Хачапурі по-аджарські
Інгредієнти
- Яйця 2 шт.
- Сир адигейський або сулугуні 600 г
- Борошно 350-400 г
- Молоко (тепле) 250 г
- Вода (тепла) 250 г
- Дріжджі 6-7 г
- Цукор 1 ст. л.
- Сіль 1 ст. л.
- Олія 3 ст. л.
Опис рецепту
Історично хачапурі — це корж із сиром, в оригінальному рецепті використовувався імеретинський сир, звідси і назва страви: «хатч» (сир) та «пурі» (хліб).
Готують хачапурі з доби середньовіччя, з'явившись в західній Грузії — ця поживна і смачна страва швидко поширилася по всій країні й почали з'являтися різні рецепти, кожен регіон вносив свої традиційні смаки або змінював форму. Сьогодні можна спробувати не менше ніж 10 видів хачапурі, відвідавши Грузію.
Імеретинські, мегрельські, аджарські й гурійські хачапурі вважаються найпопулярнішими.
Пропонуємо вам рецепт хачапурі по-аджарськи. Їх ще називають «аджарські коржі», «човники з яйцем» або «хачапурі з сулугуні та яйцем». Наш рецепт з сирними бортиками. Сир підходить не тільки сулугуні, з адигейським теж виходить дуже смачно.
Готуємо інгредієнти, що входять до складу хачапурі по-аджарськи.
1. Підігрійте молоко й воду до кімнатної температури.
У теплому молоці розчиніть дріжджі й додайте цукор, 2 столових ложки борошна й дайте постояти 5 хвилин. Додаємо сіль, воду, олію й порціями просіяне борошно. Додаючи борошно, орієнтуйтеся на тісто, скільки воно візьме борошна.
Тісто для хачапурі по-аджарські має вийти м'яким й еластичним.
2. Відставляємо тісто «відпочити» до теплого місця на 20-30 хвилин і беремося за сир.
3. Начинка для хачапурі по аджарські – це сир натертий на тертці.
4. Тепер готуємо стіл до формування хачапурі. А поки працюєте з тістом, увімкніть духовку на 190 градусів.
5. Розподіляємо тісто на 12 частин, розгортаємо їх, сформувавши коржі, викладаємо натертий сир, поширюючи по поверхні.
На кожен коржик необхідно близько 50 г сиру.
Далі краї коржа скручуємо до центру, формуючи човник.
Заліпіть краї так, щоб сир і яйце не витекли. Обидва кінці човника мають бути гострими, пізніше дізнаєтеся чому.
Даємо постояти заготівлі 10-15 хвилин в теплому місці.
Змащуємо заготовку яйцем і відправляємо в розігріту духовку.
6. Як тільки хачапурі почне рум'янитись, відкриваємо духовку і вбиваємо яйце в начинку хачапурі так, щоб у яйця не було можливості стекти.
Продовжуйте запікати, закривши духовку, 5-7 хвилин.
Хачапурі по-аджарські приготовлено правильно тоді, коли білок готовий повністю, а жовток залишається сирим.
7. Готовий хачапурі дістаємо з духовки і посипаємо зеленню.
Як куштувати хачапурі по-аджарські: грузини традиційно в першу чергу ламають гострі краї човника, ними перемішують начинку і після цього приступають до трапези.
Грузинське вино гармонійно доповнить вашу вечерю!
Подобається цей рецепт? Тоді вам сподобається наша підбірка рецептів хачапурі:
- ХАЧАПУРІ З СИРОМ НА СКОВОРОДІ
- ХАЧАПУРІ КУБДАРІ З М'ЯСОМ
- ХАЧАПУРІ ПО-ІМЕРЕТИНСЬКИ
- ХАЧАПУРІ ПО МЕГРЕЛЬСКИ
- РЕЦЕПТИ ХАЧАПУРІ