Яйце — джерело високоякісного білка
Яєчний протеїн — один із найякісніших у світі.
Білок складається з амінокислот, але не завжди в однакових поєднаннях. Людський організм використовує 21 амінокислоту для створення різних білків. Дев'ять із них не можуть бути вироблені самим організмом, тому їх потрібно отримувати з їжею — їх називають незамінними амінокислотами. У яйці є всі 9 незамінних амінокислот!
Одне куряче яйце містить у середньому 6 г білка. Нехай вас не вводить в оману слово "білок": протеїн є і в білку, і в жовтку яйця, хоча так, — в білку трохи більше. Наприклад, у великому яйці, що містить близько 7 г білка, 3 г припадає на жовток і 4 г — на білок.
Білок можна знайти в різних продуктах — від бобів до яловичини, але якість білка може сильно відрізнятися від джерела до джерела. Що ми маємо на увазі під якістю білка і як воно оцінюється? Пояснює професор Арне Аструп, директор Healthy Weight Center, Novo Nordisk Foundation, Копенгаген: «Якість білка в основному залежить від складу амінокислот та їхньої біодоступності для засвоєння».
У яйці не тільки є всі дев'ять незамінних амінкислот, але їх співвідношення та структура роблять їх ідеальними для задоволення потреб організму. Білок у яйцях легко засвоюється — організм бере 90-95% (за різними дослідженнями) яєчного протеїну.
Щоб організм міг максимально засвоїти білок з яєць, рекомендують їх варити. Одне з досліджень показало, що з варених яєць було засвоєно 90% білка у порівнянні з лише 50% сирих яєць. Інший експеримент показав 94% засвоюваності вареного яєчного білка та 74% — сирого. “Завдяки термічній обробці їжі ми заощаджуємо енергію організму, що йде на процес денатурації (згортання) білка. Якщо яйця надходять до нашого організму сирими, обов'язки плити бере на себе шлунок”, — пише Джулія Ендерс у книзі “Чарівний кишківник. Як наймогутніший орган керує нами”. — “Тому їсти яйця сирими все ж таки не рекомендується, але й піддавати їх зайвій термообробці також не варто — повне руйнування структури білка знижує його засвоюваність. Ідеальний варіант — яйце некруто чи оката яєчня”.
У 2011 році International Egg Commission, спираючись на дані Служби економічних досліджень Міністерства сільського господарства США (USDA ERS), розрахувала, що в однакових з погляду вмісту білка порціях буде 72 ккал, якщо ви їсте яйце, і 166 ккал, якщо ваш вибір паде на яловичину.
Якщо ви дбаєте про свою вагу, то це значний аргумент на користь якості яєчного протеїну.
Ці три фактори – якість, засвоюваність та калорійність – означають, що яйця є одним із найкращих доступних джерел високоякісного білка. Вчені навіть використовують яйця як зразок для оцінки якості білка в інших продуктах.
Яйце — доступний та універсальний продукт
Крім корисних властивостей для організму людини, яйця вирізняються з-поміж інших продуктів практичністю та універсальністю у приготуванні. Так, наприклад, яєчня на сніданок це не тільки смачно та поживно, а ще й дуже швидко.
Яйце не потребує тривалої термічної обробки, як інші багаті на протеїн продукт на кшталт мʼяса чи риби. Всього за 10 хвилин ви можете зварити яйця, приготувати омлет, яєчню, скрамбл, яйця пашот і т.п., не витративши багато зусиль, води, електроенергії та інших ресурсів.
Яйця також є невід'ємним інгредієнтом багатьох страв як у межах домашньої кухні, так і промислового виробництва. Випічка, кондитерські вироби, соуси, страви з паніровкою, спеціальне спортивне харчування — і це не весь перелік категорій страв, де обовʼязково використовують яйця.