Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти

Світові стандарти якості та безпека харчових продуктів

Світові стандарти якості та безпеки харчових продуктів
img440

————————

Як розібратися в сучасних стандартах і маркуванні безпеки, зрозуміти чим відрізняється один стандарт від іншого і чому виробники "накопичують" медальки і регалії? Назви світових стандартів харчової безпеки та якості, які гарантують якість продукції, на слуху у багатьох споживачів, подивимося на найвагоміші.

Світові відомі стандарти

ISO — це системи міжнародних стандартів, які мають великий ряд критеріїв безпеки і якості продукції, технологій її виробництва, зберігання та постачання. Ця система налічує тисячі різних стандартів, розроблених і контрольованих Міжнародною організацією зі стандартизації (ISO - International Organization for Standardization, - ред.) — найбільшою і найбільш впливовою у світі організації зі стандартизації. ISO прийняті більш ніж в 90 країнах світу в якості національних стандартів. Найбільш поширеними і широко застосовними для галузей різних видів промисловості з них є ISO 9001 та ISO 14001 — вони регулюють вимоги до таких сфер, як система менеджменту якості, екологічний менеджмент і багато іншого.

Птахофабрики «Ясенсвіт» отримали перші сертифікати в 2009-му році і з цього моменту регулярно проходять ресертифікаційні аудити, що проводяться представництвом французької компанії Bureau Veritas в Україні, постійно підтверджуючи їх і вдосконалюючи свої виробничі процеси та підготовку персоналу. На даний момент майданчики сертифіковані стандартом якості системи менеджменту ISO 9001 діє до: 2015.

Система менеджменту безпеки харчових продуктів ISO 22000 також бере свій початок в нашій компанії з 2009-го року. Ідеологія стандарту -
підвищення міжнародних вимог до вдосконалення рівня механізації й автоматизації процесу виробництва, а також стандарт передбачає серйозне посилення санітарно-гігієнічних вимог до виробництва харчових продуктів. Система менеджменту харчової безпеки передбачає насамперед запобіжні дії, контроль і оцінку потенційно небезпечних факторів (НАССР) (біологічних, хімічних, фізичних та інших), що виникають в процесі виробництва продукції - на всіх стадіях її виробництва, починаючи від приймання сировини і закінчуючи реалізацією готової продукції.

У першому кварталі 2020 року птахофабрики ЯСЕНСВІТ пройшли аудит на відповідність новій версії FSSC 22000 v.5 (HACCP), що вступила в силу в 2020 році. Стандарт FSSC 22000 відображає концепцію постійного моніторингу можливих фізичних, біологічних та інших ризиків, а також їх контролю, попереджаючи саме можливе виникнення небезпечних факторів, а не перевіряючи лише кінцевий продукт. Системні визначення, оцінка та управління факторами, що впливають на якість продуктів харчування, робота групи провідних фахівців над вирішенням перерахованих вище завданнь дозволяють виробляти на птахофабриках "Ясенсвіт" натуральне і безпечне яйце.

Kosher. Слово «кашрут» в перекладі з івриту означає "придатний для вживання. Поняття ґрунтується на законах і розпорядженнях, описаних в Торі, яким євреї слідують з давніх часів. Існує близько 50 заповідей, що стосуються їжі та визначають, що означає кошерний продукт: починаючи від утримання тварин та закінчуючи способами приготування продукту. Прийнято вважати, що кошерна їжа значно безпечніше і корисніше, оскільки готується за особливою технологією й під суворим контролем рабина або рабинату. Особливо це стосується м'яса, молока і яєць, а також складу кормів, які дають тваринам і птиці. Крім цього, вся продукція перевіряється на наявність антибіотиків, ГМО і гормонів зі встановленою періодичністю. У процесі сертифікації рабинів цікавить абсолютно весь технологічний процес від складу кормової бази до повної технології вирощування птиці, утримання, а також сортувальні потужності та умови зберігання готової продукції. Тут немає дрібниць. Один з найважливіших критеріїв в сертифікації кашрута — це дуже високий рівень чистоти на виробництві, а точніше, — чистота будь-якого місця і устаткування, з якими стикатиметься кошерна продукція.

Група компаній Овостар Юніон неодноразово приймала комісії ветеринарної служби держави Ізраїль на своїх птахофабриках. Крім того, завод з виробництва яєчних продуктів "Овостар" регулярно проходить клієнтський аудит на відповідність стандарту Kosher. У квітні цього року компанія почала постачання яйця до Ізраїлю

HALAL. Ця сертифікація підтверджує, що персонал птахофабрик, процес виробництва курячого яйця і корми відповідають вимогам HALAL.Слово «халяль» (від арабського «al-halal» - дозволене) - термін, який підтверджує безпеку, перш за все, чистоту, користь для здоров'я людини, відсутність шкідливих добавок в харчуванні птиці. У мусульманських країнах під назвою «халяль» зазвичай розуміють м'ясо і продукти тваринного походження, вживання яких не порушує ісламські харчові заборони, а також відповідає вимогам зберігання і терміну придатності. Всі ці вимоги перевіряються халяль-комітетом. Сертифікат Халяль - це єдиний документ, що дає можливість експортувати продукти харчування в країни арабо-мусульманського світу.

Обидві птахофабрики ЯСЕНСВІТ були сертифіковані стандартом Halal в грудні 2019-го року. 

Не тільки світові стандарти 

Для виробників в Україні діють не менш суворі національні стандарти, контрольовані Держпродспоживслужбою України. Для кожного підприємства існує графік проходження регулярних контрольних аудитів за контрольними точками підприємства. Крім того, наше законодавство дозволяє проводити позапланові перевірки фактично за будь-якою обґрунтованою заявою споживача. Нормативні акти, що діють в Україні, часто значно суворіші, ніж аналогічні в країнах ЄС. Наприклад, для підприємств виробників м'яса птиці та яйця українські нормативи контролюють відсутність п'яти типів бактерії сальмонела, а в ЄС тільки двох.

Група компанії "Овостар Юніон" поставляє продукцію більш ніж в 50 країн світу. Для контролю якості продукції, що відвантажується на птахофабриках "Ясенсвіт" забезпечено постійну присутність державного ветеринарного лікаря. Крім обов'язкових щомісячних і щоквартальних незалежних лабораторних досліджень стану тварин тв якості виробленої продукції, за погодженням з керівництвом компанії державні лікарі ветеринарної служби України, що працюють на птахофабриках, беруть участь в щоденному моніторингу ключових показників здоров'я птиці та якості готової продукції.  

БЕЗ АНТИБІОТИКІВ. Незалежна галузева програма ініційована Асоціацією Птахівників України з метою позначити виробників яйця і курячого м'яса, які по всьому циклу технологічного процесу відмовилися від використання антибіотикотерапії. Ясенсвіт єдиний виробник яйця, який бере участь в цій програмі.

Ми впевнені в якості нашої продукції і з радістю поділяємо його з нашими покупцями.

2020-06-07T14:11:44+03:002020-06-08T11:42:27+03:00————————Як розібратися в сучасних стандартах і маркуванні безпеки, зрозуміти чим відрізняється один стандарт від іншого і чому виробники "накопичують" медальки і регалії? Назви світових стандартів харчової безпеки та якості, які гарантують якість продукції, на слуху у багатьох споживачів, подивимося на найвагоміші.Світові відомі стандартиISO — це системи міжнародних стандартів, які мають великий ряд
img440

empty