Хачапурі по-імеретинськи

Інгредієнти
- Борошно 500 г
- Мацоні (або кефір) 250 мл
- Яйце 1 шт.
- Дріжджі 10 г
- Сіль 1 ч.л.
- Імеретинський сир 300 г
- Вершкове масло 50 г
Опис рецепту
Хачапурі по-імеретинськи — це смачна страва, яка має давню історію. Її вважають однією з найбільш традиційних страв Грузії, а деякі дослідники стверджують, що це найстаріша грузинська страва.
Існує декілька версій про те, як з'явилася хачапурі. Одна з легенд пов'язує походження страви з історії про грузинського вояка, який відмовився поділитися з імператором своєю хлібною паляницею і запропонував йому замість того приготувати хачапурі. Інша легенда пов'язує хачапурі зі святом Пасхи і традицією готувати закриті пироги з сиром у цей день.
Хачапурі по-імеретинськи готуються зі смачним імеретинським сиром, який надає страві особливого смаку. Але якщо у вас немає імеретинського сиру, можна використовувати сир сулугуні, який також добре підходить для цієї страви.
Також варто зазначити, що варіації хачапурі є у різних регіонах Грузії, і вони можуть відрізнятися за складом і способом приготування.
Найбільш відомими є також хачапурі по-мегрельськи, по-аджарські, кубдарі й гурійські хачапурі. Однак, хачапурі по-імеретинськи залишається однією з найпопулярніших та улюблених страв в Грузії та за її межами.
Як приготувати хачапурі по-імеретинськи:
- Розчиніть дріжджі в теплому мацоні та додайте одне яйце Ясенсвіт. Добре перемішайте.
- Велику миску змішайте муку та сіль. Додайте дріжджову суміш та замішайте тісто. Якщо тісто занадто липке, додайте ще трохи муки.
- Покрийте миску з тістом та залиште його на 1 годину, щоб воно підійшло.
- Наріжте імеретинський сир на кубики.
- Розігрійте духовку до 200 градусів.
- Розділіть тісто на дві рівні частини та зробіть з них круглі шматочки, завдовжки близько 30 см.
- Розкладіть сирну начинку на одній частині, залишаючи близько 2 см по краях. Прикрийте іншим шматком та зліпіть краї разом.
- Перемістіть хачапурі на противень та випікайте в духовці протягом 30-35 хвилин, доки тісто не стане золотистим.
- Під час останніх 5 хвилин приготування, розтопіть вершкове масло та змастіть його по верхній стороні хачапурі.
- Подавайте хачапурі гарячими та нарізані на порції.
Насолоджуйтесь цим смачним і надзвичайно популярним грузинським хачапурі, а також родзинкю цієї страви — імеритинським сиром. Також можете експериментувати з різними видами сирів, щоб знайти свій улюблений варіант. Збирайтеся разом з рідними та з друзями, готуйте неперевершені хачапурі та куштуйте власноруч приготовлені смаколики! Смачного!
Подобається цей рецепт? Тоді вам сподобається наша підбірка рецептів хачапурі:
- ХАЧАПУРІ З СИРОМ НА СКОВОРОДІ
- ХАЧАПУРІ КУБДАРІ З М'ЯСОМ
- ХАЧАПУРІ ПО МЕГРЕЛЬСКИ
- ХАЧАПУРІ ПО-АДЖАРСЬКІ
- РЕЦЕПТИ ХАЧАПУРІ