Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти

Сьогодні ми запрошуємо вас на віртуальний гастрономічний тур Україною, де познайомимо вас з унікальними стравами із різних куточків нашої країни. Пропонуємо влаштувати вдома День національної кухні: прикрасьте кухню відповідним декором, приготуйте традиційні українські страви та зануртеся в атмосферу справжнього українського смаку!


Волинська область

Мазурики

Мазурики? Це теж страва? Виявляється, так - переконує нас Волинська область. На Західній Україні існує безліч рецептів домашніх ковбас і ковбасок. А мазурики по-волинськи - це маленькі домашні ковбаски з індички, всередині яких - вершкове масло і сир. Це не тільки смачно, але й дуже поживно!


Полісся

Вергуни

Під час відвідування Полісся рекомендуємо спробувати вергуни - надзвичайно ніжні і напрочуд смачні вироби з тіста, обсмажені в олії. Вони чудово підходять для перекусу або десерту. 

Деруни

Полісся полюбляє оладки з натертої картоплі - вони ж деруни. У Коростені на Житомирщині ця страва стала своєрідним брендом, тут навіть проводиться Міжнародний фестиваль дерунів, на який приїздять кухарі з усієї країни (та й не тільки). На місці, де проходить цей фестиваль, навіть встановили пам'ятник деруну.


Львівська область

Львівський сирник

Однією з найвідоміших та найулюбленіших страв цього регіону є Львівський сирник. Ця страва – справжній кулінарний шедевр, який підкорює серця не тільки місцевих жителів, а й гостей міста. Наразі Львівський сирник готують майже в кожному домі. Готуючи Львівський сирник, заваріть собі чорну каву, щоб повністю відчути атмосферу Львова.


Закарпатська область

Завиванці

М'ясні рулети на Закарпатті називають завиванцями. Вони бувають як великі, так і маленькі, і їх можна знайти в багатьох закарпатських ресторанах.

Бануш

Бануш - це густа каша з кукурудзяної крупи, приправлена сметаною або вершками. Подається разом з обсмаженим беконом, бринзою та грибами.

Грибна юшка

У Карпатах, зокрема на Буковині, Закарпатті та Прикарпатті, варять чудову грибну юшку, яку подають з домашньою сметаною.


Хмельницька область

Відер

Відер - це картопляна ковбаса. Свинячі кишки начиняються сирою тертою картоплею, зверху їх рясно змащують смальцем і все запікають у печі. Хмельниччина також славиться дивовижними м’ясними ковбасами і рулетами, які запікаються до красивої рум’яної скоринки.


Рівненська область

Мацик

Мациком на Рівненщині називають  сиров'ялене м'ясо у кендюху (вичиненому свинячому шлунку). Таку назву страва отримала від українського слова “мацати” - чіпати. Крім того, українці із Західної частини України вміють добреготувати домашні ковбаси.

Картопляники

На Рівненщині можна смачно насититися і картопляниками (або ж зразами).


Чернігівська область

Печеня

Чернігівська область щедро запропонує до вашого столу печеню - дивовижно смачну страву, яка готується та подається в глиняних горщиках. До її складу входять картопля, м'ясо, квашена капуста, іноді додають інші інгредієнти. На солодке тут пригощають пиріжками з калиною.


Черкаська область

Борщ

Борщ скрізь різний, і в цьому його привабливість. У Черкаській області його готують наваристим, відповідно до традиційного розуміння страви. Зазвичай цей борщ супроводжують ароматні пишні пампушки з часниковою заправкою-соусом.


Буковина

Чанахи

Чанахи - це традиційна буковинська страва, схожа на печеню. На Буковині готують дуже смачну домашню бринзу з овечого молока. Там же можна спробувати традиційну гуцульську мамалигу - кукурудзяну кашу, яку їдять замість хліба.


Київ

Котлета по-київськи

Столиця України готова нагодувати кожного жителя і гостя на всі смаки і культури. Однією з найвідоміших страв є котлета по-київськи - куряче філе обсмажене у фритюрі з вершковим маслом і зеленню всередині.


Сумська область

Печеня в горщиках

На Сумщині печеню в горщиках готують за особливим рецептом. Разом з картоплею в горщик кладуть м'ясо, печінку, болгарський перець, сир, сметану, а іноді гриби і квасолю.

