Як пофарбувати яйця куркумою
Інгредієнти
- Яйця 6 шт.
- Куркума 3 ст. л.
- Оцет 1 ст. л.
- Сіль 1 ст. л.
Рекомендований продукт
Опис рецепту
Один із кращих домашніх способів приготувати до великоднього столу сонячно-жовті крашанки — фарбування яєць куркумою.
Куркуму вже багато століть поспіль використовують не тільки як приправу, а і як натуральний барвник. Якщо вам хоч раз траплялося розсипати цю спецію, то напевно ви знаєте, як складно відтерти її від будь-якої поверхні. У випадку з фарбуванням яєць така сильна пігментація тільки на користь.
Перш ніж приступити до фарбування дістаньте яйця з холодильника хоча б на годину, аби вони нагрілися до кімнатної температури. Не використовуйте для приготування відвару емальований посуд — шанс, що куркума надовго залишиться на стінках каструлі дуже великий.
Для рівномірного кольору шкаралупи не забудьте додати оцет. Його також можна замінити лимонною кислотою або лимонним соком. А ще деякі господині радять перед фарбуванням куркумою протирати яйця спиртом.
Коли всі підготовчі нюанси враховані, можна приступати до процесу фарбування.
- У металеву каструлю налийте 2 л води. Додайте куркуму, оцет, сіль перемішайте і поставте на повільний вогонь.
- Зачекайте 5-7 хвилин поки куркума розчиниться, але не доводьте до кипіння. Покладіть у відвар яйця.
- Після закипання варіть від 10 до 12 хвилин. Якщо хочете, щоб яйце вийшло блідо-жовтим, зніміть каструлю з вогню раніше. І навпаки, для золотистого кольору шкаралупи яйця слід залишити у відварі "настоюватися" на 3-4 години або навіть на ніч, але в такому випадку є ризик, що забарвиться білок.
- Готові яйця опустіть в холодну воду.
- Відполіруйте крашанки соняшниковою олією для блиску перед подачею.
Як і при фарбуванні яєць цибулевим лушпинням, яйця в куркумі можна зробити не тільки однотонними, але і з малюнком. Сам візерунок буде не таким помітним і контрастним, як на червоних або темно-помаранчевих крашанках, але все ж радимо спробувати.
Як пофарбувати яйця куркумою без оцту
Якщо ви не любите запах оцту, або цього інгрідієнту просто не знайшлося у вас на кухні, скористайтеся альтернативним рецептом. Вам знадобляться яйця, сіль, вода і куркума в тих же пропорціях, що і для класичного способу.
- Залийте куркуму 2 літрами окропу, дайте охолонути і процідить через марлю або спеціальне сито.
- У готовий відвар додайте сіль, покладіть яйця і поставте на повільний вогонь.
- Варіть після закипання не більше 12 хвилин.
- Готові яйця покладіть в холодну воду.
Обидва способи досить прості та не вимагають багато часу. А ще до процесу можна залучати дітей — приготування крашанок може стати веселим заняттям для всієї родини.
Вас також можуть зацікавити інші рецепти до Великодня:
- Іспанські пасхальні булочки
- Паска з морозива
- Види тіста та їх особливість
- Пасхальний кекс
- Паска Коломба
- Паска за Дюканом
- Як пофарбувати яйця чаєм каркаде