Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти

Хачапурі по-аджарські

Хачапурі по-аджарські
Основні страви

5 5

img130

Інгредієнти

  • Яйця2 шт.
  • Сир адигейський або сулугуні600 г
  • Борошно350-400 г
  • Молоко (тепле) 250 г
  • Вода (тепла) 250 г
  • Дріжджі6-7 г
  • Цукор1 ст. л.
  • Сіль1 ст. л.
  • Олія3 ст. л.

Опис рецепту

image

Історично хачапурі - це корж із сиром, в оригінальному рецепті використовувався імеретинський сир, звідси і назва страви: «хатч» (сир) та «пурі» (хліб).

Готують хачапурі з доби середньовіччя, з'явившись в західній Грузії - ця поживна і смачна страва швидко поширилася по всій країні й почали з'являтися різні рецепти, кожен регіон вносив свої традиційні смаки або змінював форму. Сьогодні можна спробувати не менше ніж 10 видів хачапурі, відвідавши Грузію.

Імеретинські, мегрельські, аджарські й гурійські хачапурі вважаються найпопулярнішими.

Пропонуємо вам рецепт хачапурі по-аджарськи. Їх ще називають «аджарські коржі», «човники з яйцем» або «хачапурі з сулугуні та яйцем». Наш рецепт з сирними бортиками. Сир підходить не тільки сулугуні, з адигейським теж виходить дуже смачно.

Готуємо інгредієнти, що входять до складу хачапурі по-аджарськи.

1. Підігрійте молоко й воду до кімнатної температури.

У теплому молоці розчиніть дріжджі й додайте цукор, 2 столових ложки борошна й дайте постояти 5 хвилин. Додаємо сіль, воду, олію й порціями просіяне борошно. Додаючи борошно, орієнтуйтеся на тісто, скільки воно візьме борошна.

Тісто для хачапурі по-аджарські має вийти м'яким й еластичним.

2. Відставляємо тісто «відпочити» до теплого місця на 20-30 хвилин і беремося за сир.

3. Начинка для хачапурі по аджарські – це сир натертий на тертці.



4. Тепер готуємо стіл до формування хачапурі. А поки працюєте з тістом, увімкніть духовку на 190 градусів.

5. Розподіляємо тісто на 12 частин, розгортаємо їх, сформувавши коржі,  викладаємо натертий сир, поширюючи по поверхні.

На кожен коржик необхідно близько 50 г сиру.

Далі краї коржа скручуємо до центру, формуючи човник.

Заліпіть краї так, щоб сир і яйце не витекли. Обидва кінці човника мають бути гострими, пізніше дізнаєтеся чому.

Даємо постояти заготівлі 10-15 хвилин в теплому місці.

Змащуємо заготовку яйцем і відправляємо в розігріту духовку.

6. Як тільки хачапурі почне рум'янитись, відкриваємо духовку і вбиваємо яйце в начинку хачапурі так, щоб у яйця не було можливості стекти.

Продовжуйте запікати, закривши духовку, 5-7 хвилин.

Хачапурі по-аджарські приготовлено правильно тоді, коли білок готовий повністю, а жовток залишається сирим.

60b79fe4dfb46.png

7. Готовий хачапурі дістаємо з духовки і посипаємо зеленню.

Як куштувати хачапурі по-аджарські: грузини традиційно в першу чергу ламають гострі краї човника, ними перемішують начинку і після цього приступають до трапези.

Грузинське вино гармонійно доповнить вашу вечерю!

2021-06-02T18:14:31+03:002021-06-10T09:25:00+03:00
img130

empty