Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти

Хачапурі кубдарі з м'ясом

хачапурі кубдарі рецепт

2.78 5

img 21801

Інгредієнти

  • Молоко* 150 мл
  • Вода* 150 мл
  • Сухі дріжджі* 12 г
  • Цукор* 0,5 ч. л.
  • Сіль* 0,5 ч. л.
  • Яйце* 2 шт.
  • Борошно* 350 г
  • М’ясо** 300 г
  • Томатна паста** 20 г
  • Цибуля** 150 г
  • Сіль, перець** дрібка
  • Зелень** на ваш смак
  • Вершкове масло** 15 г

Опис рецепту

Хачапурі кубдарі — це страва, яка пов'язана з культурою кримських татар, історія якої сягає давніх часів. 

Слово "хачапурі" походить з грузинської мови та означає "хліб з сиром". Хоча в оригінальному рецепті хачапурі були без начинки, з часом вони були доповнені різними видами начинок, такими як сир, яйце, зелень та м'ясо. Сьогодні найбільш популярними грузинськими є по-імеретинськи, по-мегрельськи, по-аджарські й гурійські хачапурі.

Кримські татари стали готувати свою власну версію хачапурі, яку вони назвали "кубдарі". В начинку зазвичай додають нарізане великими шматками м’ясо яловичини або баранини, цибулю та різні спеції. Тісто для кубдарі готують з яєць, борошна, води та солі.

Хачапурі кубдарі — популярна страва серед кримських татар, і вони часто готують її на святкові події, оскільки вона відображає їхні традиції та звичаї. Кримські татари зберігали традицію готувати хачапурі кубдарі і передавали її з покоління в покоління.

Давайте перейдемо до рецепту приготування цих смачних хачапурі.

Як зробити ідеальне тісто для хачапурі 

Детальніше розкажемо покровий рецепт хачапурі кубдарі та особливості приготування.

хачапурі кубдарі рецепт

1. Підготуйте інгредієнти для замішування тіста: молоко, вода, дріжджі, сіль, борошно.

2. Підігрійте 150 мл молока та 150 мл води, не доводячи до кипіння.

3. Висипте сухі інгредієнти: 12 г сухих дріжджів, 0,5 ч. л. цукру та інтенсивно перемішуйте до повного розчинення у рідині.

4. Просійте 350 г борошна, додайте 0,5 г солі та влийте рідку суміш.

5. Розбийте одне свіже яйце Ясенсвіт та ретельно замішайте тісто в кульку. Стежте за тим, щоб воно було достатньо м'яким, пластичним та не прилипало до рук.

6. Залиште тісто на годину, та контролюйте, щоб воно піднялось за чей час. Дайте тісту приблизно одну годину, щоб піднятись.

7. Розділіть тісто на дві частини та зробіть з кожної кульку. Розкатайте кульки на столі, попередньо присипаним борошном до товщини близько 2 мм.

Приготування та випікання хачапурі кубдарі

1. Для початку приготуйте м'ясну начинку. Очистіть та наріжте цибулю на середні кубики. Розігрійте сковороду з олією та обсмажте цибулю до золотистого кольору. 

2. М’ясо наріжте середніми шматочками, додайте його на пательню та продовжуйте смажити до повного приготування.

3. Додайте томатну пасту, паприку, сіль та перець за смаком. Перемішайте та продовжуйте готувати на середньому вогні протягом декількох хвилин.Можете трохи змінити процес приготування для зручності. М’ясо та цибулю перекрутіть на м'ясорубці та сформуйте його в шар. В такому випадку можна не обсмажувати, а одразу розподіляти та тісті.

4. Зачекайте, доки начинка охолоне, розріжте її на кілька частин та розподіліть рівномірно на кожній з кульок тіста. Згорніть тісто навколо начинки та складіть краї разом, утворюючи кульку.

тісто для хачапурі

5. Візьміть одне яйце,  відділіть жовток від білку та змастіть коржі зверху яєчним жовтком.

6. Розігрійте духовку до 200°С. Покладіть хачапурі на покриту пергаментом деко та випікайте протягом 20-30 хвилин.

хачапурі з м'ясом

7. За 10 хвилин до готовності, змастіть верхню частину хачапурі вершковим маслом, щоб вийшла золотиста, румяна скоринка.

Хачапурі кубдарі має кілька відмінностей від інших видів хачапурі:

  • Форма: Хачапурі кубдарі має круглу форму з горбами на вершині від м'ясної начинки, яку зазвичай ріжуть ножем, а не перекручують в м’ясорубці.
  • Розмір: Ця страва зазвичай має значно більший розмір порівняно з іншими видами хачапурі.
  • Начинка: Начинка хачапурі кубдарі складається з суміші м’яса (зазвичай з яловичини чи баранини), цибулі, зелені та спецій.
  • Спосіб приготування: Хачапурі кубдарі готується не на відкритому вогні, а на парі в спеціальному казані, що називається кубдар.

Таким чином, хачапурі кубдарі має свій унікальний вигляд, смак та технологію приготування, що робить його відмінним від інших видів хачапурі та призводить до його великої популярності в кримсько-татарській кухні.

Сьогодні хачапурі кубдарі є дуже популярною стравою не лише на території Криму. Її можна знайти в меню багатьох кримсько-татарських кафе та ресторанів по всій Україні та за її межами. Також вона починає набирати популярність серед любителів кавказької кухні та гурманів по всьому світу.


* інгредієнти для тіста.
** інгредієнти для начинки.

© ТМ «ЯСЕНСВІТ»
2023-04-12T20:37:32+03:00 2024-01-08T12:39:17+02:00
img 21801
замовити
онлайн