Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти

Польський суп Журек

Польський суп Журек
Основні страви

3.5 5

img565

Інгредієнти

  • Вода кип'ячена * 0,5 л
  • Житнє борошно *100 мл
  • Хліб житній *1 скибочка (40 гр)
  • Часник *3 зубчики
  • Лавровий лист *2 шт.
  • Ковбаса зі свинини 500 гр
  • Морква середнього розміру 2 шт.
  • Цибуля 2 шт.
  • Часник4 зубчики
  • Свиняча грудинка200 гр
  • Картопля5-6 шт.
  • Яйця 5 шт.
  • Сметана400 гр
  • Спеції, зелень за смаком

Опис рецепту

image

Журек (żurek) — традиційний польський суп, який готують на житній заквасці з додаванням ковбаси зі свинини, яєць та овочів. Журек можна спробувати майже в кожному польському кафе і подають його вельми оригінальним способом — в хлібі. Суп виходить дуже ситним, пряним, ароматним. Тож не дивно, що страва так полюбилася не лише місцевим жителям, а й туристам.

польський суп Журек в хлібі

Ми пропонуємо приготувати Журек за оригінальним польським рецептом з домашньою закваскою. Якщо вам вдасться знайти якісну житню закваску в магазині — ви щасливчик і заощадите собі трохи часу, а якщо ні — читайте інструкцію її приготування нижче.

Закваска для Журека

Інгредієнти для закваски відзначені "*".

  1. Підготуйте стерильно чисту банку.
  2. На дно насипте житнє борошно, додайте половину порції води, ретельно розмішайте і влийте залишок води.
  3. Покладіть в банку спеції, очищені і розрізані навпіл зубчики часнику, порваний на тонкі скибочки хліб.
  4. Накрийте банку рушником і помістіть в тихе та помірно тепле місце.
  5. Кожен день двічі на добу переміщуйте закваску і стежте, щоб не було слідів цвілі. Якщо з'явилася цвіль — закваска непридатна для вживання, потрібно виливати брак та готувати нову.
  6. Через 4 дні у суміші з'явиться яскравий запах квашених огірків. Це вірний знак, що вона готова. Ретельно процідіть, щоб прибрати зайві частинки і відправте в холодильник.

Приготування Журека покроково

  1. Покладіть в каструлю для супу ковбасу, спеції (духмяний перець горошком і лавровий лист), очищену одну цілу цибулину і половину середньої морквини. Ставимо на середній вогонь на 30-40 хвилин.
  2. Тим часом займемося пасеруванням. Підготуйте решту цибулі, моркви, часник і грудинку. Очистіть і дрібно наріжте. Спочатку обсмажте цибулю по прозорості на середньому вогні, потім додайте в неї моркву на 2-3 хвилини. Покладіть до зажарки дрібно порубані три зубчики часнику і грудинку. Слідкуйте, щоб часник став золотистим, але не підгорів, інакше він почне віддавати гіркотою. Коли він дійде до потрібної кондиції — знімайте сковороду з вогню.
  3. Очистіть і поріжте кубиками картоплю.
  4. Ковбасу, цілу цибулину і моркву дістаньте з каструлі. Ковбасу поріжте кільцями.
  5. Киньте в бульйон картоплю і почекайте 10-15 хвилин.
  6. Додайте до основної рідини засмажку, нарізану варену ковбасу і знову залиште на 10-15 хвилин.
  7. Влийте в суп закваску, додайте ще дрібно-дрібно нарізаний зубчик часнику, сіль, перець або інші спеції до свого смаку.
  8. Залиште суп під кришкою на повільному вогні ще на 10 хвилин.
  9. Тим часом зваріть яйця круто і остудіть.
  10. Зніміть суп з вогню, додайте сметану і хоча б годину дайте настоятися.
  11. Подавайте з 2 половинками яйця і сезонною зеленню.

Якщо бажаєте спробувати традиційним способом подати Журек у хлібі, необхідно взяти середній буханець, дістати м'якуш, змастити зсередини гарненько яйцем і помістити в духовку при температурі 200° С на 15-18 хвилин. Так хлібна посудина не розмокне і не розвалиться. Цей лайфхак можна використовувати для подачі безлічі перших і навіть других страв.

Смачного!

2021-06-17T13:15:52+03:002021-07-08T17:03:10+03:00
img565

empty