Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти

Окрошка на квасі

Окрошка на квасі
Основні страви

2.89 5

img1265

Інгредієнти

  • Яйця 5 шт.
  • Ковбаса варена (м'ясо) 300 г
  • Картопля середнього розміру3 шт.
  • Огірок свіжий 4 шт.
  • Редис 10-12 шт.
  • Квас хлібний 2 л
  • Гірчиця1 ч. л.
  • Хрін білий1 ст. л.
  • Кріп, петрушка, зелена цибуля.пучок
  • Сіль, перець мелений100 г
  • Сметана100 г

Опис рецепту

image

Історія, походження окрошки йде корінням в далеке минуле. Страву по праву можна вважати фольклорною кухнею, через те, що готували її з того, що було під рукою на кухні. Особливою популярністю вона користувалася у малозабезпечених верств. І це зрозуміло, тому що окрошка не тільки тамувала голод, але ще й спрагу в спекотний літній день. А назва страви пішла від способу приготування: всі продукти подрібнюються або кришаться.

Подібні холодні супи існують по всьому світу, наприклад: овдух, таратор, джаджик, хладнік, сасик, чалоб, дограмач, гаспачо та інші назви народилися в різноманітті націй та культур.

Овочі для окрошки підходили будь-які, все, що було під рукою кришили. Окрошка була пісна, рибна або м'ясна. М'ясо не готували спеціально, зазвичай використовувалися залишки інших м'ясних страв, найкраще м'ясо, зрізане з кістки, воно ніжніше й м'якше. Окрошка по багатому відрізнялася різноманітністю м'яса, в одній страві могли бути індичка й яловичина або будь-яке інше.

Вважається, що обов'язковими і незмінними інгредієнтами окрошки є курячі яйця, свіжі огірки, редис і кріп. Всі інші додаються на смак і вважаються різновидами рецепту окрошки.

Дуже важливо правильно обрати рідку основу, саме вона стає вирішальним інгредієнтом, який впливає на смак, аромат і консистенцію страви. Традиційно готують окрошку на квасі. Квас на окрошку краще брати не питний, а спеціальний, більш кислий. Квас рясно присмачували ароматними травами й сіллю. Дуже популярні заправки з сироватки або кисляка, чайного гриба або айрану і кумису у східних народів. Є рецепти заправок відварами. Для прихильників здорового харчування варто розглянути варіант заправки йогуртом, кефіром або мінеральною водою. А для шанувальників нестандартних рецептів, можна знайти такі, де окрошка заливається перебродженим березовим соком, або буряковим маринадом, пивом, ну або шампанським, в решті решт.

Ми пропонуємо приготування окрошки з квасом.

  1. Продукти для окрошки на квасі: зелень, овочі ретельно вимити і просушити. 
  2. Картоплю в мундирі відварити або запекти в духовці, потім нарізати дрібними кубиками. Зелень нашинкувати, посолити і розім'яти так щоб вона пустила сік.
  3. Нарізати відварне м'ясо або ковбасу кубиком, редис і огірок також нарізати. Яйця відварити круто, відокремити білок від жовтка. Жовток розім'яти виделкою і додати до зелені. Отриману суміш залити хлібним квасом так, щоб вона була повністю покрита на 1 см. Додати столову ложку хрону, чайну ложку гірчиці, перемішати і дати настоятися протягом 5 хвилин.
  4. Білки нарізати кубиком і додати до нарізаних овочів. Суміш перемішуємо, додаємо сіль, перець. Обидві суміші змішуємо і відправляємо в холодильник на 1 годину. Викладаємо отриману суміш в тарілку для перших страв, заливаємо (бажано холодним) квасом.
  5. Консистенцію окрошки регулюємо на свій смак.
  6. При подачі окрошки можна додати столову ложку сметани.
2021-05-19T17:02:59+03:002021-07-05T17:46:13+03:00
img1265

empty