смачну домашню бринзу з овечого молока. Там же можна спробувати традиційну гуцульську мамалигу - кукурудзяну кашу, яку їдять замість хліба.
Київ
Котлета по-київськи
Столиця України готова нагодувати кожного жителя і гостя на всі смаки і культури. Однією з найвідоміших страв є котлета по-київськи - куряче філе обсмажене у фритюрі з вершковим маслом і зеленню всередині.
Сумська область
Печеня в горщиках
На Сумщині печеню в горщиках готують за особливим рецептом. Разом з картоплею в горщик кладуть м'ясо, печінку, болгарський перець, сир, сметану, а іноді гриби і квасолю.
Борщ
Місцевий борщ готується зі свининою, основною його особливістю є квас з буряка.
Гречаники
На гарнір часто подаються гречаники - м'ясні тефтелі з гречки з додаванням грибів.
Полтавська область
Галушки
Полтавська галушка - це не тільки популярна місцева страва, але й своєрідний бренд регіону. У Полтаві навіть проводиться щорічний фестиваль галушок.
Пундики
Полтава славиться пундиками. Це невеличкі пончики, які бувають солоними або солодкими.
Дніпропетровська область
Форшмак
Дніпро, як і Одеса, славиться рибними стравами. Однією з найвідоміших є форшмак - страва з оселедця.
Юшка по-дніпровськи
Зі свіжо виловленої в Дніпрі риби місцеві кухарі готують юшку по-дніпровськи.
Луганська область
Рулет м'ясний по-луганськи
Рулет м'ясний по-луганськи - поживна і оригінальна страва. На полотні розкладають фарш з яловичини і свинини, зверху кладуть омлет і варену моркву, потім все це загортають і варять у підсоленій воді.
Запорізька область
Капусняк
Запорізька область славиться ситним капусняком зі свининою. Також тут готують цікаві млинці з дріжджового тіста та сирною начинкою, які запікають в рулет.
Центральна Україна
Вареники
Центральна Україна особливо любить вареники. Начинка для вареників може бути практично будь-якою. Вони бувають різних розмірів, щедрі господині тішать гостей варениками розміром в кулак.
Крученики
Крученики - маленькі м'ясні рулетики з начинкою з фаршу, чорносливу, горіхів і паштету.
Південь України
Баклажани по-херсонськи
Південь України багатий на овочі, тому тут готують безліч страв з них. Наприклад, баклажани по-херсонськи та баклажанну ікру.
Миколаївська область
Рибні консерви
Миколаївська область славиться рецептами приготування різноманітних консервів з риби, з додаванням томатів. Також тут варять юшку з додаванням томатного соку або томатної пасти.
Крим
Лагман
Кримськотатарська кухня пропонує лагман - локшину з шматочками яловичини в підливі з овочами.
Долма
Навесні популярною стравою є долма - маленькі голубці, приготовані з молодих виноградних листків.
Чебуреки
Крим неможливо уявити без чебуреків - соковитих пиріжків з м'ясною начинкою.
Одеська область
Биточки з бичків
В Одесі особливо популярні биточки зі свіжих бичків.
Форшмак
Одесити - справжні майстри приготування рибних страв, і форшмак тут особливо смачний.
Донецька область
Гуляш по-донбаські
Однією з традиційних страв Донецької області є гуляш по-донбаськи. Ця страва відрізняється своєю ситністю та насиченим смаком. Гуляш готується з задньої частини свинячої ноги, яка натирається спеціями та сіллю, після чого запікається у фользі або в тісті. Подавати гуляш можна з різноманітними гарнірами, але обов'язково з соусом, щоб підкреслити його насичений смак.
Херсонська область
Баклажани по-херсонські
Однією з традиційних страв Херсонщини є баклажани по-херсонськи. Ця страва відображає любов регіону до овочів і особливо до баклажанів. Баклажани запікаються до м'якості, потім їх начиняють різноманітними інгредієнтами, такими як часник, горіхи та зелень. Окрім того, популярною є баклажанна ікра, яка готується шляхом запікання баклажанів і змішування їх з томатами, часником та спеціями. Ці страви ідеально підходять як для святкового столу, так і для щоденного вжитку, зберігаючи аромат і смак херсонських овочів.
Українська кухня багата на різноманітні страви, кожен регіон має свої унікальні рецепти та кулінарні традиції. Спробуйте приготувати страву, подорожуючи з нами по Україні, і ви відкриєте для себе нові гастрономічні смаки!