Гарбуз — один з найпопулярніших продуктів восени. Це не лише символ Хелловіну, а й корисний, поживний інгредієнт для страв. Попри низьку калорійність (всього 26 ккал на 100 г продукту), гарбуз чудово насичує завдяки високому вмісту клітковини. Вітамінний спектр ягоди також вражає: вітаміни В, C, E, D, РР, а також карнітин відмінно збагатять раціон і допоможуть побороти осінній авітаміноз. Гарбуз варто вживати активно тим, хто хоче покращити зір.
Гарбуз запікають, варять, додають до каш, випічки, супів та подають у вигляді гарніру. Перелік страв з гарбуза дуже довгий, але ми відібрали 5 найсмачніших, які варто приготувати вже цієї осені.
Гарбузовий чизкейк
Ніжний гарбузовий чизкейк надзвичайно популярний у США. Щороку 21-го жовтня американці навіть святкують Національний день гарбузового чизкейка. Основними інгредієнтами страви є мʼякий вершковий сир та гарбузове пюре, що відмінно поєднуються та доповнюють смак один одного.
Оскільки гарбуз доволі довго можна зберігати у холодильнику чи коморі, та й на прилавках магазинів вони є мало не до Різдва, чизкейк можна готувати на будь-яке зимове свято як смачний та корисний десерт.
Вівсяне печиво з гарбузом
Вівсяне печиво — смак знайомий з дитинства. Однак якщо готувати печиво вдома ще й додати трохи гарбуза, печиво стане корисним снеком на кожен день. Вівсяно-гарбузове печиво готується надзвичайно просто і стане гарним замінником магазинним смаколикам. Крім цього до печива можна додати насіння, чорнослив чи курагу, аби зробити випічку ще більш поживною та корисною.
Гарбузовий пиріг з манкою
Гарбузові пироги надзвичайно люблять випікати на Заході. Одна з причин в тому, що після осіннього Хелловіну залишається доволі багато “сировини” для їх приготування. Цей десерт є невідʼємною частиною святкового стола на День подяки, католицьке Різдво. Навіть у фільмах про Гаррі Поттера можна побачити як учні Гоґвортсу ним ласують.
Ми ж вирішили зробити гарбузовий пиріг на свій манер, ніжнішим та мʼякшим, тому додали трохи манки. Випічка виходить мʼякою, прямо тане у роті. Пиріг можна подати навіть у якості іменинного торту, прикрасивши горішками чи насінням. Крім цього, ми використали інгредієнти, які знайдуться у холодильнику або найближчому магазині.
Гарбузово-сирна запіканка
Неймовірно смачна та ніжна запіканка, а додавання шарами гарбуза та сирної маси — робить її ще й надзвичайно естетичною. Легко готується, чудово підходить в якості десерту на сніданок або вечерю. Можна урізноманітнювати цю страву, додавши яблука, моркву, сухофрукти чи цукати. Таку запіканку з гарбуза можна приготувати в якості десерту на сніданок або на вечерю та приємно здивувати своїх рідних. Легко готується з простих та доступних інгредієнтів.
Пиріг з гарбуза у мультиварці
Якщо часу на приготування домашньої випічки у вас не так багато, мультиварка прийде на допомогу із цим. Варто зазначити, що гарбузовий пиріг у мультиварці вийде вологим та не дуже високим через особливість циркулювання повітря та тепла всередині пристрою. Однак любителям глевких та суперніжних пирогів така страва точно сподобається.
Для більш вираженого смаку ми додали у гарбузовий пиріг згущене молоко, його кількість ви можете регулювати самостійно, щоб зробити виріб більш або менш солодким.
Салат з яйцем та гарбузом
Восени, коли сезон огірків та помідорів закінчується, на допомогу любителям салатів приходить гарбуз. Адже ягоду не обовʼязково варити чи запікати, можна вживати сирою, що збереже ще більше корисних речовин при вживанні. Це мабуть один з найпростіших салатів: варто натерти гарбуз на крупну тертку, додати варені яйця та часник, заправити майонезом або сметаною, додати перець та сіль і вуаля — закуска або ж повноцінна вечеря готова. Салат з гарбузом і яйцем — також гарна ідея страви для гостей, якщо ті прийдуть ну дуже несподівано.
Ось такі кулінарні відкриття ми пропонуємо зробити вам восени. Смачного!