Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти

Окрошка на квасі

Окрошка на квасі

2.72 5

img 18488

Інгредієнти

  • Яйця 5 шт.
  • Ковбаса варена (м'ясо) 300 г
  • Картопля середнього розміру 3 шт.
  • Огірок свіжий 4 шт.
  • Редис 10-12 шт.
  • Квас хлібний 2 л
  • Гірчиця 1 ч. л.
  • Хрін білий 1 ст. л.
  • Кріп, петрушка, зелена цибуля. пучок
  • Сіль, перець мелений 100 г
  • Сметана 100 г

Опис рецепту

Історія, походження окрошки йде корінням в далеке минуле. Страву по праву можна вважати фольклорною кухнею, через те, що готували її з того, що було під рукою на кухні. Особливою популярністю вона користувалася у малозабезпечених верств. І це зрозуміло, тому що окрошка не тільки тамувала голод, але ще й спрагу в спекотний літній день. А назва страви пішла від способу приготування: всі продукти подрібнюються або кришаться.

Подібні холодні супи існують по всьому світу, наприклад: овдух, таратор, джаджик, хладнік, сасик, чалоб, дограмач, гаспачо та інші назви народилися в різноманітті націй та культур.

Овочі для окрошки підходили будь-які, все, що було під рукою кришили. Окрошка була пісна, рибна або м'ясна. М'ясо не готували спеціально, зазвичай використовувалися залишки інших м'ясних страв, найкраще м'ясо, зрізане з кістки, воно ніжніше й м'якше. Окрошка по багатому відрізнялася різноманітністю м'яса, в одній страві могли бути індичка й яловичина або будь-яке інше.

Вважається, що обов'язковими і незмінними інгредієнтами окрошки є курячі яйця, свіжі огірки, редис і кріп. Всі інші додаються на смак і вважаються різновидами рецепту окрошки.

Дуже важливо правильно обрати рідку основу, саме вона стає вирішальним інгредієнтом, який впливає на смак, аромат і консистенцію страви. Традиційно готують окрошку на квасі. Квас на окрошку краще брати не питний, а спеціальний, більш кислий. Квас рясно присмачували ароматними травами й сіллю. Дуже популярні заправки з сироватки або кисляка, чайного гриба або айрану і кумису у східних народів. Є рецепти заправок відварами. Для прихильників здорового харчування варто розглянути варіант заправки йогуртом, кефіром або мінеральною водою. А для шанувальників нестандартних рецептів, можна знайти такі, де окрошка заливається перебродженим березовим соком, або буряковим маринадом, пивом, ну або шампанським, в решті решт.

Ми пропонуємо приготування окрошки з квасом.

  1. Продукти для окрошки на квасі: зелень, овочі ретельно вимити і просушити. 
  2. Картоплю в мундирі відварити або запекти в духовці, потім нарізати дрібними кубиками. Зелень нашинкувати, посолити і розім'яти так щоб вона пустила сік.
  3. Нарізати відварне м'ясо або ковбасу кубиком, редис і огірок також нарізати. Яйця відварити круто, відокремити білок від жовтка. Жовток розім'яти виделкою і додати до зелені. Отриману суміш залити хлібним квасом так, щоб вона була повністю покрита на 1 см. Додати столову ложку хрону, чайну ложку гірчиці, перемішати і дати настоятися протягом 5 хвилин.
  4. Білки нарізати кубиком і додати до нарізаних овочів. Суміш перемішуємо, додаємо сіль, перець. Обидві суміші змішуємо і відправляємо в холодильник на 1 годину. Викладаємо отриману суміш в тарілку для перших страв, заливаємо (бажано холодним) квасом.
  5. Консистенцію окрошки регулюємо на свій смак.
  6. При подачі окрошки можна додати столову ложку сметани.

ПОДОБАЄТЬСЯ ЦЕЙ РЕЦЕПТ? ТОДІ ВАМ СПОДОБАЄТЬСЯ НАША ПІДБІРКА:

© ТМ «ЯСЕНСВІТ»
2021-05-19T17:02:59+03:00 2024-09-09T14:09:02+03:00
img 18488