Борщ

Місцевий борщ готується зі свининою, основною його особливістю є квас з буряка.

Гречаники

На гарнір часто подаються гречаники - м'ясні тефтелі з гречки з додаванням грибів.


Полтавська область

Галушки

Полтавська галушка - це не тільки популярна місцева страва, але й своєрідний бренд регіону. У Полтаві навіть проводиться щорічний фестиваль галушок.

Пундики

Полтава славиться пундиками. Це невеличкі пончики, які бувають солоними або солодкими.


Дніпропетровська область

Форшмак

Дніпро, як і Одеса, славиться рибними стравами. Однією з найвідоміших є форшмак - страва з оселедця.

Юшка по-дніпровськи

Зі свіжо виловленої в Дніпрі риби місцеві кухарі готують юшку по-дніпровськи.


Луганська область

Рулет м'ясний по-луганськи

Рулет м'ясний по-луганськи - поживна і оригінальна страва. На полотні розкладають фарш з яловичини і свинини, зверху кладуть омлет і варену моркву, потім все це загортають і варять у підсоленій воді.


Запорізька область

Капусняк

Запорізька область славиться ситним капусняком зі свининою. Також тут готують цікаві млинці з дріжджового тіста та сирною начинкою, які запікають в рулет.


Центральна Україна

Вареники

Центральна Україна особливо любить вареники. Начинка для вареників може бути практично будь-якою. Вони бувають різних розмірів, щедрі господині тішать гостей варениками розміром в кулак. 

Крученики

Крученики - маленькі м'ясні рулетики з начинкою з фаршу, чорносливу, горіхів і паштету.


Південь України

Баклажани по-херсонськи

Південь України багатий на овочі, тому тут готують безліч страв з них. Наприклад, баклажани по-херсонськи та баклажанну ікру.


Миколаївська область

Рибні консерви

Миколаївська область славиться рецептами приготування різноманітних консервів з риби, з додаванням томатів. Також тут варять юшку з додаванням томатного соку або томатної пасти.


Крим

Лагман

Кримськотатарська кухня пропонує лагман - локшину з шматочками яловичини в підливі з овочами.

Долма

Навесні популярною стравою є долма - маленькі голубці, приготовані з молодих виноградних листків.

Чебуреки

Крим неможливо уявити без чебуреків - соковитих пиріжків з м'ясною начинкою.


Одеська область

Биточки з бичків

В Одесі особливо популярні биточки зі свіжих бичків.

Форшмак

Одесити - справжні майстри приготування рибних страв, і форшмак тут особливо смачний.


Донецька область

Гуляш по-донбаські

Однією з традиційних страв Донецької області є гуляш по-донбаськи. Ця страва відрізняється своєю ситністю та насиченим смаком. Гуляш готується з задньої частини свинячої ноги, яка натирається спеціями та сіллю, після чого запікається у фользі або в тісті. Подавати гуляш можна з різноманітними гарнірами, але обов'язково з соусом, щоб підкреслити його насичений смак.


Херсонська область

Баклажани по-херсонські

Однією з традиційних страв Херсонщини є баклажани по-херсонськи. Ця страва відображає любов регіону до овочів і особливо до баклажанів. Баклажани запікаються до м'якості, потім їх начиняють різноманітними інгредієнтами, такими як часник, горіхи та зелень. Окрім того, популярною є баклажанна ікра, яка готується шляхом запікання баклажанів і змішування їх з томатами, часником та спеціями. Ці страви ідеально підходять як для святкового столу, так і для щоденного вжитку, зберігаючи аромат і смак херсонських овочів.


Українська кухня багата на різноманітні страви, кожен регіон має свої унікальні рецепти та кулінарні традиції. Спробуйте приготувати страву, подорожуючи з нами по Україні, і ви відкриєте для себе нові гастрономічні смаки!




2024-07-12T16:32:48+03:00 2024-09-05T12:28:06+03:00 Сьогодні ми запрошуємо вас на віртуальний гастрономічний тур Україною, де познайомимо вас з унікальними стравами із різних куточків нашої країни. Пропонуємо влаштувати вдома День національної кухні: прикрасьте кухню відповідним декором, приготуйте традиційні українські страви та зануртеся в атмосферу справжнього українського смаку!Волинська областьМазурикиМазурики? Це теж страва? Виявляється, так - переконує нас
img 6362