На сьогоднішній день думки українців щодо вживання сирих яєць розділилися на дві групи: одні вважають, що вживати сирі яйця можна, інші — що це дуже небезпечно.
Найчастіше сирі яйця споживають люди, у яких є власні кури, важаючи, що домашні яйця споживати безпечно в сирому вигляді. Але навіть у домашніх птахів може бути сальмонела — небезпечна бактерія, яка становить серйозний ризик для здоров'я.
Друга категорія людей, переважно жителі міст, віддає перевагу яйцям з виробництва, оскільки впевнена у постійному контролі якості, ветеринарному нагляді за птахами, дотриманні стандартів якості та безпеки. Проте зазвичай обирають термічно оброблені яйця, щоб уникнути інфікування сальмонелою.
Не рекомендується споживати сирі яйця:
- Вагітним жінкам - бактерії можуть становити серйозну загрозу для здоров’я мами та дитини.
- Маленьким дітям - через імунну систему, яка ще не зміцніла, взагалі сирі продукти краще прибрати.
- Людям похилого віку - імунна система стає слабшою і така людина більш схильна до інфекцій.
- Людям з хронічними захворюваннями - якщо є хронічні захворювання, імунна система слабка і така людина вразлива до бактерій та інфекцій.
Які плюси та мінуси у споживанні сирих яєць:
ПЛЮСИ | МІНУСИ | ||
Високий вміст білка | Сирі яйця є відмінним джерелом білка. | Ризик інфекцій | Сирі яйця можуть бути джерелом сальмонели та інших бактерій, що можуть викликати серйозні захворювання. |
Збереження всіх поживних речовин | Теплова обробка може знизити кількість деяких вітамінів і ферментів, тоді як у сирих яйцях ці речовини залишаються в повному обсязі. | Ризик алергій | Споживання сирих яєць може викликати алергічні реакції у деяких людей. |
Натуральний продукт | Сирі яйця — це мінімально оброблений продукт, який не містить додаткових хімічних речовин. | Погане всмоктування поживних речовин | Сирі яйця можуть містити авідин — білок, який перешкоджає засвоєнню біотину (вітаміну B7), що важливий для здоров'я шкіри, волосся та нервової системи. |
Тож, як краще вживати яйця - сирими чи готовими?
З урахуванням усіх ризиків і переваг, оптимальним варіантом є вживання яєць після термічної обробки. Варені, смажені або запечені яйця не лише зберігають свої корисні властивості, але й знижують ризик зараження небезпечними бактеріями. Якщо ж ви все-таки вирішили споживати сирі яйця, переконайтеся, що вони походять з надійного джерела та зберігалися з дотриманням температурного режиму. Також важливо звертати увагу на свіжість.
Сподіваємось, що наша стаття допоможе вам зробити правильний вибір і підходити до споживання та вибору яєць більш свідомо!
Ще більше корисних статей: