Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти

Хачапурі по мегрельски

Хачапурі по мегрельски рецепт

2.7 5

img 74066

Інгредієнти

  • Молоко* 150 мл
  • Вода* 150 мл
  • Сухі дріжджі* 12 г
  • Яйце* 2 шт.
  • Борошно* 350 г
  • Сіль* 0,5 ч. л.
  • Цукор* 0,5 ч. л.
  • Сир сулугуні** 150 г
  • Бринза** 200 г
  • М’який сир** 150 г
  • Вершкове масло 15 г
  • Сіль** дрібка
  • Зелень** на ваш смак

Опис рецепту

Смачні домашні хачапурі по-мегрельски або їх ще називають мегрулі — традиційна грузинська страва. Класичним варіантом вважається саме хачапурі з сиром, проте готують також і з м’ясом, червоною рибою.

Головною відмінністю хачапурі по-мегрельски від хачапурі по-імеретинські в тому, що в перших хачапурі сир додають не лише всередину в якості начинки, а ще й назовні. Завдяки цьому утворюється надзвичайно румяна сирна скоринка.

Пропонуємо вам скористатись нашим покроковим рецептом та легко приготувати цю кавказьку страву з простих та доступних інгредієнтів.

Тісто для хачапурі

1. Перед початком приготування хачапурі по-мегрельски, необхідно замістити тісто. Заздалегідь підготуйте всі необхідні інгредієнти: молоко, вода, дріжджі, сіль, борошно.

хачапурі в домашніх умовах

2. Налийте в сотейник 150 мл води та 150 молока, та на маленькому вогні нагрійте, не доводячи до кипіння.

3. Поступово висипайте 12 г сухих дріжджів, 0,5 ч. л. цукру та інтенсивно перемішуйте до повного розчинення у рідині.

4. В окрему місткість просійте 350 г борошна і перемішайте з 0,5 г солі.

5. В борошно влийте суміш з дріжджів, молока, води та розбийте 1 яйце. Ретельно вимісіть тісто в кульку, щоб воно було достатньо м'яким, пластичним та не прилипало до рук. 

рецепт хачапурі з сиром

6. Дайте тісту приблизно одну годину, щоб піднятись. Рекомендуємо поставити тісто в теплому місці, щоб воно швидше піднялось. Коли тісто підійде, розділіть його на дві рівні частини.

7. Насипте трохи борошна на дошку чи прямо на стіл та розкачуйте тісто, щоб воно набуло круглої форми завтовшки 3-5 см.

Рецепт приготування хачапурі з твердим і м’яким сиром

Класичний рецепт приготування хачапурі по-мегрельски передбачає використання саме імеретинського сиру. В нашому рецепті ми візьмемо бринзу та сулугуні. На смакові якості така заміна ніяк не вплине. Також можна урізноманітнити страву, додавши ще твердий сир. 

1. Заздалегідь натріть 50 г сиру сулугуні та 200 г бринзи. Додайте м’який сир з зеленню, 10 г м'якого вершкового масла та ретельно все перемішайте.

тісто на хачапурі

2. В окрему миску додатково натріть ще 100 г сулугуні, який залишився та відставте на деякий час.

3. На середину кожної порції покладіть заготовлений сир, загорніть з чотирьох сторін таким чином, щоб начинка не виглядала. 

4. Потім перегорніть сформовані мішечки та використовуючи качалку розрівнятйте сир всередині.

хачапурі по мегрельски з сиром

5. Обережно відділіть жовток від білку та змастіть обидва коржі зверху яєчним жовтком.

6. Прогрійте духовку до 200°С, покладіть хачапурі на попередньо застелений пергамент (чи фольгу). Випікайте у духовці приблизно 30-40 хвилин.

хачапурі з сиром в духовці

7. За 10 хвилин до готовності, витягніть хачапурі, змастіть спочатку вершковим маслом та посипте зверху сиром, який завчасно натерли.

8. На хачапурі зверху повинна утворитися рум’яна скоринка, тож в останні 2-3 хвилини готовки, можете підвищити температуру випікання до 210-220°С градусів.

хачапурі по мегрельски

Дайте охолонути та насолоджуйтесь неймовірно смачними хачапурі.

* інгредієнти для тіста.
** інгредієнти для начинки.


Подобається цей рецепт? Тоді вам сподобається наша підбірка рецептів хачапурі:

© ТМ «ЯСЕНСВІТ»
2022-11-03T14:43:42+02:00 2024-06-18T09:20:25+03:00
img 74066