Польський суп Журек
Інгредієнти
- Вода кип'ячена * 0,5 л
- Житнє борошно * 100 мл
- Хліб житній * 1 скибочка (40 гр)
- Часник * 3 зубчики
- Лавровий лист * 2 шт.
- Ковбаса зі свинини 500 гр
- Морква середнього розміру 2 шт.
- Цибуля 2 шт.
- Часник 4 зубчики
- Свиняча грудинка 200 гр
- Картопля 5-6 шт.
- Яйця 5 шт.
- Сметана 400 гр
- Спеції, зелень за смаком
Опис рецепту
Журек (żurek) — традиційний польський суп, який готують на житній заквасці з додаванням ковбаси зі свинини, яєць та овочів. Журек можна спробувати майже в кожному польському кафе і подають його вельми оригінальним способом — в хлібі. Суп виходить дуже ситним, пряним, ароматним. Тож не дивно, що страва так полюбилася не лише місцевим жителям, а й туристам.
Ми пропонуємо приготувати Журек за оригінальним польським рецептом з домашньою закваскою. Якщо вам вдасться знайти якісну житню закваску в магазині — ви щасливчик і заощадите собі трохи часу, а якщо ні — читайте інструкцію її приготування нижче.
Закваска для Журека
Інгредієнти для закваски відзначені "*".
- Підготуйте стерильно чисту банку.
- На дно насипте житнє борошно, додайте половину порції води, ретельно розмішайте і влийте залишок води.
- Покладіть в банку спеції, очищені і розрізані навпіл зубчики часнику, порваний на тонкі скибочки хліб.
- Накрийте банку рушником і помістіть в тихе та помірно тепле місце.
- Кожен день двічі на добу переміщуйте закваску і стежте, щоб не було слідів цвілі. Якщо з'явилася цвіль — закваска непридатна для вживання, потрібно виливати брак та готувати нову.
- Через 4 дні у суміші з'явиться яскравий запах квашених огірків. Це вірний знак, що вона готова. Ретельно процідіть, щоб прибрати зайві частинки і відправте в холодильник.
Приготування Журека покроково
- Покладіть в каструлю для супу ковбасу, спеції (духмяний перець горошком і лавровий лист), очищену одну цілу цибулину і половину середньої морквини. Ставимо на середній вогонь на 30-40 хвилин.
- Тим часом займемося пасеруванням. Підготуйте решту цибулі, моркви, часник і грудинку. Очистіть і дрібно наріжте. Спочатку обсмажте цибулю по прозорості на середньому вогні, потім додайте в неї моркву на 2-3 хвилини. Покладіть до зажарки дрібно порубані три зубчики часнику і грудинку. Слідкуйте, щоб часник став золотистим, але не підгорів, інакше він почне віддавати гіркотою. Коли він дійде до потрібної кондиції — знімайте сковороду з вогню.
- Очистіть і поріжте кубиками картоплю.
- Ковбасу, цілу цибулину і моркву дістаньте з каструлі. Ковбасу поріжте кільцями.
- Киньте в бульйон картоплю і почекайте 10-15 хвилин.
- Додайте до основної рідини засмажку, нарізану варену ковбасу і знову залиште на 10-15 хвилин.
- Влийте в суп закваску, додайте ще дрібно-дрібно нарізаний зубчик часнику, сіль, перець або інші спеції до свого смаку.
- Залиште суп під кришкою на повільному вогні ще на 10 хвилин.
- Тим часом зваріть яйця круто і остудіть.
- Зніміть суп з вогню, додайте сметану і хоча б годину дайте настоятися.
- Подавайте з 2 половинками яйця і сезонною зеленню.
Якщо бажаєте спробувати традиційним способом подати Журек у хлібі, необхідно взяти середній буханець, дістати м'якуш, змастити зсередини гарненько яйцем і помістити в духовку при температурі 200° С на 15-18 хвилин. Так хлібна посудина не розмокне і не розвалиться. Цей лайфхак можна використовувати для подачі безлічі перших і навіть других страв.
Смачного!
Подобається цей рецепт? Тоді вам сподобається наша підбірка супів:
- ЗЕЛЕНИЙ БОРЩ ІЗ ЩАВЛЕМ
- ПИВНИЙ СУП З ГРІНКАМИ ТА ЯЙЦЕМ
- СУП З ФРИКАДЕЛЬКАМИ ТА ЯЙЦЕМ
- КУРЯЧИЙ БУЛЬЙОН З ЯЙЦЕМ
- РАМЕН З КРЕВЕТКАМИ І ЯЙЦЕМ
- ХОЛОДНИЙ СУП ДОВГА