Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти
img 493

На сьогоднішній день думки українців щодо вживання сирих яєць розділилися на дві групи: одні вважають, що вживати сирі яйця можна, інші — що це дуже небезпечно.

Найчастіше сирі яйця споживають люди, у яких є власні кури, важаючи, що домашні яйця споживати безпечно в сирому вигляді. Але навіть у домашніх птахів може бути сальмонела — небезпечна бактерія, яка становить серйозний ризик для здоров'я.  

Друга категорія людей, переважно жителі міст, віддає перевагу яйцям з виробництва, оскільки впевнена у постійному контролі якості, ветеринарному нагляді за птахами, дотриманні стандартів якості та безпеки. Проте зазвичай обирають термічно оброблені яйця, щоб уникнути інфікування сальмонелою.

Не рекомендується споживати сирі яйця: 

  • Вагітним жінкам - бактерії можуть становити серйозну загрозу для здоров’я мами та дитини.
  • Маленьким дітям - через імунну систему, яка ще не зміцніла, взагалі сирі продукти краще прибрати. 
  • Людям похилого віку - імунна система стає слабшою і така людина більш схильна до інфекцій. 
  • Людям з хронічними захворюваннями - якщо є хронічні захворювання, імунна система слабка і така людина вразлива до бактерій та інфекцій. 

Які плюси та мінуси у споживанні сирих яєць: 

ПЛЮСИМІНУСИ
Високий вміст білкаСирі яйця є відмінним джерелом білка.Ризик інфекцій Сирі яйця можуть бути джерелом сальмонели та інших бактерій, що можуть викликати серйозні захворювання.
Збереження всіх поживних речовинТеплова обробка може знизити кількість деяких вітамінів і ферментів, тоді як у сирих яйцях ці речовини залишаються в повному обсязі.
Ризик алергійСпоживання сирих яєць може викликати алергічні реакції у деяких людей.
Натуральний продуктСирі яйця — це мінімально оброблений продукт, який не містить додаткових хімічних речовин.
Погане всмоктування поживних речовинСирі яйця можуть містити авідин — білок, який перешкоджає засвоєнню біотину (вітаміну B7), що важливий для здоров'я шкіри, волосся та нервової системи.

Тож, як краще вживати яйця - сирими чи готовими?

З урахуванням усіх ризиків і переваг, оптимальним варіантом є вживання яєць після термічної обробки. Варені, смажені або запечені яйця не лише зберігають свої корисні властивості, але й знижують ризик зараження небезпечними бактеріями. Якщо ж ви все-таки вирішили споживати сирі яйця, переконайтеся, що вони походять з надійного джерела та зберігалися з дотриманням температурного режиму. Також важливо звертати увагу на свіжість. 

Сподіваємось, що наша стаття допоможе вам зробити правильний вибір і підходити до споживання та вибору яєць більш свідомо! 


Ще більше корисних статей: 

2024-08-20T14:36:01+03:00 2024-08-21T10:53:54+03:00 На сьогоднішній день думки українців щодо вживання сирих яєць розділилися на дві групи: одні вважають, що вживати сирі яйця можна, інші — що це дуже небезпечно.Найчастіше сирі яйця споживають люди, у яких є власні кури, важаючи, що домашні яйця споживати безпечно в сирому вигляді. Але навіть у домашніх птахів може бути
img 493