Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти

Яйце — продукт для безпечного харчування

яйце – продукт для безпечного харчування
img 1644

Безпечне харчування

Завдяки унікальній оболонці — шкаралупі — яйце, виготовлене та приготовлене з дотриманням гігієнічних норм, набагато безпечніше для організму, ніж, наприклад, м'ясо.

Звичайно ж, це діє тільки якщо на виробництві яєць розвинена система контролю якості. На “Овостар Юніон” впроваджено міжнародні стандарти контролю якості ISO 9001:2015 та FSSC 22000. Причому останній у своїй новітній версії FSSC 22000 v.5.1. Вона передбачає інтеграцію всіх систем контролю якості, безперервний моніторинг та контроль усіх біологічних, хімічних та фізичних ризиків при виробництві харчової продукції. Безпека яйця забезпечується протягом усього циклу його знесення і додатково перевіряється в контролюючих лабораторіях при виробництві.

Для виробників в Україні діють не менш суворі національні стандарти, які контролює Держпродспоживслужба України. До кожного підприємства існує графік проходження регулярних контрольних аудитів. Крім того, закон дозволяє проводити позапланові перевірки фактично за будь-якою обґрунтованою заявою споживача. Нормативні акти, що діють в Україні, часто значно суворіші, ніж аналогічні в країнах ЄС. Наприклад, для підприємств виробників м'яса птиці та яйця українські нормативи контролюють відсутність п'яти типів бактерії сальмонели, а в ЄС — лише двох.

Після проходження всього цього ланцюжка контролю упаковане яйце потрапляє на полиці магазинів, а потім у холодильники покупців. Там шкаралупа продовжує захищати вміст від проникнення бактерій. У цьому їй допомагає яєчна мембрана (підшкаралупова оболонка) — тонка, але щільна плівочка, що відокремлює вміст яйця від шкаралупи. Її місія — захищати ембріон, і вона відповідально перешкоджає руху бактерій до жовтка.

Так наявність кількох шарів природного захисту разом із високими санітарними нормами, забезпечують харчову безпеку яйця.

І, все одно, рекомендується термічно обробити його перед тим, як споживати. До речі, так і білок краще засвоюється.

Розв’язання проблеми антибіотикорезистентності

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) вважає стійкість людського організму до антимікробних засобів глобальною загрозою та заявляє, що суспільство може повернутися в епоху, коли навіть проста інфекція могла означати смертний вирок хворому. У Європі внаслідок антибіотикорезистентності помирає 33 тисячі людей на рік, а до 2050 року ця цифра може зрости до 398 тисяч і наблизитись до 10 мільйонів у всьому світі.

Багато промислових виробників яєць, у тому числі і “Овостар Юніон” відмовляються від застосування антимікробних препаратів. В даному випадку це підтверджено аудитом програми “Без антибіотиків” Асоціації “Союз птахівників України” (СПУ). Відсутність антибіотиків у яйці перевіряється регулярними дослідженнями, які проводить ветеринарна служба України.

Щоб яйце, вироблене без антибіотиків, було абсолютно безпечним, на виробництві "Овостар Юніон" кілька разів на день контролюються якість кормів, повітря, води, перевіряється здоров'я птиці та все, з чим контактують тварини, а співробітникам заборонено мати свійську птицю. Допомагає і вертикальна інтеграція виробничого циклу "Овостар Юніон" — група компаній сама виробляє корм, має власний інкубатор і батьківське стадо, вирощує пташенят, — все, щоб забезпечити курам-несучкам здорове середовище від самого народження, і антимікробні препарати не знадобилися навіть для профілактики.

При цьому виробникам м'яса така відмова дається набагато складніше. Антибіотики найчастіше використовуються для прискорення росту промислових тварин, а також для профілактики захворювань. За оцінкою Управління санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США FDA, на тваринництво припадає 80% всіх закупівель антибіотиків у США.

Тож яйця — не лише корисний продукт сьогодення, а й продукт майбутнього.

2022-10-04T20:09:03+03:00 2023-05-26T13:45:19+03:00 Безпечне харчуванняЗавдяки унікальній оболонці — шкаралупі — яйце, виготовлене та приготовлене з дотриманням гігієнічних норм, набагато безпечніше для організму, ніж, наприклад, м'ясо. Звичайно ж, це діє тільки якщо на виробництві яєць розвинена система контролю якості. На “Овостар Юніон” впроваджено міжнародні стандарти контролю якості ISO 9001:2015 та FSSC 22000. Причому останній
img 1644