Фарбувати яйця на Великдень — давня традиція, яка збереглася і до наших днів. У сучасної господині є безліч варіантів, як прикрасити яйця. Однак, багато хто надає перевагу не штучним пігментам, а старому перевіреному методу — фарбуванню цибулевим лушпинням.
Для початку підготуйте лушпиння. Почистіть 10-15 середніх цибулин. Відкиньте всі частини, де є цятки, потемніння — вони можуть зіпсувати колір. Помістіть лушпиння в каструлю і залийте водою. Деякі господині радять брати не менше 15-20 грам цибулиння на 1 літр води. Пам'ятайте, чим більше лушпиння, тим довше його потрібно варити.
Для фарбування можна використовувати шкірки як білої, так і червоної цибулі. Біла цибуля надасть темно-помаранчевого відтінку, а червона — темно-багряного.
Лушпиння необхідно довести до кипіння і варити на повільному вогні від 20 до 60 хвилин. Чим довше вариться, тим більш насиченим вийде колір майбутньої крашанки. Залиште відвар охолонути до кімнатної температури.
Поки готується цибулевий концентрат, займіться яйцями.
Щоб в процесі фарбування яйця не тріснули, дістаньте їх з холодильника заздалегідь мінімум за 20 хвилин.
У каструлю з відваром додайте столову ложку солі, перемішайте. Потім опустіть яйця. Слідкуйте, щоб контакт яйця і води відбувся за кімнатної температури.
Щоб шкаралупа набула необхідного кольору, варіть яйця круто, тобто не менше 10 хвилин, але, не більше 12. Підготуйте посудину з холодною водою, і покладіть в неї готові крашанки на 5-7 хвилин.
Потім протріть паперовим рушником, щоб зняти надлишок фарби. Якщо хочете, щоб яйця блищали, перед подачею відполіруйте їх рослинною олією.
Яйця в цибулевому лушпинні з малюнком
За допомогою цибулевих шкірок можна зробити й більш цікаві яйця — з малюнком. Дотримуючись базових принципів приготування класичної крашанки, зробіть витончений малюнок за допомогою листочка улюбленої зелені або заздалегідь підготовленого трафарету.
Прикладіть заготовку до яйця, щільно обмотайте марлею або капроновою панчохою і опустіть у відвар. Як тільки яйце звариться, остудіть його в холодній воді та зніміть все лишнє.
Яйця з візерунками
За допомогою цибульного відвару та, звісно, вашої фантазії, можна робити різноманітні візерунки. Ось кілька ідей.
Мереживний візерунок
Щоб зробити елегантний узор, досить обмотати яйце мереживною тканиною і варити, як описано вище. Кінці тканини можна зшити або скріпити дужками. Головне, щоб тканина щільно прилягала до шкаралупи і не злазила в процесі приготування.
Смугастий візерунок
Рівні красиві лінії можна отримати, обмотавши яйце широкими нитками, канцелярськими гумками або тонкими смужками скотчу.
Абстракція
Красиву абстракцію роблять за допомогою рису, але тільки на білій шкаралупі. Змочіть яйця у воді, посипте рисом і обмотайте капроном. Варіть в цибулинні, як у попередніх варіантах.
Яйця в цибулинні та зеленці
Щоб прикрасити пасхальний стіл яскравими крашанками, приготуйте мармурові яйця з цибулевого лушпиння і зеленки. Зеленка абсолютно безпечна для таких цілей. Щоб писанка вийшла яскравою, краще взяти і білу, і червону цибулю.
Наріжте лушпиння дрібними шматочками — трикутниками, смужками, квадратиками. За таким же принципом наріжте папір, його має вийти менше, ніж лушпиння у 2 рази. Перемішайте в плоскій тарілці лушпиння і папір, обваляйте в суміші злегка змочене водою яйце та обмотайте капроном.
Помістіть яйця в алюмінієву каструлю, залийте водою кімнатної температури і додайте зеленку. Чим більше зеленки, тим більш насиченим буде колір. Поставте каструлю на середній вогонь, доведіть до кипіння і варіть ще 10-12 хвилин.
Злийте акуратно відвар, промийте крашанки холодною водою, зніміть капрон і його вміст. Краще робити це в рукавичках, щоб не пофарбувати шкіру рук.