Паска Коломба
Інгредієнти
- Борошно пшеничне вищого ґатунку 550 г
- Молоко 180 г
- Жовтки 4 шт.
- Білки 2 шт.
- Вершкове масло 205 г
- Дріжджі пресовані 12 г
- Цукор 300 г
- Солод 1 ч. л.
- Патока 50 г
- Ванільний цукор 15 г
- Цукати за смаком
- Сіль 5 г
- Цедра лимону та апельсину за смаком
- Мигдальне борошно 80 г
- Мигдальні горіхи 30 г
Опис рецепту
Італійська великодня випічка стає все більш популярною. Це й не дивно, щороку на Пасху господині хочуть здивувати близьких і гостей новими ласощами. Саме тут і приходять на допомогу рецепти з інших країн.
Якщо ви вже спробували спекти панеттоне і вам сподобався результат, або хочете чогось кардинально нового, в цьому році рекомендуємо паску Коломба.
Коломба в перекладі з італійської — голубка. За легендою саме цей птах приніс Ною гілочку оливи як знак того, що скоро він досягне суші. Крім цього, голуб — це символ миру, добробуту та мудрості. Звідси й незвичайна форма паски. Ви можете використовувати будь-яку зручну ємність для випікання, головне, щоб вона була не надто високою.
Паска Коломба готується не швидко, на весь процес у вас піде 18-20 годин. Тому краще приготувати її за кілька днів до самого свята. Про свіжість не турбуйтесь — паска залишається м'якою, ароматною цілий тиждень.
Ми написали поетапний рецепт Коломби, щоб ви нічого не пропустили в святковій метушні. Також перед приготуванням рекомендуємо обзавестись кухонними вагами.
Перший етап
Готуємо опару. Нагріваємо 50 мл молока до 36-40 градусів. Температуру молока легко визначити, опустивши в нього палець. Вам повинно бути злегка тепло, але не гаряче. У тепле молоко кладемо дріжджі, солод, 100 грамів борошна, перемішуємо і залишаємо в теплому, тихому і темному місці на пів години.
Другий етап
В готову опару додаємо 80 мл молока кімнатної температури, 150 грамів борошна, ретельно перемішуємо і знову залишаємо на 30 хвилин.
Третій етап
80 грамів масла дістаньте з холодильника на 10-20 хвилин. Додайте в тісто 100 грамів борошна, 50 мл молока, 150 г цукру, вершкове масло і перемішайте. Залиште тісто мінімум на 2 години.
Четвертий етап
Жовтки відокремте від білків. В окремій ємності збийте жовтки з цукром, дрібкою солі і 5 грамами ванільного цукру. Покладіть 200 грамів борошна і перемішайте. Потім додайте патоку, апельсинову і лимонну цедру, цукати, 125 грамів м'якого вершкового масла і ретельно все перемішайте.
З'єднайте отриману суміш з основним тістом і замісіть. Краще, звичайно, це робити руками, але підійде і тістоміс. Залиште підійматися на 12 годин.
П'ятий етап
Замісіть тісто ще раз. Змастіть форму для випікання вершковим маслом, покладіть в неї тісто і знову поставте підніматися на 3-3,5 години.
Розігрійте духовку до 200 градусів. Випікайте паску 10 хвилин при температурі 200°С, потім 30-40 хвилин при 180°С.
Готовність паски перевірте, встромивши в паску зубочистку. Якщо вона залишилась сухою — вимикайте духовку.
Завершальний етап
Дайте пасці трохи охолонути і приступайте до прикрашання. Збийте два білки з 50 грамами цукру і дрібкою ваніліну так, щоб цукор повністю розчинився. Потім додайте в суміш мигдальне борошно. Щедро змастіть паску глазур'ю і посипте мигдальними горішками.
Готово! Залишилось тільки дочекатися свята і насолоджуватися ароматною паскою разом із сім'єю.
Візьміть до уваги кілька лайфхаків, як зробити Коломбу ще смачнішою:
- для основного тіста одразу беріть велику ємність, щоб не переміщати його після чергового замісу;
- на кожному з етапів, крім першого, молоко повинно бути кімнатної температури або трохи теплішим (до 30 градусів), щоб не порушити життєдіяльність дріжджових бактерій;
- не полінуйтесь просіяти борошно;
- щоб цукати не "тонули” в процесі випікання, їх можна злегка обваляти в борошні перед тим, як покласти в тісто;
- глазур буде блискучою, як з картинки, якщо додати 5-7 крапель лимонного соку.
Вас також можуть зацікавити інші рецепти до Великодня: