Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти
img353

Яйце — один з найпоширеніших видів продуктів у світі завдяки високій здатності до засвоюваності білку, величезній кількості вітамінів та мінералів, яке людство вживає вже понад п'ять тисяч років. Достовірно відомо, що яйця страусів смажили на вогні ще в Стародавньому Єгипті, а предки населення сучасного Ірану змішували жовток з молоком і спеціями.

В 14 столітті в італійській книзі під назвою “Libro Della Cucina” вперше згадується яєчня, в якій римляни використовували яєчню як десерт з медом. Французи всередині 17 століття вдосконалили цю страву, додавши в неї гриби, свіжі овочі та тертий сир та почали називати це омлетом. У 18 столітті яйця стали додавати в тісто для борошняних страв, в запіканки, різні десерти. На початку 19 століття для робітничого класу Англії тарілка яєчні та кілька скибочок бекону була невід’ємною частиною англійського сніданку та символом добробуту. Навіть сьогодні в Англії блюдо з омлетом і беконом є основною та традиційною стравою. 

Як готують яєчню в різних країнах світу

Яєчню люблять у всьому світі. І недаремно — вона ситна, поживна та проста в приготуванні. Фактично, майже в кожній культурі є свій власний смачний та унікальний спосіб приготування та подачі цього блюда. Яєчня безумовно основна страва для приготування швидкого сніданку, а також одна з перших страв, з якої починається кулінарний дебют.

Ми зібрали рецепти найсмачнішої яєчні різних країн світу, щоб ви приготували та насолодились неймовірним автентичним смаком та урізноманітнили звичайну яєчню.

Італійська Фрітата

Фрітата — надзвичайно проста у приготуванні та шалено популярна страва в Італії. Існує багато варіацій приготування начинки, з додаванням сиру, грибів, овочів, ковбаси чи м’яса. Зазвичай фрітата смажиться на пательні після чого запікається в духовці.

італійська фрітата

Французький Орсіні

Сніданок аристократа з ефектною подачею — рідкий жовток у хмарі збитого повітряного білка. Щоб досягти неймовірної пишності, відокремлені білки збивають в піну та запікають в духовці, після чого в них додають жовток та вершкове масло. Яйця Орсіні також подають із різними добавками: вмішують у білок сир, шматочки бекону, або гриби. Часто запікають просто на тостах.

орсіні аристократичний сніданок

Французькі Яйця-кокот

Ідеальна французька яєчня запікається в порційних формах з додаванням начинки: м'яса, шинки, овочів, грибів. Готуються за наступним принципом — спочатку у форму викладається начинка, після чого зверху розбивається яйце. Після цього кокот відправляють у духовку і запікають або варять на водяній бані.

яйця кокот

Грецька Страпацада

Критська яєчня з помідорами, сиром фета та з додаванням орегано, завдяки якому розкриваються цікаві смакові якості. Ідеально підходить для подачі на тостах.

грецька страпацада

Грузинські Чирбулі

Традиційна яєчня Чирбулі готується в соусі з великої кількості помідорів, зелені, грецьких горіхів та грузинських спецій. Ця страва подається до столу з грузинським домашнім хлібом чи лавашем.

грузинська яєчня чирбулі

Мексиканська Уевос Ранчерос

Уевос Ранчерос (Huevos rancheros) — це улюблене мексиканське блюдо для найкращого сніданку. Смажені яйця подають на гарячих кукурудзяних коржах (тортилья) із сальсою, квасолею та сиром.

мексиканська яєчня

Іспанська Тортилья

Традиційний іспанський омлет, виготовлений лише з декількох інгредієнтів, а саме яєць і тонко нарізаної картоплі. Цю страву можна подавати як в гарячому, так і в холодному вигляді на сніданок, обід чи вечерю. Іспанська тортилья дуже смачна, поживна і не вимагає багато зусиль для приготування.

тортилья іспанська

Японський Тамагоякі

Японська версія омлету з солодкуватим смаком, який смажать на сковороді тонкими шарами яєць. Має форму рулетиків, які потім нарізають шматочками.

тамагоякі

Турецький Менемен

Пікантна яєчня по-турецьки готується з великою кількістю помідорів, цибулі. Це універсальна страва, яку їдять у будь-який час доби. Зазвичай подають на стіл у гарячому вигляді на великій сковороді зі шматком хрусткого хліба для занурення.

менемен

Єврейська Шакшука

Ідеальний сніданок єврейської кухні, шакшука подається зі шматком лаваша або маци. Особливість приготування шакшуки полягає в тому, що м'яко зварені яйця тушкуються в соусі з помідорів, болгарського перцю та цибулі. Цей рецепт сніданку популярний також в багатьох частинах Північної Африки та Близького Сходу.

шакшука

Індійське Бхурджі

Яєчня bhurji в індійському стилі дуже популярна у всіх регіонах Індії. Дуже легка в приготуванні, складається з невеликої кількості інгредієнтів: помідори, цибуля, каррі та ароматні спеції (порошок кашмірського червоного чилі, порошок куркуми, порошок коріандру). Чудово поєднується з роті, паратха, хлібом, пав чи пропареним рисом.

bhurji

Кхагіна з Пакистану

Кхагіна (або хагена) — це гостра яєчня з Пакистану, в якій чудово поєднуються такі інгредієнти, як помідори, цибуля, зелений перець чилі, листя коріандру та спеції (кумін, куркума). Цю страву можна подавати з паратха, роті.

khagina, Khageena

Як бачите, географія приготування яєчні дуже різноманітна і одночасно це смачна та поживна страва швидкого приготування. Досліджуйте різні культури через їжу, готуйте на здоров'я та вражайте своїх рідних кулінарними шедеврами різних країн світу!

2022-10-26T15:59:06+03:002022-11-07T12:49:10+02:00Яйце — один з найпоширеніших видів продуктів у світі завдяки високій здатності до засвоюваності білку, величезній кількості вітамінів та мінералів, яке людство вживає вже понад п'ять тисяч років. Достовірно відомо, що яйця страусів смажили на вогні ще в Стародавньому Єгипті, а предки населення сучасного Ірану змішували жовток з молоком і
img353